Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed sai tuomion törkeästä kätkemisrikoksesta – Hovioikeus: piti sisarensa lapsilisät itsellään - Kaupunki | HS.fi

Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed sai tuomion törkeästä kätkemisrikoksesta – Hovioikeus: piti sisarensa lapsilisät itsellään

Saido Mohamed on toiminut aiemmin varavaltuutettuna Helsingissä sekä kokoomuksessa että vihreissä.

Saido Mohamed

1.12.2021 16:33

Helsingin hovioikeus alensi kuntapolitiikassa mukana olleen Saido Mohamedin tuomiota.

Rikosnimike muuttui törkeästä rahanpesusta rahanpesuun ja törkeään kätkemisrikokseen.

Myös tuomio aleni hovioikeudessa kolmella kuukaudella. Mohamed tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Vuonna 2018 Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion Saido Mohamedille. Syynä olivat lapsilisien nostoon liittyvät epäselvyydet. Myös Mohamedin sisar kytkeytyy mukaan tapaukseen.

Mohamedin sisar sai vuonna 2016 tuomion törkeästä petoksesta. Tämän jälkeen Mohamed kertoi vetäytyvänsä kuntavaaliehdokkuudestaan. Tapahtumien seurauksena vihreät kertoivat, että Mohamed siirretään syrjään luottamustehtävistään.

Helsingin käräjäoikeus katsoi sisaren syyllistyneen törkeään petokseen, kun tämä oli salannut muuttonsa Englantiin ja nostanut kymmenen vuoden ajan Kansaneläkelaitokselta hänelle kuulumattomia lapsilisiä. Hovioikeus lievensi tuomion myöhemmin petokseksi.

Muutamaa päivää käräjäoikeuden tuomion jälkeen kävi ilmi, että Helsingin poliisi oli alkanut tutkia myös Mohamedin omaa toimintaa tapauksessa. Syyttäjän mukaan Mohamed oli toiminut yhdessä sisarensa kanssa, siis nostanut sisarensa pankkikortilla tämän lapsilisät. Lapsilisiä oli nostettu ajalla 1.6.2003–30.11.2013

Hovioikeuden mukaan Saido Mohamed piti sisarensa lapsilisät itsellään.

Hovioikeus alensi tuomiota, sillä laki on muuttunut kesken tekojen, vuoden 2011 aikana, ankarammaksi.

Hovioikeuden mukaan 2,5 vuoden aikana saatujen lapsilisien kokonaismäärä ei ole niin suuri, että kyse olisi törkeästä rahanpesusta.

Vahingonkorvausvaatimus ei muuttunut hovioikeudessa. Saido Mohamed on velvoitettu korvaamaan noin 36 000 euroa yhteisvastuullisesti sisarensa kanssa Kelalle. Lisäksi Saido Mohamed on velvoitettu maksamaan noin 8 200 euroa.

Mohamed oli varavaltuutettuna Helsingin kaupunginvaltuustossa kauden 2013–2017 aikana. Kesken kauden hän siirtyi kokoomuksesta vihreisiin.

Erikoissairaanhoitajana työskennellyt Mohamed valittiin vuonna 2011 vuoden pakolaisnaiseksi. Hän sai palkinnon pitkään jatkuneen vapaaehtoistyönsä vuoksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat