Koronapassin käyttö näkyy rokottamistahdissa jo nyt – Hus: Rokotteen suosiota voisi vielä lisätä yksinkertaisella keinolla - Kaupunki | HS.fi

Koronapassin käyttö näkyy rokottamistahdissa jo nyt – Hus: Rokotteen suosiota voisi vielä lisätä yksinkertaisella keinolla

Husin johtajaylilääkärin mukaan rokotteen suosiota voisi lisätä, jos koronapassia ei saisi koronatestiä tekemällä.

Koronapassilla esimerkiksi ravintolat ja tapahtumien järjestäjät voivat kiertää rajoituksia ja kansalaiset käyttää palveluita tavalliseen tapaan.

8.12.2021 9:46

Koronapassi näyttää toimivan odotetulla tavalla eli lisäävän koronarokotteiden ottamista, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Miten suuri koronapassin vaikutus on, siihen hän ei ota kantaa.

”Vaikutuksen suuruudesta on ennenaikaista sanoa. Olemme siinä vaiheessa, että on ainoastaan vaikutelmaa”, Petäjä sanoo.

Näkemyksen jakavat myös Espoon ja Vantaan terveydenhuollon asiantuntijat.

”Eka-tokarokotuksia ollaan annettu asukkaille edelleen eli kyllä passi lisää rokotusten kysyntää”, sanoo Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö tekstiviestitse.

Espoon tartuntataudeista vastaava lääkäri Topi Turunen sanoo, että on spekulaatiota, missä määrin rokotusten suosion nousua selittää koronapassi ja missä määrin muut tekijät.

”Henkilökohtaisesti uskon, että rajoitukset ja koronapassi vaikuttavat vähintään jonkin verran.”

Ensimmäisiä ja toisia rokoteannoksia on marraskuun aikana otettu melko tasaisesti, mutta viime viikolla ensimmäisten annosten määrässä nähtiin myös nousua.

Husin Petäjä huomauttaa, että koronapassin vaikutus rokotteiden ottamiseen on toivottu sivuvaikutus, mutta ei sen tärkein tehtävä.

Koronapassin päävaikutus on suojella riskiryhmään kuuluvia ihmisiä eli rajoittaa rokottamattomien liikkumista ja ihmiskontaktien syntymistä, Petäjä sanoo.

”Siinä se on ehdottoman tehokas.”

Suomessa koronapassi on ollut käytössä anniskeluravintoloissa lokakuun puolivälistä. Tämän jälkeen koronapassin käyttö on laajentunut myös muualle yhteiskunnassa.

Esimerkiksi Helsingin ja Espoon kaupungit tiedottivat viime viikolla ottavansa käyttöön koronapassin laajasti kaupunkien järjestämissä yleisötilaisuuksissa ja useissa asiakastiloissa, kuten kaupunginmuseoissa.

Helsingin urheiluhalleissa, kuten uimahalleissa, koronapassi otettiin käyttöön eilen tiistaina.

Nyt hallitus valmistelee koronapassin käytön laajentamista entisestään. Tavoitteena on, että koronapassia voitaisiin vaatia tilanteissa, joissa toiminnanharjoittajiin ei kohdistu rajoituksia.

Lain mukaan koronapassia saa kysyä vain, jos tilaisuuteen tai toimialaan kohdistuu esimerkiksi aukioloaikoja tai yleisömääriä koskevia rajoituksia.

Koronapassin käytön laajentaminen saa Petäjältä kannatusta. Hänen mielestään se on tärkeää, jotta terveydenhuollon kantokyky voidaan turvata.

”On kuitenkin tärkeää, että koronapassia ei vaadita sellaisissa palveluissa, jotka ovat ihmisen elämän kannalta täysin välttämättömiä, esimerkiksi elintarvikekaupoissa.”

Petäjän mukaan yksi tapa motivoida ihmisiä ottamaan koronarokote on se, että koronapassin saisi vain rokottautumalla tai sairastamalla koronataudin. Suomessa koronapassin voi saada myös käymällä koronatestissä esimerkiksi ennen baari-iltaa.

”Tämä vaihtoehtoinen menettely on muualla maailmassa monissa paikoissa otettu pois.”

Helsingin Sanomat selvittää miten koronapassin käytön laajentaminen on sujunut pääkaupunkiseudulla. Vastaa HS:n alaolevaan kyselyyn.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat