Helsingin sote-poliitikot linjasivat yksimielisesti: ensi vuonna keskityttävä terapiatakuuseen, vanhusten oloihin ja asunnottomuuden poistamiseen - Kaupunki | HS.fi

Helsingin sote-poliitikot linjasivat yksimielisesti: ensi vuonna keskityttävä terapiatakuuseen, vanhusten oloihin ja asunnottomuuden poistamiseen

Poliitikot päättivät tiistaina ensi vuoden budjetin käytöstä tarkemmin sekä erillisestä koronapaketista, jolla lisätään työntekijöitä esimerkiksi terveyskeskuksiin ja lastensuojeluun.

Helsinki lupaa nykyistä paremmin riittäviä ja laadukkaampia palveluita esimerkiksi kotona asuville iäkkäille helsinkiläisille.

22.12.2021 11:52

Helsinki lupaa ensi vuonna keskittyä terapiatakuuseen, vanhusten palvelujen parantamiseen ja asunnottomuuden poistamiseen.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistai-iltana ensi vuoden tulosbudjetista, jossa jaetaan tarkemmin valtuuston jo vahvistama rahasuma.

Isoista linjoista ei syntynyt erimielisyyttä. Poliitikot listasivat yksimielisesti joukon asioita, joihin pitää keskittyä, vaikka se haittaisi muita tavoitteita.

Terapiatakuu ei siis tarkoita pelkkää terapiaa, vaan laajemmin mielenterveyspalvelujen nopeaa saatavuutta. Sama tavoite on tulossa muuallekin maahan sote-uudistuksen jälkeen, mutta Helsingissä on päätetty toteuttaa tämä aikaisemmin.

Vanhusten palvelujen parantamisessa luvataan keskittyä erityisesti kotona asumisen tukemiseen ja pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen hoitoon.

Asunnottomuuden lopettaminen vain muutamassa vuodessa on valtuustostrategiassa, tässä siis muistutetaan että näin kunnianhimoinen tavoite vaatisi uusia toimia heti.

Lue lisää: Joskus koditon Markus kävelee koko yön, kerran häneltä vietiin hätäsuojassa kengät jalasta – Onko asunnottomuuden loppu mahdollinen?

Näiden lisäksi etusijalle asetetaan vähän epämääräisemmin sanoin ”kaikkein haavoittuvimpien ihmisryhmien” tarpeet ja palvelut. Lisäksi listalla on digitaalisten palvelujen parantaminen sekä palvelujen tarjoaminen molemmilla kansalliskielillä.

Varsinaisen tulosbudjetin ohella lautakunta käsitteli erillistä koronapakettia, josta sosiaali- ja terveyspalvelujen osuus on 45 miljoonaa ensi vuodelle.

Tähän rahanjakoon ei tullut kokouksessa muutoksia vaan tavoite on siis edelleen purkaa hoitovelkaa peruspalveluista.

Lisärahalla haetaan merkittävää määrää uusia työntekijöitä esimerkiksi neuvoloihin, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon, lapsiperheiden kotipalveluihin ja lastensuojeluun. Tukipaketista saavat myös terveyskeskukset ja suun terveydenhuolto sekä omaishoito ja ikääntyneiden päiväkeskukset.

Lue lisää: Helsinki varaa 45 miljoonaa korona-ajan hoito­velkojen maksuun: rahaa esimerkiksi terveys­keskuksille, hammas­hoitoon ja mielen­terveyteen

Lue lisää: Helsinki siirtänee 45 miljoonaa euroa lisää rahaa sosiaali- ja terveystoimeen – Lasten­suojeluun määrä palkata 40 uutta työntekijää

Helsingissä sosiaali- ja terveysasioista päättävät tulevaisuudessakin kuntavaaleissa valitut poliitikot.

Kaikkialla muualla maassa tuleva politiikka ratkaistaan tammikuun aluevaaleissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat