”Aamulla meidän ikkunasta kuului lehmän ammuntaa” – Helsingin Malminkartanoa odottaa massiivinen kasvojenkohotus, paikalliset kertovat lähiön muutoksesta - Kaupunki | HS.fi

”Aamulla meidän ikkunasta kuului lehmän ammuntaa” – Helsingin Malmin­kartanoa odottaa massiivinen kasvojen­kohotus, paikalliset kertovat lähiön muutoksesta

Kaupunki parantaa Malminkartanon viihtyisyyttä ja profiilia.

Malminkartano tunnetaan ennen kaikkea siitä, että siellä on rautatieasema. Aseman seudulla on erilaisia liikkeitä ja baareja.

2.1. 2:00 | Päivitetty 2.1. 7:33

Siellä täällä jokunen ihminen kiirehtii junalle joulukuisena aamupäivänä Malmin­kartanon­aukiolla. Viileä ilma tuntuu iholla, sillä lämpötila on nollan tuntumassa. Maa on jäässä.

Pari kaverusta juo pahvimukista kahvia R-kioskin edustalla. Heillä ei näy olevan kiirettä mihinkään.

Loitommalla äidit työntävät lapsia kärryissään, ja Malminkartanonhuipun täyttömäellä käy harva mutta jatkuva lenkkeilijöiden virta: ylös pitkät kuntoportaat, alas loivaa hiekkapohjaista kävelyreittiä pitkin.

Tällainen on Malminkartano Helsingin luoteiskulmassa. Pohjoisessa tulee vastaan Vantaa, lännessä Konalan teollisuusalue ja Vihdintie. Idässä alue rajautuu Mätäjokeen ja sen vehreään luontoalueeseen.

Talokanta koostuu omakoti- ja rivitaloista sekä matalista kerrostaloista. Alueen asunnoista suuri osa on rakennettu 1980-luvulla.

Nyt Malminkartanolla on edessään uudistusten aika, koska se muodostaa yhdessä Kannelmäen kanssa kaupunkiuudistusalueen.

Helsinki on nimennyt kolme kaupunkiuudistusaluetta, joissa kohennetaan lähivuosina palveluja ja ympäristöjä. Lisäksi alueille nousee lisää rakennuksia.

Jos mietitään, minkälainen maine Malminkartanolla on, kysymykseen ei ole aivan helppo vastata.

Malminkartanon nimi tulee satoja vuosia sitten alueella sijainneesta kartanosta, mutta nykyään paikka tunnetaan ennen kaikkea asemastaan.

Malminkartano tuntuu jäävän jotenkin Vihdintien sivuun. Moni helsinkiläinenkään tuskin tuntee Malminkartanoa hyvin. Alue näkyy usein uutisissa ajoittain tapahtuvien rikosten vuoksi, mutta kaiken kaikkiaan maine lienee aika neutraali.

Mutta mitä mieltä malminkartanolaiset itse ovat kotialueestaan ja siihen kohdistuvasta uudistushankkeesta?

Aseman tuntumassa tapaamme Tuula Kulmalan. Hän muutti Malminkartanoon keväällä 1978, joten hänellä on pitkäaikainen näkymä kotikulmiensa kehitykseen. Kulmala paljastuukin kotiseutupatriootiksi.

Malminkartano on ihana paikka, joka on kehittynyt parempaan päin, sanoo alueella vuodesta 1978 asunut Tuula Kulmala.

”Muutettiin Helsinginkadun kivierämaasta luonnon keskelle Kartanonvoudintielle. Lähellä oli Helsingin yliopiston koetila, lehmiä ja sikoja. Aamulla meidän ikkunasta kuului lehmän ammuntaa”, hän muistelee.

”Tänne juna-asemalle tultiin pitkospuita pitkin, kun maa oli niin vetelää.”

Vaikka seutu vaikuttaa olleen vuosikymmeniä sitten luonnonläheinen paikka, Malminkartanossa on menty Kulmalan mielestä koko ajan parempaan päin.

”Ja kaikki uusi on hyväksi”, hän kommentoi kaupungin hanketta Malminkartanon alueen kohentamiseksi.

Yllättäen lähistöltä kuuluu voimakasäänistä nuorten miesten riitelyä. Yksi käskee hyvin vihaisesti toista häipymään. Hetken rähinän jälkeen toinen katsookin parhaaksi poistua.

Tuula Kulmala toteaa seudun ainoaksi miinuspuoleksi sen, että asemalla baarien lähellä on toisinaan häiriköintiä. Mutta positiivisiin asioihin palatakseen hän sanoo, että kaikki palvelut ovat lähellä. Tuttujakin on kertynyt paljon.

”Kauppareissulla jään aina kiinni suustani”, Kulmala kertoo.

”Täältä en lähtisi minnekään. Tämä on ihana paikka asua.”

Malminkartanon raitilla kävellessä tulee kiinnittäneeksi huomiota Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen. Suuret lentokoneet ylittävät alueen sen verran matalalla, että melu herättää satunnaisen kävijän huomion.

Projektinjohtaja Max Takala kertoo, että kaavailujen mukaan asuntojen määrä kasvaa Malminkartanossa 30 prosenttia nykyisestä vuoteen 2035 mennessä.

Helsingin kaupungilla Malminkartanon–Kannelmäen alueen uudistushankkeesta vastaa projektinjohtaja Max Takala. Hän kertoo, että seudun profiilia kohentamalla halutaan ehkäistä alueiden eriytymistä.

Malminkartanossa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että omistusasuntojen, hitas-asuntojen ja asumisoikeusasuntojen osuutta alueella kasvatetaan.

Kaavailujen mukaan asuntojen määrä kasvaa 30 prosenttia nykyisestä vuoteen 2035 mennessä. Suurempi asukasmäärä tukee palveluja.

Kehittäminen on kaiken kaikkiaan laaja-alaista. Kaupunki on sitoutunut parantamaan kaupunkiympäristöä, samoin esimerkiksi kulttuuri-, sote-, liikunta- ja koulutuspalveluja.

Malminkartanon vetovoimaa halutaan vahvistaa. Esimerkiksi aseman seutua kohennetaan.

”Valaistusta parannetaan, penkkejä uusitaan, kiveyksiä ja muurirakenteita parannetaan”, Takala kertoo.

Malminkartanon aseman tuntumassa on myös tyhjää liiketilaa.

Nyt asemalla on muun muassa Alepa, R-kioski, Otto-automaatti sekä baari ja grilli. Aukion ääressä on kuitenkin myös tyhjää liiketilaa.

Malminkartanon kohennusprojekti on laaja. Myös esimerkiksi kulkureittejä parannellaan, viheralueita kohennellaan ja Malmin­kartanon­huipun alueelle mietitään parannuksia. Huipun viereen saattaa nousta kahvilakin.

Olli Paukkeri treenaa päivittäin. Hän juoksee pari kolme kertaa ylös kuntoportaat Malminkartanonhuipun laelle ja sieltä alas loivaa hiekkapohjaista kulkureittiä myöten.

Olli Paukkeri juoksee alas Malminkartanonhuipun rinnettä. Hän on juossut ensin ylös kuntoportaita pitkin. Paukkeri kertoo urheilevansa päivittäin.

Hän muutti Malminkartanoon kaverinsa luo viime elokuussa.

”Tykkään Malminkartanosta. Olen treenannut täällä jo ennen tänne muuttoa. Juoksen kuntoportaat ylös yleensä kaksi kolme kertaa.”

Uudisasukas Paukkeri näyttää sopeutuneen Malminkartanoon hyvin.

”Täällä on luontoa ja puita, ja junalla tai bussilla pääsee hyvin keskustaan. Aika rauhallinen paikka.”

Malminkartanonhuippu on kuntoportaineen suosittu ulkoilualue.

Malminkartanonhuipulta avautuvat laajat näkymät.

Vähän etäämmällä Malminkartanonhuipun juurella vastaan tulee sauvakävelylenkillä oleva Jukka Turunen, joka on asunut täyttömäen läheisyydessä vuodesta 1984.

Myös Turunen suhtautuu myönteisesti kaupungin projektiin Malminkartanon vetovoimaisuuden kohentamiseksi. Asuntojen lisärakentaminenkaan ei haittaa häntä. Toisaalta hän kertoo viihtyneensä hyvin tähänkin asti.

”Liikunta- ja urheilumahdollisuudet ovat hyvät. Myös kulkuyhteydet ovat oikein hyvät. Enkä ole törmännyt väkivaltaankaan.”

Malminkartanonhuipun lähellä asuva Jukka Turunen kehuu asuinaluettaan. ”Liikunta- ja urheilumahdollisuudet ovat hyvät.”

Oikaisu 2. tammikuuta 2022 kello 17.44: Korjattu Mätäoja Mätäjoeksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat