Teemu Laajasalon isoäiti sanoi ennen kuolemaansa asian, joka lohduttaa koronakurimuksen keskellä – Joulun alla piispa haluaa muistuttaa toivosta - Kaupunki | HS.fi

Teemu Laajasalon isoäiti sanoi ennen kuolemaansa asian, joka lohduttaa koronakurimuksen keskellä – Joulun alla piispa haluaa muistuttaa toivosta

Helsingin piispan Teemu Laajasalon mielestä koko yhteiskunnan tärkein tehtävä juuri nyt on valaa toivoa koronasta ahdistuneisiin nuoriin.

”Muiden ihmisten suojaaminen omalla käytöksellä on jokaisen velvollisuus. Sen lisäksi jokaisella on vapaus ajatella, että vielä kerran kaikki on toisin”, Helsingin piispa Teemu Laajasalo sanoo.

23.12.2021 11:15

Koronaviruksen aiheuttama kurimus ei näytä hellittävän. Hätäjarrua painetaan, ravintolat joutuvat lomauttamaan työntekijöitään ja teho-osastot täyttyvät.

Tämän ankeuden torjuntaan tarvitaan nyt jotain kättä pidempää, esimerkiksi Helsingin hiippakunnan piispaa Teemu Laajasaloa. Osaisiko hän rohkaista meitä?

Laajasalo lupaa yrittää ja korostaa, että vaikka meidän pitää nyt rajoittaa tautia, meidän ei pidä rajoittaa toivoa.

”Meidän pitää hallituksen kielellä nyt vetää hätäjarrusta, mutta samalla meidän pitää painaa toivon kaasu pohjaan”.

Teemu Laajasalo on nyt erityisen huolissaan nuorista ja nuorista aikuisista, sillä tutkimusten mukaan juuri heitä korona on rasittanut henkisesti eniten.

”Näyttää siltä, että iäkkäät ihmiset ovat kestäneet näitä korona-aikoja yllättävänkin hyvin. Se on osoitus siitä, että elämänkokemus suojaa ihmistä, antaa perspektiiviä. Siksi meillä on suuri vastuu kertoa lapsille ja nuorille, mistä kaikesta maailmassa on aikaisemminkin selvitty ja siten luoda toivoa siitä, että kyllä tästäkin selvitään.”

Laajasalo kehottaa ajattelemaan, että menemme koko ajan kaksi askelta eteenpäin ja yhden taaksepäin. Ei toisinpäin.

Miten niin, muka?

”Tänä vuonna meillä menee paremmin kuin viime vuonna ja ensi vuonna meillä menee paremmin kuin tänä vuonna. Saamme koko ajan lisää tietoa viruksesta, meillä on rokotteita ja suojavälineitä sekä tietotaitoa siitä, kuinka voimme omalla käyttäytymisellämme torjua tätä tautia”, Laajasalo sanoo.

Kun nämä tosiasiat pitää mielessä, tunne siitä, että elämä on hallittavissa, kasvaa. Voi jopa syntyä näkymä siitä, että kurjan nykytilan jälkeen on jotain parempaa edessä.

Teemu Laajasalo ymmärtää, ettei kenenkään toivo lisäänny jonkun hänen kaltaisensa kehotuksesta. Monet ovat väsyneitä, turhautuneita ja peloissaan. Juuri kun tilanne näytti paranevan, sen huononi.

Miten epätoivosta sitten voisi päästä toivon puolelle?

"Kannattaa keskittyä niihin asioihin, mitä voi hallita ja unelmoida, millaista elämä voisi koronan jälkeen olla. Ja uskoa, että niistä unelmista tulee vielä totta. Se jo itsessään vähitellen antaa oikeuden häilyvään, pieneen ja pilkistävään toivoon.”

Laajasalo pitää tärkeänä, ettei millään toivopuheilla vähätellä sitä kurjuutta, kauheutta ja kuolemaa, mitä koronasta on syntynyt.

”Monen ihmisen elämä on kaventunut mielettömästi. On iso määrä taloudellisia ja terveydellisiä menetyksiä, jotka eivät ole mitään asenne- tai suhtautumiskysymyksiä. Ne ovat totista totta ja painavat ihmiset lattiaan. Niille kokemuksille täytyy antaa paljon tilaa.”

Mahdammeko tulevaisuudessa muistaa iloita vaikkapa siitä, että kaupassa voi käydä ilman maskia?

”On hienoa ajatella, että meille annetaan nyt mahdollisuus nähdä paljon hyvää asioissa, joita ennen pidimme itsestäänselvyyksinä. Se voi olla meille terveellistä.”

Piispa muistuttaa, että kirkon perinteisen opetuksen mukaan toivo on sekä tehtävä että lahja.

”Tehtävä tarkoittaa sitä, että meidän täytyy yrittää kaikesta huolimatta pitää toiveikasta ilmapiiriä yllä. Käsitys toivosta Jumalan lahjana liittyy siihen ajatukseen, että vaikka mitään inhimillistä toivoa ei olisi näkyvissä, ihmisellä on lupa toivoon, ja ajatus toivosta auttaa häntä”

Teemu Laajasalon isoäiti kuoli vuosi sitten 95-vuotiaana.

”Isoäitini muistutti minua, että siinähän menee sitten aina hetki, kun näitä kulkutaudeista johtuneita asioita siivotaan ennen kuin päästään takaisin normaalielämään.”

Siinä menee hetki. Mutta sitten se on ohi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat