Opiskelijanuorukaiset leipoivat niin ison Eduskuntatalon kuin pystyivät, sitten kaikki meni pipariksi – ”Päätimme, että se on tonttuovi” - Kaupunki | HS.fi

Opiskelijanuorukaiset leipoivat niin ison Eduskuntatalon kuin pystyivät, sitten kaikki meni pipariksi – ”Päätimme, että se on tonttuovi”

HS:n piparikisan äänestys on käynnissä lauantaihin asti. Tämän upean teoksen kohdalla osallistuminen meni – pipariksi.

Oululaisten kämppäkaverusten pipariteos kuvaa Elokapinan mielenosoitusta Eduskuntatalon edustalla.

17.12.2021 10:28 | Päivitetty 17.12.2021 12:57

Oulussa Solkitiellä neljä yliopisto-opiskelijaa päätti ottaa piparikisan tosissaan. Että jos kerran lähdetään mukaan, niin vedetään kerralla isosti. Vaikka lopputulos tavallaan menikin – pipariksi.

Kolme päivää ennen kilpailun määräaikaa luokanopettajaksi opiskeleva Joel Kurhela havahtui herättelemään kolmea kämppäkaveriaan, että pitäisikö rakentaa jotain nyt sitten.

Päätettiin laittaa pystyyn Eduskuntatalo.

Solkitien kämppikset eivät aluksi tähdänneet HS:n piparikisaan. He kisasivat seitsemää muuta oululaista opiskelijakämppää vastaan.

Elektroniikka- ja tietoliikennetekniikkaa opiskeleva Ilari Saukkonen väkersi Eduskuntatalon piirustukset tietokoneella. Fysiikan ja matematiikan opiskelija Leo-Pekka Kämäräinen keksi aiheen ja Suomen liput työsti tuotantotaloutta opiskeleva Juho Lumme.

Pipariteoksesta tuli hieman aiottua pienempi. Se johtui uunin mittasuhteista.

Tismalleen oikeita mittasuhteita ei saatu. Ja se oli uunin vika: koska pellin koko oli 40x30 senttiä, taloa oli hieman pienennettävä alkuperäissuunnitelmista.

”Yhdestä seinästä hajosi kulma. Päätimme, että se on tonttuovi, josta Sanna Marin kulki sisään mielenosoituksen ollessa käynnissä portailla”, Kurhela sanoo.

Muuten lopulliset palat loksahtelivat paikoilleen kuin palapeliin.

Kyse ei suinkaan ole pelkästä Eduskuntatalosta. Sen edustalla nimittäin seisoo uhmakas hahmo kyltin kanssa: kyltissä lukee englanniksi, ettei ole toista planeettaa.

”Saimme siihen luontoaspektia. Kun hahmo on siinä yksin, se kiinnittää huomiota. Sanoma on lainattu Elokapinan mielenosoittajilta.

Osaset loksahtelivat paikoilleen kuin palapelissä.

Lopulta oululaisten työ siis olisi voinut osallistua kaupunki ja luonto -aiheiseen HS:n piparikisaan. Mutta sitten tapahtui virhe.

”Sähköposti valokuvineen ei lähtenytkään vaan jäi luonnokseksi. Tajusin tilanteen vasta tiistaina”, Kurhela sanoo.

Kämppien välisen kilpailun Eduskunta-pipari voitti.

Kurhela päätti sittenkin lähettää kuvat myös HS:n kaupunkitoimitukseen. HS:n piparikisan osallistumisaikataulu umpeutui sunnuntaina. Nyt on käynnissä äänestys lauantaihin kello 15 asti: valitse suosikkisi.

Lue lisää: Legendaariseen HS:n piparikisaan tulvi kilpailijoita – Tässä ovat 20 tämän vuoden upeinta taideteosta, äänestä suosikkejasi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat