Helsinki ilman natseja -protestin järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta – kulkueen häiritsemistä yrittäneitä kiinni 19 - Kaupunki | HS.fi

Helsinki ilman natseja -protestin järjestäjää epäillään kokoontumis­rikkomuksesta – kulkueen häiritsemistä yrittäneitä kiinni 19

Itsenäisyyspäivän mielenosoituskulkueet eivät kohdanneet Helsingissä, kun poliisi ohjasi 612-soihtukulkueen uudelle reitille.

6.12.2021 14:54 | Päivitetty 7.12.2021 8:28

Itsenäisyyspäivän mielenosoituskulkueet sujuivat Helsingissä poliisin mukaan pääosin rauhallisesti.

Poliisi kertoi maanantai-iltana, että Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta. Helsinki ilman natseja -mielenosoituskulkue pysähtyi alkuillasta Runeberginkadulle estääkseen 612-soihtukulkueen etenemisen samalle kadulle. Liikenne kadulla oli pysähdyksissä molempiin suuntiin.

Komisario Patrik Karlsson kertoi HS:lle perusteet sille, miksi järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta. Syy on siinä, että etukäteen poliisi ja Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjä olivat sopineet, miten ja mitä reittiä mielenosoitus kulkee.

Mielenosoitus kuitenkin pysähtyi Runeberginkadulle, mistä aiheutui haittaa liikenteelle. Tässä tilanteessa poliisi yritti ottaa yhteyttä järjestäjään puhelimitse ja myös puhumalla suoraan mielenosoitusjoukolle. Järjestäjään ei kuitenkaan saatu yhteyttä, eikä kukaan muukaan tullut neuvottelemaan poliisin kanssa. Siitä johtuu epäily kokoontumisrikkomuksesta.

Runeberginkadulla paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan mielenosoittajat huusivat, että ”katu on blokattu natseilta”. Helsinki ilman natseja -mielenosoituskulkueen osallistujat tanssivat ja istuivat kadulla.

Poliisi otti itsenäisyyspäivänä kiinni yhteensä 21 ihmistä. Heistä 19 otettiin kiinni, koska he olivat menossa häiritsemään Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta.

Poliisin mukaan se kirjasi itsenäisyyspäivän illan aikana rikosilmoituksia epäillyistä vaarallisen esineen hallussapidosta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta, niskoittelusta poliisia vastaan ja huumausaineen käyttörikoksesta. Rikoksista epäillään neljää eri henkilöä.

Kuudelta Töölöntorille kokoontuneen 612-soihtukulkueen oli tarkoitus kulkea Runeberginkadun läpi samaan aikaan kun Helsinki ilman natseja -kulkue pysähtyi kadulle.

Poliisin tavoite oli pitää kulkueet erillään toisistaan, minkä vuoksi poliisi ohjasi 612-kulkueen Töölöntorilta Töölönkatua pitkin Mannerheimintielle, mistä kulkue jatkoi matkaansa kohti Hietaniemen hautausmaata.

Hieman seitsemän jälkeen illalla poliisi alkoi purkaa saartorengastaan, jonka se oli tehnyt Helsinki ilman natseja -mielenosoittajien ympärille, kertoi paikalla ollut HS:n toimittaja Jukka Perttu. Kulkue jatkoi matkaansa Taivallahdenaukiolle, joka oli ilmoitettu kulkueen päätepisteeksi.

Iltakahdeksan maissa 612-mielenosoittajia oli kokoontunut Hietaniemen hautausmaalle Pertun mukaan satoja. Pertun mukaan tuolloin näytti siltä, että mielenosoitus oli vähitellen päättymässä.

612-soihtukulkueen järjestäjät olivat kuvailleet tapahtuman tarkoitukseksi menneiden sukupolvien uhrausten ja työn kunnioittamisen. Poliisin mukaan kulkueessa oli noin 500 osallistujaa.

Helsinki ilman natseja -kulkue kokoontui iltapäivällä Narinkkatorilla. Kulkueessa oli iltapäivällä poliisin arvion mukaan noin 1 500 osallistujaa. Tapahtumanjärjestäjien mukaan kulkueen tarkoitus oli osoittaa, että ”äärioikeistolle ei ole kaduilla sijaa".

Itsenäisyyspäivän Helsinki ilman natseja -kulkue.

Itsenäisyyspäivän Helsinki ilman natseja -kulkueen osallistujia.

Aiemmin poliisi arvioi, että tapahtumista aiheutuisi häiriöitä liikenteelle ja joukkoliikenteelle keskustan alueella kello 21–22 saakka. Kahdeksan aikaan illalla näytti siltä, että liikenne keskustan alueella oli palautumassa normaaliksi.

Itsenäisyyspäivänä ilmailua rajoitettiin Helsingin keskustassa iltakymmeneen saakka. Rajoitus koski sekä miehitettyä että miehittämätöntä ilmailua eli erilaisia kauko-ohjattavia lennokkeja.

Helsingin poliisille oli ennalta ilmoittautunut yhteensä neljä kulkuetta, joiden uumoiltiin aiheuttavan itsenäisyyspäivänä katkoksia liikenteeseen Helsingin keskustassa.

Iltapäivällä Rautatientorilta Eduskuntatalolle marssi kansallismielisten liittoumaan kytkeytynyt Suomi herää -mielenosoitus. Poliisi arvioi paikalla olleen noin 200 ihmistä. Järjestäjät kuvailivat kulkueen olleen ”isänmaallisten kansalaisten vastaisku globaalille rappiolle”.

Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan mielenosoituskulkueen matkan varrelle Ylioppilastalolle kokoontui parinkymmenen ihmisen kokoinen vastamielenosoitus.

Vastamielenosoittajat huusivat toimittajan mukaan kulkueelle fasismin vastaisia huutoja. Toimittaja kertoi, että mellakkavarusteissa olevat poliisit olivat asettautuneet Suomi herää -mielenosoituksen ja vastamielenosoituksen väliin.

Poliisi kertoi myöhemmin ottaneensa tilanteessa kiinni yhden henkilön, joka häiritsi mielenosoitusta Eduskuntatalolla. Häntä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan.

Suomi herää -kulkue eduskuntatalolla 6. joulukuuta 2021.

Perinteinen ylioppilaiden soihtukulkue lähti viiden aikaan iltapäivällä Hietaniemestä kohti Senaatintoria, jonka luo se saapui kuudelta.

Oikaisu 6.12. kello 21.15: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että poliisi olisi kertonut rikosepäilystä sunnuntai-iltana. Oikea aika oli maanantai-iltana.

Ylioppilaiden soihtukulkue ohitti Presidentinlinnan Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2021

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat