Pääkaupunkiseudun uudet rajoitukset yleisötilaisuuksiin voimaan jo ehkä loppuviikosta – Mahdollistaisivat entistä laajemman koronapassin käytön - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunki­seudun uudet rajoitukset yleisö­tilaisuuksiin voimaan jo ehkä loppu­viikosta – Mahdollistaisivat entistä laajemman korona­passin käytön

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa sisätiloissa järjestettävien yleisten tilaisuuksien osallistujamäärän rajoittamista 20 henkilöön. Rajoitukset astuvat todennäköisesti voimaan ensi viikon aikana.

Yleisöä helsinkiläisessä Kom-teatterissa syyskuun lopussa.

29.11.2021 15:33 | Päivitetty 29.11.2021 17:02

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatio­ryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) uusia rajoituksia sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin.

Heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi ryhmä esittää, että näiden tilaisuuksien osallistujamäärä tulisi rajata 20 henkilöön, jos järjestäjä ei edellytä osallistujilta koronapassia.

Ryhmä suosittelee myös, että yleisölle avoimien tai rajatun osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käyttö järjestettäisiin niin, että osallistujien lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä voidaan ehkäistä.

Rajoitukset koskisivat myös lasten ja nuorten tilaisuuksia. Toisaalta alle 16-vuotiaiden lasten osallistumista yleisötilaisuuksiin ei rajoitettaisi, vaikka järjestäjä ottaisi koronapassin käyttöön.

Rajoitusten suositellaan jatkuvan vuodenvaihteen yli.

Ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi) kertoo, että aluehallintovirasto pyrkii antamaan asiasta virallisen päätöksen kuluvan viikon lopulla tai viimeistään ensi viikon alussa.

”Toimijoiden on hyvä varautua siihen, että mahdolliset uudet rajoitukset tulevat voimaan parin päivän kuluttua päätöksen antamisesta”, Mölsä sanoo.

Pääkaupunkiseudulla on parhaillaan voimassa rajoituksia liittyen muun muassa seisomakatsomoihin ja yhteislaulu­tapahtumiin.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan nykyistä tiukemmat rajoitukset ovat välttämättömiä. Ryhmä perustelee suositusta koronatilanteen hillitsemisellä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakyvyn turvaamisella.

”Erityisesti rokottamattomat aikuiset ylläpitävät epidemiaa korkealla tasolla, ja tartuntojen ilmaantuvuus on jatkanut nousuaan”, Helsingin kaupunki toteaa tiedotteessaan.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) puolusti viime viikolla korona­koordinaatioryhmän aiempia linjauksia. Ryhmä vaati aiemmin tiukempia rajoituksia ravintoloihin, muttei tapahtumiin.

”Jos tähänastiset toimet eivät pure, niin totta kai ryhdymme miettimään, onko vielä jotain, mitä me voimme yleisötilaisuuksien osalta tehdä itse tai suositella aville ministeriön antamaa ohjausta tiukemmin”, Vartiainen totesi tuolloin.

Rajoitukset mahdollistaisivat tapahtumanjärjestäjille entistä laajemmin koronapassin käytön. Nykyisellään laki sallii koronapassin vaatimisen Suomessa vain voimassa olevista rajoituksista vapautumiseen.

Vartiainen toivoi, että koronapassia voisi Suomessa käyttää silloinkin, kun rajoituksia ei ole voimassa, kuten monissa muissa Euroopan maissa.

”Olisi hyvä, että valtiovalta muuttaisi lainsäädäntöä niin, että koronapassia voisi käyttää myös silloin, kun ei ole rajoituksia. On murheellista, että tässä on Suomessa vitkuteltu niin kauan”, Vartiainen sanoi.

Aluehallintovirastot saattavat tällä viikolla tiukentaa rajoituksia myös muualla Suomessa.

Ylijohtaja Leena Räsänen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että Varsinais-Suomessa käydään asian osalta keskustelua tiistaiaamuna Varsinais-Suomen alueellisen koordinaatioryhmän kokouksessa.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että perusteita tiukennoksille olisi, mutta kuuntelemme vielä kokouksessa tilannearvion”, Räsänen sanoo.

Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiistaiksi lupailema ohjauskirje vaikuttaa kokonaisarvioon.

Tällä hetkellä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueella rajoitukset koskevat sisätiloissa järjestettäviä yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu yli 50 ihmistä.

Vaihtoehtoja rajoitusten tiukennuksille on useampi eivätkä ne poissulje toisiaan, Räsänen kertoo.

”Yleisötilaisuusrajoituksia koskevaa henkilömäärää voidaan tiukentaa. Siitä pitää keskustella ryhmän kokouksessa, mihin määrään tiukennus tehtäisiin. Pandemian aikana tiukennuksia on ollut esimerkiksi 6, 20 ja 50 ihmistä”, hän sanoo.

”Vaihtoehtona on myös rajoitusten ulottaminen riskitiloihin, kuten kuntosaleihin ja ryhmäliikuntatiloihin. Tämä tarkoittaisi sitä, että toimijan olisi järjestettävä tilojen käyttö niin, että tartuntariski vähenee. Se voi tarkoittaa esimerkiksi asiakasmäärän vähentämistä tai etäisyyksistä huolehtimista.”

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntien alueella on tällä hetkellä voimassa vastaava 50 hengen yleisötilaisuusrajoitus. Koska Satakunnan alueen koronakoordinaatioryhmän kokouspäivä on perjantai, mietitään alueen mahdollisia rajoitusten tiukennuksia vasta silloin.

”Satakunnassa koronatilanne on kuitenkin aika paljon vakaampi kuin Varsinais-Suomessa”, Räsänen lisää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat