Espoon koronarokotukset ruuhkautuivat – Viive voi olla useita viikkoja - Kaupunki | HS.fi

Espoon koronarokotukset ruuhkautuivat – Viive voi olla useita viikkoja

Jonot kolmansiin rokotuksiin johtuvat kasvaneesta rokotettavien määrästä ja henkilöstöpulasta.

Koronarokotteita Espoon Ison Omenan rokotuspisteellä elokuussa 2021. Espoon terveyspalveluiden johtajan Markus Paanasen mukaan viivästykset kolmansissa rokotuksissa eivät johdu rokotteiden puutteesta.

3.12.2021 12:11

Osa espoolaisista joutuu odottamaan kolmannen koronarokotteen saamista, sillä kaupungin kolmansien rokotteiden ajanvaraus on ruuhkautunut.

Käytännössä se tarkoittaa, että kolmatta rokotusaikaa ei voida taata suositellun puolen vuoden sisällä toisen rokotteen ottamisesta.

Espoolainen Anne Laaksonen sai toisen rokotteensa 1. heinäkuuta. Laaksonen varasi tiistaina aikaa kolmannelle koronarokotteelle.

”Kalenterissani on tammi- ja helmikuussa ulkomaille suuntautuvia työmatkoja. Sen lisäksi toisesta saamastani rokotteesta tulee puoli vuotta heti alkuvuodesta, ja toivoin saavani ajan tammikuun alkuun”, Laaksonen kertoo.

Hän yritti varata kolmatta rokotusaikaansa ensin kaupungin nettisivujen kautta, mutta vapaita aikoja ei sivujen mukaan ollut. Niinpä Laaksonen soitti ajanvaraukseen. Puhelu meni vastaajaan. Takaisin soitettiin seuraavana aamupäivänä.

Kävi ilmi, että tammikuun alulle tammikuulle ei ollut vapaita aikoja, eikä myöskään joulun välipäiville.

”Ensimmäinen vapaa aika oli 7. helmikuuta, jolloin olen jo työmatkalla. Sain siis rokotusajan, joka on 14. helmikuuta”, Laaksonen sanoo.

Laaksonen korostaa, että ajanvarauksessa hänen saamansa julkisen terveydenhuollon palvelu on ollut kaikin puolin hyvää ja erittäin ystävällistä.

”Ongelmana on ymmärtääkseni se, että rokotteita olisi, mutta ei ole henkilökuntaa antamaan niitä. Koska tilanne rokotusten suhteen on tämä, olisi hyvä saada työterveyshuolto ja yksityinen puoli mukaan rokotuksiin ja koronapassi laajempaan käyttöön koko maassa”, hän sanoo.

Espoon terveyspalvelujen johtajan Markus Paanasen mukaan viive johtuu henkilöstön vajauksesta tilanteessa, jossa rokotusmäärät ovat kasvaneet nopeasti. Rokotteita ja rokotustiloja on hänen mukaansa riittävästi saatavilla.

Jonot vaihtelevat Paanasen mukaan rokotuspisteittäin.

”Viiveet vaihtelevat rokotuspisteittäin. Pahimmillaan viive on useamman viikon mittainen, mutta jostain toisesta pisteestä rokotteen voi saada nopeammin”, Paananen sanoo.

Hän kuitenkin kertoo, että tilannetta yritetään kohentaa. Espoo aikoo avata loppuvuodeksi väliaikaisen rokotuspisteen ja ensi vuonna uuden, pitkäaikaisemman rokotuspisteen.

”Tarkoitus on kaksinkertaistaa rokotustuolien määrä alkuvuonna. Uusia aikoja on tulossa myös loppuvuodelle”, Paananen sanoo.

Hänen mukaansa kolmansien rokotusten jonot johtuvat osittain myös siitä, että osa rokotuskapasiteetista kuluu ensimmäisten ja toisten rokoteannosten pistämiseen.

”Jos jotain pitäisi arvottaa, niin ykkös- ja kakkosrokotteiden antaminen on erityisen tärkeää, sillä niillä rokottamaton saa hyvän suojan.”

Tällä hetkellä Espoossa rokotetaan kolmannella rokotuksella pääsääntöisesti yli 75-vuotiaita, ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvia sekä terveydenhuollon henkilöstöä.

Lue lisää: THL:n Nohynek HS:lle: Aikuisten kolmas rokote voi olla muu kuin aiemmin annettu – Lasten riskiryhmät rokotetaan, kriteerit ja aikataulu vielä auki

Lue lisää: Sairaalassa nyt 283 potilasta, joista 51 tehohoidossa – HS:n päivittyvät grafiikat kertovat uusimmat tiedot korona­tilanteesta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat