Helsingin taksiliikenteen valvontaisku: 86 taksia tarkastettiin, 51:stä löytyi puutteita - Kaupunki | HS.fi

Helsingin taksiliikenteen valvontaisku: 86 taksia tarkastettiin, 51:stä löytyi puutteita

Valvottavien kuljettajien joukossa oli sekä itsenäisiä taksiyrittäjiä että työsuhteessa olevia työntekijöitä.

Poliisi ja muut viranomaiset tarkastivat takseja perjantai-iltana Helsingin Asema-aukiolla.

27.11.2021 14:23

Helsingin taksiliikenteen kohdistuneessa valvontaiskussa ei paljastunut merkittäviä liikenneturvallisuuspuutteita. Valvonnassa tuli kuitenkin esiin paljon pieniä puutteita.

Poliisi tarkasti takseja yhdessä muiden viranomaisten kanssa Helsingissä perjantai-iltana. Mukana valvontatehtävässä oli poliisien lisäksi viranomaisia Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelusta, Traficomista ja Verohallinnosta.

Poliisin tiedotteen mukaan perjantaisessa valvontaiskussa tarkastettiin yhteensä 86 taksia. Niistä jopa 51:stä löytyi jotain huomautettavaa.

Valvottavien kuljettajien joukossa oli sekä itsenäisiä taksiyrittäjiä että työsuhteessa olevia työntekijöitä.

Perjantaina viranomaiset määräsivät 46 maksullista huomautusta, joista 44 oli liikennevirhemaksuja ja kaksi sakkoja.

Eniten viranomaiset totesivat puutteita taksin tietojen esittämisessä. 15 taksissa ei ollut matkustajan nähtävissä taksiluvan haltijan nimeä eikä yhteystietoja. 16 tapauksessa kuljettajan nimi ei ollut nähtävissä. 17 taksissa hintatiedot oli esitetty puutteellisesti.

15 taksilta puuttui liikennelupa tai selvitys. Taksivalaisin puuttui kahdesta taksista. Kahdessa tapauksessa oli laiminlyöty ajoneuvon luvanvaraisen käytön rekisteröinti.

Poliisi tavoitti liikenteestä myös yhden luvattoman taksin sekä yhden katsastamattoman auton.

Poliisi toteaa tiedotteessaan, että valvontaiskussa ei todettu merkittäviä liikenneturvallisuutta vaarantavia tekijöitä. Ajoneuvokalusto oli hyväkuntoista ja liikennekelpoista. Kaikilta tarkastetuilta kuljettajilta löytyi myös taksinkuljettajien ajolupa.

Poliisin mukaan pieniä puutteita oli kuitenkin liikaa.

”Seuraamusten suuri lukumäärä osoitti valvonnan tärkeyden. Helsingissä tarkastetuista 86 taksista 44:lle määrättiin liikennevirhemaksu ja kahdelle sakkomääräys. Kyse on luvanvaraisesta ammattiliikenteestä, asioiden pitäisi olla paremmin hoidossa”, sanoi Helsingin poliisista ylikonstaapeli Arto Aaltonen poliisin tiedotteessa.

Taksiliikenteen harjoittamista koskeviin säännöksiin on tullut tänä vuonna muutoksia vaiheittain.

Traficomin asiantuntija Tiina-Liisa Ruotsalainen huomauttaa, että asiakkaan kannalta on ongelmallista, jos esimerkiksi hinta-, nimi- ja yhteystiedot puuttuvat tai ne esitetään kirjavilla tavoilla.

”Kyse on pienistä, helposti korjattavissa olevista puutteista, joiden johdosta ei kannattaisi ottaa seuraamuksia. Toivoisimmekin taksinkuljettajien ja taksiyrittäjien kiinnittävän tähän enemmän huomiota”, hän sanoi tiedotteessa.

Verohallinto keräsi perjantai-iltana tietoja taksinkuljettajista ja taksiyrityksistä sekä teki havaintoja mittareista ja muista sovelluksista.

Tietoja hyödynnetään meneillään olevassa verohallinnon tehostetussa taksialan valvontahankkeessa, jonka tavoitteena on kitkeä harmaata taloutta.

Aluehallintoviraston työsuojeluviranomainen puolestaan valvoi perjantaina ulkomaisen työvoiman käyttöä. Valvontatapahtumassa ei havaittu ulkomaalaisia työntekijöitä, joilla ei olisi ollut työnteko-oikeutta.

Työsuojeluviranomainen valvoi perjantaina erityisesti sitä, miten työnantajan velvollisuudet ulkomaisen työvoiman suhteen toteutuivat. Työsuojeluviranomainen jakoi myös tietoa yrittäjille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat