Koronapotilaiden määrä nousussa Husin alueella: ”Tilanne on erittäin huolestuttava” - Kaupunki | HS.fi

Koronapotilaiden määrä nousussa Husin alueella: ”Tilanne on erittäin huolestuttava”

Koronapotilaiden määrä Husin sairaaloissa nousee. Omikronmuunnos alkaa Husin arvion mukaan näkyä sairaaloissa kunnolla muutaman päivän päästä. Lääkärit ja hoitajat ovat kuitenkin pääsemässä joululomilleen sovitusti.

Kuva koronapotilaan tehohoidosta.

22.12.2021 14:40

Omikronmuunnos näkyy sairaaloiden potilasmäärissä 2–4 päivän kuluessa, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Hänen mukaansa viimeistään viikon kuluttua koronapotilaita on sairaanhoidossa ja tehohoidossa runsaasti nykyistä enemmän.

”Koronapotilaiden määrän lisääntyminen sairaaloissa on vääjäämätön ilmiö. Maailmalta kertyy jatkuvasti yhä huolestuttavampaa tietoa sairaanhoidon kuormittavuuden kehityksestä.”

Omikron on levinnyt nopeasti pääkaupunkiseudulla, ja se on jo valtavirus alueella.

Petäjä ei uskalla antaa tarkkaa arviota siitä, miten paljon määrä lisääntyy lähipäivinä.

”Olemme aikaisemmin esittäneet arvion, että tehohoitopotilaiden määrä voi kaksinkertaistua.”

Pystyykö Hus vastaamaan tällaiseen tehohoidon määrän kasvuun?

Jari Petäjä kuvattuna marraskuussa.

Petäjän mukaan kyllä, mutta se vaatisi merkittäviä muutoksia nykyiseen. Tehohoitoon pääsyn kriteereitä jouduttaisiin muuttamaan nykyisestä. Teholle olisi siis vaikeampaa päästä. Lisäksi voitaisiin joutua kevään 2020 kaltaiseen tilanteeseen. Tuolloin elektiivinen kirurgia suljettiin laajasti.

Käytännössä kiireettömään leikkauksiin olisi hetkellisesti hyvin vaikeaa päästä, kun osaavaa henkilökuntaa siirrettäisiin leikkausten parista koronapotilaiden hoitoon.

Tänään Hus-alueella on sairaanhoidossa 58 koronapotilasta, joista 17 on tehohoidossa. Potilasmäärät ovat pikku hiljaa alkaneet kasvaa 13.12. alkaen. Tuolloin Husissa oli yhteensä 44 koronapotilasta hoidossa.

Toistaiseksi näyttää siltä, että henkilökunta on pääsemässä joululomilleen sovitusti.

Petäjän mukaan Husissa on valmistauduttu tuleviin pyhiin niillä välineillä, joiden käyttö on tämänhetkisen tilanteen puitteissa sallittua.

Käytännössä se tarkoittaa lomista neuvottelemista. Hoitohenkilökunnalle on olemassa erilliskorvauksia, joita maksetaan, jos he suostuvat vapaaehtoisesti keskeyttämään lomansa tai siirtämään lomiaan.

Petäjällä on yksiselitteinen näkemys siitä, miltä nykyinen koronatilanne näyttää asiantuntijan silmin.

”Tilanne on erittäin huolestuttava. Toistaiseksi aloitetut ja ajoitetut rajoitustoimet ovat riittämättömiä.”

Myös koko Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella sairaanhoidossa olevien koronapotilaiden määrä on jälleen kasvussa.

Sairaalahoidossa olevien määrä näkyy alla olevassa grafiikassa erityisvastuualueittain. Hyksin erityisvastuualueen luvuissa on mukana neljän eri sairaanhoitopiirin luvut. Husin lisäksi luvuissa mukana ovat Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla sairaanhoidossa ja tehohoidossa olevat potilaat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat