Apulaispormestari Nasima Razmyar: Helsingin kouluja ei olla sulkemassa koronatilanteen vuoksi – ”On lapsen oikeus olla koulussa” - Kaupunki | HS.fi

Apulaispormestari Nasima Razmyar: Helsingin kouluja ei olla sulkemassa koronatilanteen vuoksi – ”On lapsen oikeus olla koulussa”

Koulut saavat päättää joulujuhlien järjestämisestä itsenäisesti.

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar toivoo maskipakkoa alakoululaisille ja rokotusten laajentamista alle 12-vuotiaisiin tartuntojen ehkäisemiseksi.

17.12.2021 11:44

Koronaviruksen omikron-muunnos leviää hurjaa vauhtia pääkaupunkiseudulla. Tämä ei silti tarkoita, että esimerkiksi koulujen joululomia oltaisiin pidentämässä leviämisen ehkäisemiseksi.

”Meillä on pormestarin kanssa yhteinen huoli turvallisesta koulunkäynnistä ja perheiden joulusta. Sellaista asiantuntija-arviota ei kuitenkaan ole ollut, että koulut pitäisi sulkea aiemmin tai lomia pidentää”, sanoo Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (Sd).

Kysymykset koulujen mahdollisesta sulkemista heräsivät sen jälkeen, kun pormestari Juhana Vartiainen (kok) puhui asiasta torstaina Mtv-uutisissa.

”Olen tavannut lääkäreitä, jotka ovat sitä mieltä, että jos omikronvirus alkaa riehua, niin voisiko jopa ajatella, että siirrettäisiin koulujen alkua parilla viikolla ja otettaisiin se takaisin kesäkuussa”, Vartiainen sanoi haastattelussa.

Koronatilannetta ei kuitenkaan ratkaista kouluja sulkemalla, sanoo Razmyar. Hänen mukaan asiasta on olemassa melko laaja ”yhteinen näkemys”.

”On lapsen oikeus olla koulussa. Ei voi olla niin, että meillä on tilanne, jossa esimerkiksi lapsen sairaanhoitaja- ja lääkärivanhemmat käyvät töissä samaan aikaan, kun lapsi ei saa käydä koulussa.”

Razmyar ehdottaa koulujen sulkemisen sijaan, että alakoululaisten maskipakko sekä alle 12-vuotiaiden rokotukset pitäisi viimeistään nyt ottaa erittäin tarkkaan harkintaan.

”Minä olen sitä mieltä, että päätös alakoululaisten maskeista pitää tehdä nyt. Mikäli päätös tehdään, maskeja tarvitaan paljon ja tilausmäärät tulee saada kuntoon. Siksi päätös täytyy saada ennen joulun pyhiä.”

Käytännössä päätös maskeista tehtäisiin pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä. Se kokoontuu jälleen ensi viikolla.

Razmyar korostaa, että jos tartunnat todella halutaan painaa alas, vielä maskejakin tärkeämpi asia on rokotusten laajentaminen alle 12-vuotiaisiin.

”Rokotukset ovat keino leviämisen ehkäisyyn niin lapsilla kuin aikuisilla. Asiantuntija-arviot viittaavat vahvasti siihen, että alle 12-vuotiaiden rokotuksia pitäisi harkita vakavasti.”

Toinen vanhempia mahdollisesti mietityttänyt asia ovat koulujen joulujuhlat. Saako niitä järjestää paikan päällä koulussa?

Razmyar sanoo, että koulut tekevät itsenäisesti päätökset joulujuhlien järjestämisestä. Osa kouluista on tehnyt päätöksen joulujuhlien peruuttamisesta jo aiemmin.

Mikäli oman lapsen koulu siis aikoo järjestää juhlan koululla, tästä tiedotetaan varmasti vanhemmille.

”Jos koulussa päätetään järjestää juhlat, se tapahtuu ehdottoman terveysturvallisesti. Eli esimerkiksi vanhemmilla pitää olla koronapassit”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat