Meiran tehtaan ullakolla palaa edelleen Helsingin Vallilassa, sammutustyöt jatkuvat pitkälle yöhön - Kaupunki | HS.fi

Meiran tehtaan ullakolla palaa edelleen Helsingin Vallilassa, sammutus­työt jatkuvat pitkälle yöhön

Alustavan arvion mukaan palo sai alkunsa paahto­koneen toiminta­häiriöstä.

20.12.2021 11:23 | Päivitetty 20.12.2021 23:48

Ullakkopalo Helsingin Vallilassa jatkui edelleen myöhään maanantaina illalla, ja savua levisi ympäristöön. Noin kello 23.30 Helsingin pelastuslaitokselta kerrottiin, että ullakolla on edelleen liekkejä, muttei kovin suurta paloa.

Sammutustyöt jatkuvat pitkälle yöhön ja vähintäänkin jälkivartiointi koko yön, palomestari Sami Lappalainen kertoi myöhään maanantai-iltana.

Palosta on ollut haittaa liikenteelle Fleminginkadun, Teollisuuskadun, Aleksis Kiven kadun ja Sturenkadun ympäristössä, ja poliisi on ollut ohjaamassa liikennettä.

Lappalaisen mukaan myöhään maanantaina liikennehaittaa oli lähinnä niissä kohdin, joissa on pelastusyksiköitä. Paikalla oli hieman ennen keskiyötä maanantaina vielä viisi pelastuslaitoksen yksikköä ja neljä vapaapalokunnan yksikköä.

Helsingin pelastuslaitoksen hälytys Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmauksessa olevasta tulipalosta tuli maanantaina aamupäivällä kello 10.23. Rakennuksen katto oli ilmiliekeissä vielä monta tuntia hälytyksen saamisen jälkeen.

Tulipalo on Meiran paahtimon ja SOK:n pääkonttorin rakennuksessa.

Asutko palopaikan lähellä? Kerro tilanteestasi tai jaa kokemuksesi sähköpostilla HS:lle osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Pelastushenkilökuntaa katolla.

Liekit eivät enää nousseet ullakolta alkuillasta.

Rakennuksen katto oli ilmiliekeissä vielä maanantaina iltapäivällä.

Palo levisi alkuperäisestä syttymis­osastosta toiseen osastoon. Hieman ennen neljää iltapäivällä pelastus­laitokselta kerrottiin, että palo etenee kyseisen talon ullakolla osastolta toiseen.

Lappalaisen mukaan palo oli illalla edelleen vaarassa levitä ullakkotilassa, mutta vaaraa sen leviämiselle muihin rakennuksiin ei maanantai-iltana kello 18.30 aikaan ollut. Lappalaisen mukaan palo on sellaisessa paikassa, ettei rakennus ole siitä kohtaa kiinni toisessa rakennuksessa.

Palon sammutustyöt tapahtuvat yläkautta.

”Se on aika hankalassa ontelorakenteessa, ja sitä pystyy sammuttamaan vain yläpuolelta kattoa avaamalla. Se on mennyt aina palo-osastosta toiseen”, Lappalainen kertoi STT:lle.

Lue lisää: Savu laskeutui katu­­tasoon asti Helsingin Harjussa ja ruoka­kauppa sulki ovensa, kun Meiran tehtaan ullakko roihusi – Ensio Jauhiainen seurasi, kuinka vuosien takaa tuttu rakennus paloi

Lisäksi hankaluuksia on aiheuttanut pakkassää, jonka takia sammutusvesi on päässyt jäätymään letkustoihin, STT kertoo.

”Nämä suuttimet, joista sammutusvesi tulee, ovat aika pieniä, mutta letkustot saadaan pysymään auki pitämällä vesivirtaus päällä”, Lappalainen totesi aiemmin päivällä STT:lle.

HS:n toimittajan Jukka Pertun mukaan liikenne oli maanantaina kello 16:n aikaan ruuhkautunut poikkeuksellisella tavalla jo Savonkadulla Itä-Pasilan asuinalueen eteläpuolella. Pertun mukaan liikennejärjestelyjen vaikutukset näkyivät alueella laajasti.

Kello 18.30 aikaan palo vaikutti hieman hiipuneen. Pertun mukaan savua laskeutui voimakkaasti ainakin Alppiharjuun Vaasankadun ja Helsingin­kadun väliselle alueelle.

Paloa sammutti iltapäivällä pelastuslaitoksen mukaan 35 palomiestä, ja paikalla oli 15 yksikköä. Pelastajat sammuttivat rakennusta kolmesta nosturista.

Tulipalo vaikutti maanantaina liikenteeseen Helsingissä. Helsingin seudun liikenteen kello 17.45 julkaistun tiedotteen mukaan liikenne oli palautumassa normaaliksi Vallilassa.

Aiemmin päivällä savu oli Helsingin Sanomien toimittajan Saga Sinisalon mukaan katutasossa tehtaan lähellä niin sakeaa, että oli vaikea hengittää. Liekit eivät näyttäneet laantuvan.

Sinisalon mukaan jotkut ihmiset näyttivät hermostuvan poikkeuksellisiin liikenne­järjestelyihin. Palopaikan läheiseltä alueelta pääsi päivällä kävellen pois, mutta sinne ei päässyt takaisin edes kävellen.

Ohikulkijat ja kuvaajat ottivat kuvia tulipalosta Sturenkadulta.

Paahtimon palo aiheutti ruuhkaa Teollisuuskadulla.

Katon paloa sammutettiin maanantaina päivän pimentyessä.

Paloauto puskivat pumpuillaan vettä sammuttajille.

Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalon mukaan alustavan arvion mukaan palo sai alkunsa paahtokoneen toiminta­häiriöstä, joka on aiheuttanut kuumenemisen ja palon syttymisen. Sinisalo toteaa, että palo on alustavien tietojen mukaan syttynyt paikassa, jossa paahtokoneiden savupiiput kulkevat ullakon läpi. Palon syttymisen syytä ei ole kuitenkaan vielä päästy tarkemmin tutkimaan.

Raimo Sinisalo kertoo olleensa alusta asti paikan päällä tehtaalla. Kun hälytys palosta tuli, tehtaalla oli paikalla hieman alle sata ihmistä.

”Koska palo alkoi ullakolta, poistuminen saatiin järjestettyä rauhallisesti”, hän sanoo.

Raimo Sinisalon mukaan näyttää todennäköiseltä, että tehtaan toiminta joudutaan keskeyttämään joksikin aikaa. Hän ei kuitenkaan vielä osaa tarkemmin arvioida, millaisia vahinkoja palosta kokonaisuudessaan aiheutuu ja millaisia vaikutuksia vahingoilla on tehtaan toimintaan.

Tulipalo tuotti paljon savua ympäristöön.

Pelastuslaitos ohjeisti vielä maanantaina illalla Twitterissä, että jos alueella asuvat huomaavat savua tulevan asuntoon, ikkunat ja talon ilmastointi tulee sulkea.

Palo synnyttää runsaasti savua.

Tulipalo on Meiran paahtimon ja SOK:n pääkonttorin rakennuksessa.

Ullakkopalo savutti jo aamupäivällä Helsingin Vallilassa Aleksis Kiven kadulla.

Kohteessa oli maanantaina useita pelastuslaitoksen yksiköitä.

Vallilan kahvipaahtimon rakennuksessa riehuva ullakkopalo levittää savua Helsingin kantakaupunkiin.

Asutko palopaikan lähellä? Kerro tilanteestasi tai jaa kokemuksesi sähköpostilla HS:lle osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Oikaisu 20.12. kello 15.42: Artikkelissa puhuttiin aiemmin virheellisesti, että Tehtaankadun yli kulkeva silta on suljettu liikenteeltä. Kyseessä on Teollisuuskadun yli kulkeva silta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat