Espoolainen Markku Oksanen yritti estää koronaviruksen leviämisen tuttavapiirissä, mutta törmäsi järjestelmän sekavuuteen – ”Tuntuu pahalta” - Kaupunki | HS.fi

Espoolainen Markku Oksanen yritti estää koronaviruksen leviämisen tuttavapiirissä, mutta törmäsi järjestelmän sekavuuteen – ”Tuntuu pahalta”

Koronalle altistuneet oireettomat lapset saavat jatkaa elämäänsä normaalisti kunnes tartunnanjäljitys ottaa yhteyttä.

Näytteenottopaikka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella Meilahdessa syyskuussa.

3.12.2021 15:52

Espoolaisen Markku Oksasen 11-vuotias poika sairastui koronavirustautiin ja altisti suuren joukon lapsia usean päivän ajan koulussa ja harrastuksissa.

Topias Oksanen, 11, ehti pelata sunnuntaina Jätkäsaaressa järjestetyssä jalkapalloturnauksessa vain viisi minuuttia, kun pyysi päästä vaihtoon.

”Se oli niin poikkeuksellista, että päätimme valmentajan kanssa, ettei Topias palaa kentälle ja veimme hänet heti testiin. Maanantai-iltana tuli tekstiviesti, että hänellä on koronavirustauti”, Markku Oksanen kertoo.

Oksanen kirjasi mahdolliset joukkoaltistumiset osoitteessa koronatietoni.fi, mutta ainakaan torstaihin mennessä jäljittäjät eivät ole olleet yhteydessä altistuneiden lasten vanhempiin.

”Tuntuu pahalta, että tieto jumittaa jossain. Mietin, voisiko lomaketta muokata niin, että ainakin tieto joukkoaltistumisista menisi nopeammin perille”, Oksanen sanoo.

Joukkueen valmentaja keskeytti joukkueen toiminnan heti, mutta joukkueessa pelaavien lasten vanhemmat olivat epätietoisia siitä, uskaltaako lapsen laittaa kouluun vai ei.

”Ohjeita asiaan ei löytynyt, eikä koronaneuvonnan numero vastannut", Oksanen sanoo.

Keskiviikkona Oksanen sai lopulta takaisinsoiton koronaneuvonnasta. Hänelle kerrottiin, että altistuneet saavat jäljityssoiton aikaisintaan viikon päästä ja että altistuneet lapset voivat mennä normaalisti kouluun ja harrastuksiin sitä ennen, jos ovat oireettomia.

Virallinen karanteeni kestää kymmenen päivää ja oireettomat voivat keskeyttää sen tartuntatautilääkärin luvalla, jos saavat negatiivisen testituloksen aikaisintaan kuudentena päivänä altistumisesta.

”Mutta saako ihminen itse keskeyttää itselleen asettamansa karanteenin? Tämmöisiä asioita ihmiset joutuvat nyt pähkäilemään, koska tartunnanjäljitys ei ehdi määrätä karanteeneja kuin ehkä vasta siinä vaiheessa, kun koko tauti on ohi", Oksanen sanoo.

Lisähämmennystä aiheutti Jorvin sairaalan koronatestauspisteen potilasohje, jonka mukaan sairastuneen perheenjäsenet asetetaan karanteeniin.

Ohje olikin vanha, eikä koske kahdesti rokotettuja.

”Onneksi olemme etätöissä. Tuntuisi hurjalta mennä töihin ja kertoa työkavereille, että tässä sitä ollaan ihan luvan kanssa, vaikka lapsi sairastaa koronatautia, eikä testiinkään tarvitse mennä.”

Topias pääsee kouluun ensi viikon torstaina, jos on oireeton.

”Topias voi onneksi hyvin. Vain silmistä huomaa, ettei hän ole terve. Tavallinen ruoka ei oikein maistu, mutta hampurilaiset kyllä”, Oksanen sanoo.

Espoon tartuntataudeista vastaava lääkärin Topi Turusen mielestä perheen kokemukset kuvaavat valitettavan hyvin nykyistä voimakkaasti huonontunutta epidemiatilannetta.

”Vain osa sairastuneista, kuten iäkkäät tai korkean riskin tartuntaryppäisiin liittyvät henkilöt ehditään tavoittaa verrattain nopeasti, mutta muiden tavoittamisessa on huomattava viive", Turunen sanoo.

Tietojen syöttäminen koronatietoni.fi palveluun nopeuttaa jäljityspuhelua, mutta järjestelmä ei informoi sairastuneen ilmoittamia altistuneita automaattisesti.

”Automatisoinnin mahdollisuudesta on keskusteltu, mutta toistaiseksi ammattilaisen arviota ennen tietojen lähetystä on pidetty tarpeellisena”, Turunen sanoo.

Altistumista epäileville ei ole toistaiseksi laadittu virallista ohjetta, koska ennen epidemiatilanteen pahenemista kaupungin jäljitys on pystynyt tavoittamaan altistuneet ajoissa.

Turusen mukaan omaehtoiseen karanteeniin ohjeistaminen on vaikeaa, sillä altistumisen arviointi vaatii niin monenlaisia tietoja tapahtumienkulusta ja olosuhteista.

”Arviointi ei ole aina helppoa ammattilaisellekaan. Vaikka osa kuntalaisista voi jäädä joustavasti etätöihin, kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta”, Turunen sanoo.

Tartunnanjäljityksen henkilökuntaa on Espoossa tarkoitus ensi viikolla lisätä edelleen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat