Kaisaniemen vanhan lehmuskujan kohtalo jäi pöydälle – Puut on tarkoitus kaataa uuden baanan tieltä - Kaupunki | HS.fi

Kaisaniemen vanhan lehmus­kujan kohtalo jäi pöydälle – Puut on tarkoitus kaataa uuden baanan tieltä

Vanhat lehmukset Kaisaniemenkannaksella ovat pidettyjä, mutta ilmeisen huonokuntoisia.

Kaisaniemenkannaksella näytti syyskuun lopulla tältä. Kaatamisuhan alla ovat kuvassa oikealla olevat lehmukset.

1.12.2021 8:16

Kaisaniemenpuiston uusi puistosuunnitelma jätettiin pöydälle tiistai-iltana pidetyssä Helsingin kaupunki­ympäristö­lautakunnan kokouksessa.

Osana käsiteltävänä olevaa suunnitelmaa olisi tarkoitus kaataa Kaisaniemen­kannaksella sijaitseva vanha lehmuskuja.

Eläintarhanlahden ja ratapihan välisen Kaisaniemen­kannaksen väylä kuuluu Helsingin jalankulun ja pyöräilyn pääreitistöön. Suunnitelmassa siihen aiotaan rakentaa pyöräliikenteen baana ja erillinen kävelytie.

Sekä baanan että kävelytien leveys olisi suunnitelman mukaan kolme ja puoli metriä. Niitä erottaisi puu- ja pensasistutusten kaista.

Vanhojen lehmusten säilyttämistä on toivottu myös kaupungin kesällä julkaisemassa vuorovaikutus­muistiossa. Kuitenkin kaupungin mukaan muu kuin rantaviivan vetäminen suoraksi ja vanhan puurivistön kaataminen olisi liian kallista ja vaikeaa.

Baanan ja Kaisaniemen­puiston länsireunan uudistusten kustannuksiksi kaupunki arvioi 2,3 miljoonaa euroa. Kaisaniemen­kannaksen uudistukset tulisivat arvion mukaan maksamaan 2,1 miljoonaa euroa.

Kaisaniemen­puiston, Varsapuistikon ja Kaisaniemen­lahden rantamuurin uudistusten yhteiskustannukset olisivat kaupungin arvion mukaan kaikkiaan 36,6 miljoonaa euroa.

Ajatus lehmusten kaatamisesta kevyen liikenteen väylän tieltä on herättänyt vastustusta asukkaissa. Kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio kuitenkin totesi syyskuussa HS:lle, ettei sanoisi kaatouhan alla olevia lehmuksia huippupuiksi.

”Ne on perustettu louhikkoiselle rannalle, ja osa maasta niiden alta on saattanut liueta lahteen”, Raisio kertoi.

Hänen mukaansa kaato­uhan alla olevissa puissa on kuivia oksia ja niiden versojen kasvu on lyhyttä. Hän näki, että kaupunkipuuston kannalta suunnitelmaa voisi pitää hyvänäkin asiana, sillä se tarjoaisi tilaisuuden perustaa uusi puukujanne.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat