Koulujen joulujuhlia perutaan ja maskipakko on harkinnassa – Meilahdessa koululaiset odottavat omikronista huolimatta jo innolla joulua - Kaupunki | HS.fi

Koulujen joulujuhlia perutaan ja maskipakko on harkinnassa – Meilahdessa koululaiset odottavat omikronista huolimatta jo innolla joulua

Meilahden ala-asteen koulussa joulujuhla peruttiin. Oppilaat kuvaavat sen sijaan jouluesitysvideon.

Hilkka Merilahti (vas.), Kalevi Merilahti, Ossi Laine ja Helmi Turkkila kehottavat miettimään mukavia, jos ikävät ajatukset valtaavat mielen.

17.12.2021 20:07

Pääkaupunkiseudun koulut peruvat joulujuhliaan. Koronaviruksen omikronmuunnos leviää voimakkaasti. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) ehdottaa, että alakoululaisten maskipakko otettaisiin tarkkaan harkintaan.

Mitä koululaiset ajattelevat näistä ikävistä uutisista, joille ei näytä tulevan loppua?

Viidesluokkalaiset Ossi Laine, Hilkka Merilahti, Kalevi Merilahti ja Helmi Turkkila ovat saaneet vaihtaa käsityötunnin Helsingin Sanomien haastatteluun, koska heidän tekemänsä naulakot, istuintyynyt ja tarjottimet ovat valmiita. Miltä heistä tuntuu se, ettei joulujuhlaa järjestetä?

”Ennen oli kyllä kivaa olla juhlissa”, Ossi Laine muistelee hieman haikean näköisenä.

”Vähän sääli se on. Tylsää”, Kalevi Merilahti sanoo.

Käy ilmi, että vaikka juhla peruttiin, koko syksyn kestänyt ohjelmanumeroiden harjoittelu ei mennyt hukkaan. Aivan pian valmistuu jotain hienoa: jouluesitysvideo.

Helmi Turkkila (vas.), Hilkka Merilahti, Kalevi Merilahti ja Ossi Laine alkoivat iloita joulusta jo marraskuun puolivälissä. Silloin käynnistyivät jouluvideon harjoitukset.

5B-luokka esittää videolla kappaleen Last Christmas. Ossi soittaa bassoa, Kalevi rumpuja, Hilkka pianoa ja Helmi huilua. Helmi myös laulaa. Samoin Hilkka, mutta ilman mikrofonia, siinä pianonsoiton ohessa.

”Sekin oli tavallaan hyvä tässä videon teossa, ettei niitä soittimia tarvinnut juhlia varten kantaa minnekään sieltä musiikkiluokasta, kun se video voitiin kuvata siellä”, Kalevi sanoo.

Hyvä puoli videossa on sekin, ettei vanhempien tarvitse yrittää kuvata esityksiä toistensa takaa, kun kaikki on kuvattu jo valmiiksi.

Pian lapset keksivät, että moni muukin asia on itse asiassa aika hyvin koronaviruksesta huolimatta, ainakin jos mahdollista maskipakkoa ei lasketa. Maski kutittaa Hilkan nenää ja aiheuttaa Helmille pitkään pidettynä päänsärkyä.

”Ajatelkaa, että mitä enemmän tässä nyt tulee vielä maskeja sun muuta ikävää, sitä ihanampaa on, kun tämä korona joskus loppuu”, Helmi sanoo.

”Niin, ja koska me noudatetaan niitä sääntöjä ja rajoituksia, se loppuukin”, Kalevi sanoo.

”Meidän pitää muuttaa näkökulmaa, ettei keskitytä vaan ikäviin asioihin”, Ossi sanoo.

”Niin. Ei ajatella, että tulee uusi muunnos ja kamalaa, joulujuhlat perutaan. Ajatellaan, että vaikka on uusi muunnos, joulu tulee!” Helmi sanoo.

”Joo! Joulu tulee, sitä ei estä mikään. Joulu piristää meitä!” Kalevi sanoo.

Meilahden ala-asteen koulun rehtori Tero Tatterback kertoo, ettei omikronmuunnos ole vielä muuttanut koulun käytäntöjä.

”Olemme tehneet koko ajan vähän enemmän kuin olisi vaadittu, ja koronavirus ei ole päässyt meillä valloilleen. Eri luokkien oppilaat on pidetty erossa toisistaan niin pitkälle kuin mahdollista. Lattioihin on teipattu turvavälimerkinnät.”

Rehtori ottaa uuden vuoden vastaan luottavaisin ja rauhallisin mielin.

”Kouluissa on nyt totuttu tekemään nopeitakin ratkaisuja. Tulee mitä tulee, siihen on syynsä ja tilanteen mukaan toimitaan.”

Lasten puhe alkaa pulputa niin vilkkaana ja iloisena, että on enää hyvin vaikeaa merkitä muistiin kohmeisin sormin, kuka sanoo mitäkin. Mutta seuraavat lauseet lausutaan:

”Jos joku asia harmittaa, tehdään siitä kiva!”

”Joo, unohdetaan se harmitus siitä koronasta, muttei unohdeta pestä käsiä!”

”Me pestään käsiä, kaikesta huolimatta me pestään käsiä!”

"Me ystävystyttiin, kun koronan vuoksi piti olla niin paljon pihalla”, Helmi Turkkila sanoo Ossi Laineesta (vas.) ja Kalevi Merilahdesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat