Joukkoliikenteen lipuntarkastuksissa puristuu esiin suuria tunteita – HS:n lukijat kertovat kylmästä laskelmoinnista ja itkukohtauksista tarkastajan edessä - Kaupunki | HS.fi

Joukkoliikenteen lipuntarkastuksissa puristuu esiin suuria tunteita – HS:n lukijat kertovat kylmästä laskelmoinnista ja itkukohtauksista tarkastajan edessä

HS:n lukijat kertoivat, millaisia kokemuksia heillä on Helsingin seudun liikenteen lipuntarkastajista. Kokemusten kirjo oli värikäs.

Lipuntarkastaja työssään metrossa marraskuussa 2021.

27.12.2021 11:05

”Asiallista ja rentoa toimintaa.”

Näin arvioi Helsingin Sanomien lukija HS:n kyselyssä. Pyysimme lukijoita kertomaan, millaisia muistoja heillä on HSL:n lipuntarkastajista. Kyselyyn vastasi 230 henkilöä.

Kokemuksia oli laidasta laitaan. HSL:n matkalipun tarkastajista liikkuu monenkirjavia huhuja, mutta HS:n kysely paljastaa valoisan arjen: suurin osa vastaajista kiitteli tarkastajien toimintaa.

HS käyttää tässä jutussa vain nimensä ja yhteystietonsa kertoneiden kokemuksia.

Useilla vastaajilla oli hyviä kokemuksia lipuntarkastuksista.

Vantaalainen Hasime Hoti-Vilppula oli viime vuoden lopulla menossa Pasilan asemalta junalla neuvolaan Myyrmäkeen – ja viimeisillään raskaana.

”Maksoin lipun vasta sisällä A-junassa. Lipuntarkastaja näki, että olin hengästynyt, ja kerroin, että en yleensä matkusta ilman lippua, mutta nyt oli tullut kiire. Ilmeni, että olin kaiken lisäksi väärässä junassakin”, Hoti-Vilppula kertoo.

Lipuntarkastaja kuunteli Hoti-Vilppulaa, ja antoi ohjeet siitä, missä junaa voi vaihtaa. Tarkastusmaksu jäi kirjoittamatta.

”Minulle jäi tilanteesta tosi hyvä mieli. Tarkastajalla olisi ollut syy kirjoittaa tarkastusmaksu, koska kyseessä oli oma mokani.”

Lue lisää: ”En maksa” – Siististi pukeutunut mies rypistää tarkastus­­maksun Tapiolassa ja piirtää samalla kuvan järjestelmän vähän tunnetusta puolesta

Eräs lukija kertoi, että matkalipun ostaminen voi olla hankalaa pelkästään teknisistä syistä.

”Maalaismummolle, joka ehkä korkeintaan kerran vuodessa käy Stadissa, lipunosto on painajainen. Kaikilla ei ole älykännykkää.”

Toisinaan lippua ei saa ostettua sovelluksella, esimerkiksi silloin, kun sovelluksen mobiilimaksuominaisuus ei teknisestä syystä toimi. Osa vastaajista toivookin saavansa tarkemmat ohjeet siihen, onko tarkastajalla näissä tapauksissa oikeus kirjoittaa maksua.

HSL:n mukaan matkustajalla tulee olla lippu ostettuna jo liikennevälineeseen astuessaan. Metromatkalla lippu tulee olla metron laiturialueella.

Lipuntarkastajalla on kuitenkin oikeus harkintaan, joten hän voi jättää tarkastusmaksun määräämättä.

Osa lukijoista on kohdannut tarkastajia, jotka ovat kirjoittaneet tarkastusmaksun, vaikka lukijat olisivat toivoneet harkintaa.

14-vuotiaana metrolla ilman lippua matkustanut lukija huomasi, että matkalippu oli jäänyt edelliseen kulkuvälineeseen, pitkänmatkan bussiin. Hän kertoi asiasta tarkastajille ja soitti äidilleen, joka varmisti hänen henkilötunnuksensa.

”Tarkastaja näytti olevan vilpittömän pahoillaan siitä, ettei voinutkaan kirjoittaa minulle sakkoa”, lukija kirjoittaa.

Jotkut lukijoista kertovat törmänneensä ymmärtäväisiin lipuntarkastajiin, jotka ovat jättäneet maksun kirjoittamatta, vaikka sille olisi ollut perusteita. Yleisimpiä tilanteita ovat ne, joissa lukijat ovat nousseet kyytiin siinä uskossa, että matkakortilla on aikaa jäljellä.

”Tarkastajat tulivat ja kysyivät lippua. Tajusin, että minulla ei ole kortissa aikaa, ja rupesin spontaanisti itkemään väsynyttä itkua. Tarkastajana oli nuori mies, ja hän ehkä säikähti reaktiota. Sopersin jotain, eikä hän antanut minulle tarkastusmaksua”, eräs lukija kirjoittaa.

Vastaajista muutama ilmoitti kulkevansa liputta tarkoituksella ja puhtaasti taloudellisista syistä. Osalla ei ollut rahaa lippuun, mutta kouluun tai töihin oli pakko kulkea.

Pari vastaajaa kertoi liputta matkustamisen olevan tietoinen, taloudellinen valinta. He kertoivat laskeneensa, että liputta matkaaminen on pidemmän päälle edullisempaa, vaikka kohdalle osuisikin tarkastusmaksuja silloin tällöin.

Osalle liputtomuus oli mielenilmaus. Tämä lukija kertoi nykyisin jo maksavansa lipusta.

”Uudenvuoden 2010 paikkeilla junalippujen hintaa korotettiin. Protestina aloin matkustaa työmatkoja pummilla, kunnes saan tarkastusmaksun. Sain ensimmäisen tarkastusmaksun huhtikuussa ja päätin jatkaa kokeilumielessä. Sain vuoden aikana 3 tarkastusmaksua ja säästin rahaa reilusti.”

Kaikkien kohdalla liputtomuus ei osoittautunut edulliseksi ratkaisuksi. Näin kertoo eräs lukija:

”Kun muutin nuorena pääkaupunkiseudulle ja olin taloudellisesti heikoilla. Menin muutaman kerran pummilla ja sain viikon sisällä kaksi tarkastusmaksua. Maksoin tarkastusmaksut ja ostin kausikortin."

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat