”Husin koronayksiköissä ei ole juuri joululomia myönnettykään” – Tehyn mukaan mitkään pakkokeinot eivät ole nyt ratkaisu - Kaupunki | HS.fi

”Husin korona­yksiköissä ei ole juuri joulu­lomia myönnettykään” – Tehyn mukaan mitkään pakkokeinot eivät ole nyt ratkaisu

Tehy toivoo, että Hus pitää nyt erityisen hyvää huolta henkilöstöstään.

Meilahden tornisairaala Helsingissä perjantaina. Oikealla Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

17.12.2021 20:40

Hus ilmoitti perjantaina, että se nostaa valmiustasonsa täysvalmiuteen koronavirus­epidemian vuoksi. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy puolestaan sanoo, että ratkaisulla ei ole työoikeudellisia vaikutuksia henkilöstöön.

”Edelleen noudatetaan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia”, toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo.

”Husin koronayksiköissä ei ole juuri joululomia myönnettykään. Luulen, että tässä vain varaudutaan tilanteeseen, jota kukaan ei osaa ennakoida vielä.”

Siitä hän on varma, että valmiuslain käyttöönoton edellytykset eivät ole käsillä.

”Toivoisin, että Hus pitää nyt erityisen hyvää huolta henkilöstöstään, joka on joutunut koville jo lähes kahden vuoden ajan.”

Lue lisää: Hus: Sairaala­hoidon tarve voi kaksin­kertaistua nopeasti – ”Valtavista potilas­määristä on kyse, jos skenaariot toteutuvat”, sanoo Husin Lehtonen

Hän myös toivoo, että tilanne näkyisi hoitajien palkassa.

”Husin hallituksella on mahdollisuus osoittaa arvostuksensa hoitajia kohtaan ja pysäyttää jo tehdyt päätökset ylimääräisten määräaikaisten lisien maksamisesta. Hus uhkaa peruuttaa lisien maksamisen ja se olisi paitsi laitonta myös kohtuutonta tässä tilanteessa.”

Entä riittävätkö hoitajat, jos sairaanhoidon tarve kaksinkertaistuu pian?

Husin diagnostiikkajohtaja ja johtoryhmän jäsen Lasse Lehtonen kertoi, että valtavista potilasmääristä on kyse, jos skenaariot toteutuvat ja että haasteita tulee joulun­pyhinä olemaan.

Sairaalan johto voi nyt sijoittaa henkilöstöä muista yksiköistä koronapotilaiden hoitoon. Hus saattaa nostaa tehohoitopaikkojen määrän 200-300:aan, kun se normaalisti on 80-90.

”Hoitohenkilöstöä ei erikoissairaanhoitoon saada yhtäkkiä lisää. Meidän on pärjättävä olemassa olevalla henkilökunnalla ja motivoitava heitä taloudellisella kompensaatiolla joustamaan”, Kirvesniemi sanoo.

”Minkäänlaiset pakkokeinot eivät ole ratkaisu. Pakkokeinoilla nähdäkseni vain pahennetaan tilannetta, jos hoitajien terveys pettää ja sairauslomien määrät kasvavat.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat