Vantaalle suunnitellaan valtavaa viihdekeskusta – ”Kyllä se nyt tulee” - Kaupunki | HS.fi

Vantaalle suunnitellaan valtavaa viihdekeskusta – ”Kyllä se nyt tulee”

Vantaa teetti uuden lepakkoselvityksen, kun iso asuinkorttelikaava meni valitusten vuoksi nurin.

Kivistön lähipalvelukeskuksen runko nousee juna-aseman eteläpuolella. Kauppakeskuksen on määrä avautua ensi vuoden lopulla. Kaarevan Colosseumiksi kutsutun rakennuksen neljäs siipi on suunnitteilla. Kuva otettu joulukuun puolivälissä.

27.12.2021 2:00 | Päivitetty 27.12.2021 9:49

Vantaan Kivistöön suunniteltu viihdekeskus, Arena 3.3, on etenemässä kohti virallista päätöksentekoa.

Kivistön keskuksen ja Hämeenlinnanväylän kainaloon suunnitellun viihdekeskuksen asemakaava tulee Vantaan kaupunkitilalautakunnan käsittelyyn ensi vuoden alussa.

Runsaan kahden vuoden suunnittelujakson aikana hanke on hieman muuttanut muotoaan. Tonttivaraus ja areena ovat kasvaneet hieman kookkaammiksi, ja kongressihotelliin on soviteltu lisää huoneita.

Lue lisää: Vantaalle suunniteltu kauppakeskus kutistuu, tilalle valtava sisäareena jopa jalkapallon maaotteluita varten

Projektin johtaja Jouko Harjunpää sanoo, että kerrosala on noussut 43 000 neliömetriin. Hotellihuoneita olisi 250. Aiemmin kerrosala jäi 37 000 neliöön ja huoneita hotellissa oli 120. Myös ravintolamaailma on monipuolistunut.

”Kyseessä on nyt viihdekeskus, joka palvelee kaikkia kivistöläisiä”, Harjunpää sanoo.

Tapahtuma-areenalle on soviteltu jalkapallo-otteluita, konsertteja ja muita tapahtumia.

Nimensä Arena 3.3 on saanut Kehä III:sta ja rakennusten länsipuolella kulkevasta valtatie 3:sta eli Hämeenlinnanväylästä.

Hankkeessa on mukana yhteensä 14 osakasta, joita Harjunpää luonnehtii kiinteistökehittäjiksi. Oletus on, että jos kaavoitus sujuu kitkatta, rakentamaan päästäisiin vuoden 2023 alussa ja kiinteistö valmistuisi vuonna 2025.

”Kyllä se nyt tulee”, Harjunpää sanoo.

Kaavamuutos ei Kivistön aluearkkitehti Anna-Riitta Kujalan mukaan ennätä tammikuun kaupunkitilalautakunnan kokoukseen, mutta asia tulee helmikuussa päätettäväksi.

Tapahtuma-areenaa sovitellaan uuden lähipalvelukeskuksen länsipuolelle Hämeenlinnanväylän kupeeseen.

Kivistössä tapahtuu edistystä myös kaupallisissa palveluissa. Rakennusyhtiö Lehto on saanut asukkaiden odottaman lähipalvelukeskuksen runkovaiheeseen.

Aluejohtaja Heikki Schemeikka sanoo, että keskuksen aikataulu tarkentuu ensi vuoden alussa. Tavoitteena on ollut, että päivittäistavarakaupat Lidl ja S-market avaisivat ovensa ensi vuoden lopulla, ja kaupungin palvelut vuoden 2023 aikana.

Kaupunki sijoittaa vuokratiloihin uuden kirjaston, nykyistä tilavamman nuorisotilan ja terveyspalveluita. Tiloja on varattu myös lastenkulttuuritoiminnalle ja aikuisopiston kurssitarjonnalle.

Lehto myi kehittämänsä aluekeskuksen lokakuussa erikoissijoitusrahasto eQ:lle.

Kivistön kaupalliset palvelut monipuolistavat, kun kaarevan Colosseum-rakennuksen viimeinen siipi Topaasiaukiolla lähtee rakenteille.

Kaupunkitilalautakunta hyväksyi ennen joulua suunnitteluvarauksen, jonka mukaan SSA Rakennus oy suunnittelisi ja toteuttaisi 11-kerroksisen asuinkerrostalon siten, että asuinkerrostalon kolme alinta kerrosta olisivat liike- ja toimitilaa.

Samaa kohdetta havittelivat myös Lehto ja eQ. Suunnitteluvarauksen sai kuitenkin SSA, koska sen vuokralaisneuvottelut olivat pidemmällä. SSA:n kanssa neuvotelleet kaupalliset toimijat ovat kiirehtineet rakennustöiden alkua.

Liiketiloihin sijoittuisivat K-Supermarket, Tokmanni ja Intersport.

Talo liittyisi saumattomasti naapuritaloon, jolloin puolikaari täydentyisi. Hankkeen alustava rakennusoikeus on noin 28 500 kerrosneliötä.

Asunnoissa olisi tehostettua palveluasumista ja vapaarahoitteista vuokra-asumista senioreille, omistusasuntoja sekä huoneistohotelli.

Kaupunki on ilmoittanut, ettei vapaarahoitteinen vuokratuotanto sellaisenaan ole enää suotavaa. Colosseumin asunnoista on 75-prosenttia kovan rahan vuokra-asuntoja.

Vantaan vauhdikkaasti edenneet rakennussuunnitelmat kokivat Kivistössä myös takaiskun, kun Helsingin hallinto-oikeus kumosi lähipalvelukeskuksen itäpuolelle suunnitellun Kivistöntähden asemakaavan liian vanhan lepakkoselvityksen vuoksi.

Aluearkkitehti Anna-Riitta Kujalan mukaan kaupunki ei ole hakemassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, vaan kaavatyö käynnistetään uudelleen.

Viime kesänä tehty uusi lepakkoselvitys tuotti hyvin samanlaisen tuloksen kuin vuonna 2009 tehty lepakkoselvitys. Kujalan mukaan kaavaratkaisu tulee todennäköisesti pysymään likimain samana. Selvityksiin perehdytään tarkemmin kaavatyön käynnistyttyä ja ne selostetaan asemakaava-aineistoissa.

Kivistöntähteen on määrä tulla asuntoja 1 600 asukkaalle, kolmikerroksinen päiväkoti 250 lapselle sekä keskeinen kävely- ja pyöräilysilta yli kehäradan.

Oikaisu 27.12. kello 9.48: Korjattu maininta Hämeenlinnanväylästä E3-tienä. Hämeenlinnanväylä on valtatie 3.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat