Ennen baariin menoa tehdään 79 euron koronatesti – HS seurasi, miten bileiltaan valmistaudutaan ilman koronapassia - Kaupunki | HS.fi

Ennen baariin menoa tehdään 79 euron korona­testi – HS seurasi, miten bile­iltaan valmistaudutaan ilman korona­passia

Baareihin on yritetty toisten ihmisten koronapasseilla ja muilla vippaskonsteilla. Passin takia käännytettävien asiakkaiden määrä on kuitenkin koko ajan vähentynyt, kerrotaan ravintoloista.

Parisataa ihmistä jonotti perjantaina Kampintorilla päästäkseen koronatestiin.

4.12.2021 14:28 | Päivitetty 4.12.2021 14:53

Kampintorilla, Helsingin ytimessä, kiemurtelee perjantaina puoli kahdeksan aikaan koko aukion pituinen jono. Nopealla laskulla noin kaksisataa ihmistä jonottaa pieneen valkoiseen telttaan, jossa työtään tekevät tuttuihin valkoisiin suojapukuihin vuorautuneet koronatestaajat.

Teltta kuuluu yksityiselle laboratoriotoimija A5 laboratorioille, ja sen sisällä tehdään 25 euroa vastaan koronaviruksen antigeenitestejä. Tulos valmistuu 15 minuutissa, ja negatiivisella tuloksella pääsee baariin, jos koronapassia ei muuten ole.

Jonon hännillä vuoroaan odottavat Sara Paul ja Miisa Luostarinen ovat lähteneet juhlimaan ylioppilaaksi valmistumista. He kertovat sairastaneensa koronataudin, mutta nyt positiivisesta tuloksesta on jo yli kuusi kuukautta. Rokotteita Paulilla ja Luostarisella vielä ole.

”Koska sairastin koronan, oli aikaa miettiä rokotetta. En ole rokotevastainen, mutta silti on mietityttänyt, voiko rokotteesta aiheutua jotain haittaa”, Paul sanoo.

Sekä Paul että Luostarinen kertovat aikovansa nyt ottaa rokotteet, kun sairastettu korona ei enää takaa koronapassia.

”Ilman sitä ei saa enää tehdä mitään”, Luostarinen sanoo.

Sara Paul ja Miisa Luostarinen ovat sairastaneet koronataudin eivätkä ole ottaneet vielä rokotteita.

Saman ajatuksen jakaa Mario Mikanpur, joka jonottaa kilpailevalla testiteltalla Narinkkatorilla. 9 lives -niminen yritys veloittaa koronatestistä 79 euroa. Narinkkatorin jono on Kampintoria huomattavasti lyhyempi, mutta sielläkin vuoroa odottaa muutaman kymmenen ihmistä.

Mikanpur on lähdössä ystäviensä kanssa juhlimaan ja tarvitsee negatiivisen testituloksen päästäkseen baariin. Hän kertoo aikovansa nyt ottaa rokotukset, mutta kahden annoksen antamaan suojaan on vielä viikkokausia aikaa.

”Minulla ei ole mitään koronarokotetta vastaan. En vain ole tullut ottaneeksi, en ajatellut että tästä tulisi näin iso asia.”

Koronapassin käyttöönotto havahdutti siihen, että rokotus kannattaa ottaa, Mikanpur sanoo.

”Kyllä se on vaikuttanut.”

Mario Mikanpur aikoo ottaa rokotukset, mutta kahden annoksen tarjoamaan suojaan on vielä viikkoja aikaa.

Vaikka baariin pääsee myös negatiivisella testituloksella, on sillä tavoin koronapassin hankkineiden määrä ovella pieni. Näin kertovat ravintola Rymy-Eetun narikkaa vahtivat Afshin Hossini ja Iiro Veck.

”Jonkun verran heitä on ollut, mutta ei edes jokaisena iltana”, Hossini kertoo.

Yleisesti ottaen koronapassin kysyminen on ovimiesten mukaan sujunut kivuttomasti. Jonkin verran hämminkiä on aiheuttanut se, että koronapassin yhteydessä kysytään Rymy-Eetussa aina myös henkilöllisyystodistus.

”Vanhemmilla ihmisillä ei aina ole ollut sitä mukana, ja siitä on voinut tulla vähän valitusta”, Veck sanoo.

Afshin Hossini ja Iiro Veck eivät ole juuri törmänneet ongelmiin koronapassien tarkastusten kanssa.

Helsingin yöelämä vaikuttaa vielä yhdeksän jälkeen illalla suhteellisen rauhalliselta. Makkaratalossa sijaitsevan yökerhon Baarikärpäsen edustalla on kuitenkin jo kymmenien metrien jono.

Parikymppiset juhlijat kaivavat kännyköitä taskustaan lähestyessään ovimiestä. Yksi toisensa jälkeen passit tarkastetaan ja ovet yöelämään aukeavat.

Yhteistyö näyttää sujuvan ongelmitta, mutta kaikenlaisia vippaskonsteja on viimeisen puolentoista kuukauden aikana nähty, kertoo NPG-ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Mira Ritasmäki. NPG omistaa Helsingissä Baarikärpäsen, Apollon ja Maxinen.

Ritasmäen mukaan siitä lähtien, kun koronapassi otettiin käyttöön, baareihin on yritetty päästä huijaamalla. Tyypillisintä on, että sisään yritetään toisen ihmisen koronatodistuksella.

Luovempiakin ratkaisuja on nähty. Ritasmäki kertoo, että viime viikonloppuna ovimiehelle oli Maxinessa ojennettu käsinkirjoitettu lappu, jossa luki ”Minulla on kaksi rokotetta. T. THL”.

”Ei sentään, että terveisin Mika Salminen”, Ritasmäki naurahtaa.

Tilanteet, joissa portsari joutuu käännyttämään asiakkaan puuttuvan passin takia, ovat usein hankalia, Ritasmäki sanoo.

”Asiakashan ei yleensä ole että aijaa, ja lähde siitä heti kävelemään pois. Kyllä siinä menee yleensä asiakkaalla vähän naama rutulle.”

Huijausyritykset ovat Ritasmäen mukaan kuitenkin viikkojen kuluessa vähentyneet.

Baarikärpäsestä käännytetään väärällä todistuksella tai ilman passia sisään yrittäviä illassa noin kymmenen, Ritasmäki kertoo. Kun koronapassi otettiin käyttöön lokakuun puolivälissä, jouduttiin esimerkiksi Maxinesta käännyttämään noin 300 asiakasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat