Huomiota herättäviä kiviröykkiöitä Vantaalle kasannut Rudus tuomittiin ympäristön turmelemisesta – Yritys hyötyi rikoksesta 2,5 miljoonaa euroa - Kaupunki | HS.fi

Huomiota herättäviä kiviröykkiöitä Vantaalle kasannut Rudus tuomittiin ympäristön turmelemisesta – Yritys hyötyi rikoksesta 2,5 miljoonaa euroa

Yritys varastoi moninkertaisesti yli sallitun määrän betoni-, tiili ja asfalttijätettä Vantaan Länsisalmessa..

16.12.2021 11:17

Helsingin hovioikeus on tuominnut kivipohjaisia rakennusmateriaaleja valmistavan Rudus-yhtiön 100 000 euron sakkoihin.

Hovioikeuden mukaan yritys ja kolme sen työntekijää olivat syyllistyneet ympäristön turmelemiseen.

Noin kymmenen vuotta sitten Vantaan Länsisalmessa kiinnittivät huomiota suuret kiviaineskasat. Rudus harjoitti alueella liiketoimintaansa eli murskasi ja varastoi kiviainesta kasoihin. Toiminnasta aiheutui asukkaiden valitusten perusteella melua ja maisemahaittaa.

Toimintaan tarvittiin ympäristölupa, ja sellaisen yritys oli myös saanut. Sillä oli lupa varastoida alueella 60 000 tonnia betoni-, tiili- ja asfaltti­jätettä. Vuosien 2010 ja 2014 aikana sallittu määrä kuitenkin ylittyi useaan otteeseen.

Enimmillään ainesta oli noin 5,7-kertainen määrä sallittuun nähden. Varastointi jatkui ELY-keskuksen huomautuskirjeen jälkeen.

Myöhemmin ympäristölupien sallimia varastointimääriä kasvatettiin merkittävästi.

Vuonna 2018 varastointimääräksi sallittiin 400 000 tonnia. Rikosaikana yrityksen varasto oli enimmillään noin 340 000 tonnia eli alle uuden sallitun määrän.

Ylisuurien varastointimäärien vuoksi yritys sai rikoshyötyä yli 2,5 miljoonan euron verran noin neljän ja puolen vuoden aikana.

Ylisuuret varastot eivät ehtineet johtaa konkreettisiin ympäristöhaittoihin maisemahaittaa lukuun ottamatta. Sen sijaan oikeus katsoi, että ylisuuret varastot aiheuttivat ympäristön pilaantumisvaaran.

Riskinä oli, että varastoinnista syntyisi pölyä ja epäsiisteyttä. Myös alueen puhtaanapito voi hankaloitua varastokoon kasvaessa.

Lisäksi ylisuurilla varastoilla voi olla ennakoimattomia vaikutuksia sadevesien pH-arvoihin ja betonimurskasta voi irrota päästöjä vesiin.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet, mutta Helsingin hovioikeus päätti toisin.

Se määräsi Ruduksen maksamaan 100 000 euroa yhteisösakkoa. Lisäksi yrityksen pitää luovuttaa valtiolle rikoshyötynä saadut 2,5 miljoonaa euroa.

Yrityksen työntekijät tuomittiin maksamaan 40–50 päiväsakkoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat