Vantaan poliitikoilta lisärahaa varhaiskasvatukseen ja nuorten mielenterveyspalveluihin - Kaupunki | HS.fi

Vantaan poliitikoilta lisärahaa varhais­kasvatukseen ja nuorten mielenterveys­palveluihin

Toinen nuortenkeskus Nuppi perustetaan Länsi-Vantaalle.

Vantaan uuden budjetin yksi isoimmista määrärahalisäyksistä kohdistuu varhaiskasvatukseen. Lapsia ja ohjaajia Myyrmäessä Simpukan päiväkodissa Vantaalla vuonna 2019.

30.11.2021 17:28

Vantaan poliittisten ryhmien enemmistö pääsi budjettisopuun tiistaina. Neuvottelut alkoivat maanantaina.

Budjettisovun selkärankana on kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien yhteinen linja tietyistä keskeisistä asioista, joista pienten lasten kotihoidon kuntalisä eli Vantaa-lisä puhutti eniten.

Budjettiesityksessä Vantaa-lisä olisi poistunut jo vuodenvaihteessa, mutta kokoomus ja demarit ehdottavat sen poistamista silloin, kun hallituksen perhevapaauudistus tulee voimaan eli elokuun alussa.

Käytännössä kaikki muut ryhmät vastustavat Vantaa-lisän lakkautusta. Kuntalisän kohtalosta varmuudella äänestetään joulukuun budjettivaltuustossa.

Isoimmat määrärahalisäykset kohdistuvat varhaiskasvatukseen ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Neuvotteluiden tuloksena kaupunginjohtaja Ritva Viljasen (sd) budjettiesityksen loppusumma kasvaa yhteensä noin kolmella miljoonalla eurolla.

Summasta 500 000 euroa ohjataan varhaiskasvatuksen työntekijöiden työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin.

”Tilanne varhaiskasvatuksessa on vakava, ja siksi sen ratkaisemiseksi oli budjetin yhteydessä löydettävä toimenpiteitä”, sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Minna Räsänen (sd) kommentoi.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin lisätään noin 800 000 euroa. Lisäyksestä leijonanosan haukkaa Vantaan toinen matalan kynnyksen nuortenkeskus Nuppi, joka sijoitetaan Länsi-Vantaalle.

Työvoimapalveluihin lisättiin kaksi vakanssia lisää niiden kymmenen lisäksi, joita Viljanen oli jo esittämässä.

”Myös kaupunkikulttuurin ja liikunnan avustusrahoja kasvatetaan. Aiotut leikkaukset lumetukseen ja jäädytykseen perutaan”, kommentoi Räsänen.

Räsänen ja kokoomuksen ryhmänjohtaja Sakari Rokkanen (kok) olivat helpottuneita neuvottelutuloksen varmistuttua.

”Loppu hyvin, vaikka pitkäksi meni”, Rokkanen summaa.

Perussuomalaisten ryhmä oli ennen neuvottelujen alkua ehdottanut avustusten leikkaamista eri toimialoilla 30 prosentilla, mikä hämmästytti muiden ryhmien neuvottelijoita.

Lue lisää: Vantaalla aloitettiin budjettineuvottelut – Perussuomalaiset kävelivät pöytään jyrkän vaatimuslistan kanssa

Maanantaina iltapäivällä HS:n uutisen julkaiseman uutisen jälkeen perussuomalaiset julkaisi tiedotteen, jonka mukaan he eivät olleet esittämässä muuta kuin ”poliittisten ja ideologisten avustusten” karsintaa.

Neuvottelujen pohjana on kuitenkin kaikkien ryhmien yhteinen Excel-tiedosto, jonka HS oli saanut käyttöönsä. Sinne jokaisen ryhmän neuvottelijat käyvät omatoimisesti tekemässä lisä- tai karsintaesityksensä.

Perussuomalaisten neuvottelijat olivat tallentaneet järjestelmään 30 prosentin karsinnan lukuisiin kohtiin. Esityksiä ei ollut vedetty pois ennen neuvotteluiden alkua.

Muiden ryhmien neuvottelijat kommentoivat sosiaalisessa mediassa, että keskeiset toimialat olivat jopa toimittaneet viiden viimeisen vuoden avustusmäärärahoista selvityksen perussuomalaisten neuvottelijoille.

”Toivoisin, että poliittiset ryhmät suhtautuisivat budjettineuvotteluihin riittävällä vakavuudella. Tässä kuitenkin päätetään ihmisille tärkeistä palveluista”, kommentoi Rokkanen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat