Suomessa todettu ensimmäiset omikronepäilyt – Ainakin toinen tapaus koskee Afrikasta Suomeen saapunutta - Kaupunki | HS.fi

Suomessa todettu ensimmäiset omikronepäilyt – Ainakin toinen tapaus koskee Afrikasta Suomeen saapunutta

Paikalliset viranomaiset ovat määränneet sairastuneet eristykseen ja kartoittaneet heidän kontaktinsa.

29.11.2021 13:20 | Päivitetty 29.11.2021 15:10

Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään omikronvirus­muunnoksiksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Molemmissa tapauksissa tartunnan saaneella on kontakti ulkomaille.

Paikalliset viranomaiset ovat määränneet sairastuneet eristykseen ja kartoittaneet heidän kontaktinsa.

Variantin varmistamiseksi näytteet sekvensoidaan, ja tulosten saaminen kestää THL:n mukaan muutamia päiviä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi jo aiemmin Twitterissä, että mahdollisesti omikron­muunnokseen viittaava yksi s-geeninegatiivinen näyte varmistui perjantaina 26. marraskuuta.

Lehtonen kertoo HS:lle, että kyseessä on toinen THL:n kertomista tapauksista. Toisen näytteen hän arvelee tulleen yksityiseltä sektorilta.

Husin Lehtonen kertoo, että heidän tietoonsa tulleessa tapauksessa kyse oli Finentry-palvelun jälkimmäisestä testituloksesta, joka oli otettu maahantulon ja karanteenijakson jälkeen.Finentry on Suomeen matkustamisessa auttava palvelu, joka tarjoaa apua esimerkiksi koronaa koskeviin ohjeisiin tai koronatestaukseen liittyvissä kysymyksissä.

Hän uskoo, että tapauksessa on kyse nimenomaan omikronmuunnoksesta.

”Matkailija oli tullut Afrikasta, mikä lisää omikronin todennäköisyyttä”, Lehtonen toteaa.

”Käsittääkseni kyseessä on Suomessa vakituisesti asuva henkilö.”

Muunnos, tieteelliseltä nimeltään B.1.1.529, tunnistettiin ensi kertaa marraskuussa, Nature-tiedejulkaisun mukaan Botswanassa. Eniten havaintoja on naapurimaasta Etelä-Afrikasta.

”Parhaillaan selvitetään, millainen mahdollinen leviämispotentiaali uudella variantilla on maailmanlaajuisesti. Vielä ei myöskään ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tai sairastetun taudin kautta saatua immuuni­suojaa”, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä tiedotteessa.

Omikronmuunnosta on lähipäivinä ilmennyt paljon myös eri puolilla Eurooppaa.

Lehtonen toteaa, että varianttilöydökset muualtakin kuin Afrikasta tekevät tilanteen kontrolloimisesta hyvin haastavaa.

”Tämä laittaa meidän systeemit uudestaan viritystilaan, samanlaiseen asentoon kuin vuosi sitten niin sanottua brittivarianttia haettaessa. Maahantulijoiden mahdollisia tartuntoja aletaan taas hakemaan aiempaa kovemmalla otteella”, Lehtonen sanoo.

Lehtonen arvioi omikronmuunnoksen uhan lisäävän enimmäkseen rajatestauksen ja jäljittämisen tarvetta. Muuten rajoitusten tiukentamiselle antaa hänestä syytä jo Suomessa valmiiksi heikentynyt epidemiatilanne.

”En usko, että omikronista seuraa mitään valtaisia muutoksia. Deltastakin on kuitenkin sen verran paljon tartuntoja ja potilaita sairaalassa, että jo kotimaisen epidemia­tilanteen hallintaan saaminen edellyttää tiukempia rajoituksia.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat