Helsinki sulkee useita leikkipuistoja tammikuuksi saadakseen hätätyövoimaa päiväkoteihin – Opettajia houkutellaan jo 2 000 euron porkkanalla - Kaupunki | HS.fi

Helsinki sulkee useita leikkipuistoja tammikuuksi saadakseen hätätyövoimaa päiväkoteihin – Opettajia houkutellaan jo 2 000 euron porkkanalla

Monille pikkukoululaisten vanhemmille tieto iltapäiväkerhojen sulkemisesta tuli järkytyksenä.

Makkaranpaistoa Tullinpuomin leikkipuistossa talvella 2014.

22.12.2021 14:35 | Päivitetty 22.12.2021 16:38

Helsinki on sulkemassa tammikuun ajaksi useita leikkipuistoja saadakseen lisää henkilökuntaa päiväkoteihin.

Kaikki leikkipuistot siirtävät epidemiatilanteen takia toimintaansa sisätiloista pihalle aatonaatosta alkaen ja osa olisi lomien takia suljettuina välipäivinä joka tapauksessa. Vauvojen toimintaa järjestetään vain etänä ja maahanmuuttajaperheiden kotoklubi Kanelia ei järjestetä alkuvuodesta lainkaan.

Mutta noin kymmenessä puistossa siis kaikki järjestetty toiminta jää kokonaan tauolle koko tammikuuksikin. Tämä koskee sekä pienten lasten perheille tarkoitettua toimintaa että koululaisten iltapäiväkerhoja.

Kiinni menevät leikkipuistot Hilleri, Kaunokki, Kiikku, Loru, Rudolf, Santahamina, Tullinpuomi ja Unikko sekä perhetalo Betania. Kaupungin tiedotteessa sanotaan ”noin kymmenen” siksi, että kaikkien puistojen kohdalla yritetään edelleen löytää myös muita ratkaisuja ja puistot tiedottavat muutoksista jokainen erikseen.

”Olen tästä pahoillani ja yritämme edelleen kaikin voimin löytää muita ratkaisuja”, sanoo toimialajohtaja Satu Järvenkallas.

Vaihtoehtoja vain ei juuri ole. Päiväkoteihin henkilökuntaa on pakko järjestää, hakemuksia on tullut liian vähän. Uusia lapsia päiväkodeissa aloittaa alkuvuodesta noin 1 200 ja lisäksi 600 perhettä on jättänyt siirtohakemuksen toiseen päiväkotiin Helsingissä.

Juuri ennen joululomia tullut päätös aiheuttaa päänvaivaa varsinkin pienten koululaisten vanhemmille. Kaupunki yrittää kiireesti etsiä myös muita vaihtoehtoja heidän kohdallaan.

Lapsia pyritään ohjaamaan iltapäivätoimintaan seuraavaksi lähimpään puistoon tai löytämään heille paikka koululla järjestettävästä iltapäiväkerhosta. Ainakin yhdessä puistossa on jo tehty järjestelyjä, joissa aikuinen saattaa lapsia kauempana sijaitseviin tiloihin.

Helsingissä on jo pitkään ollut kova pula pätevistä varhaiskasvatuksen ammattilaisista.

Syksyllä varhaiskasvatuksen opettajien paikoista joka neljättä hoiti työntekijä, jolla ei ole tähän tehtävään kelpoisuutta. Myös muista ammattiryhmistä kuten lastenhoitajista on pulaa.

Uutena konstina Helsinki maksaa nyt kannustuspalkkion uusille varhaiskasvatuksen opettajille ja varhaiskasvatuksen erityisopettajille. Palkkiota maksetaan heti tuhat euroa ja toinen tuhat euroa siinä vaiheessa, kun vakituinen työ samassa yksikössä on jatkunut puoli vuotta. Palkkio maksetaan myös aiemmin määräaikaisena olleille, jotka vakinaistetaan 2022.

Ruotsinkielisellä puolella palkkio koskee myös lastenhoitajia.

Ensi vuoden budjetissa on varattu erikseen lisärahaa myös vakituisten sijaisten palkkaamiseen. Kaupunki lupaa myös parantaa perehdytystä ja mentorointia ja lisätä resursseja johtamiseen suurimmissa päiväkodeissaan.

Varsinaisesta palkkaohjelmasta tehdään erikseen päätöksiä. Siinä poliitikot ovat luvanneet muistaa varsinkin niitä ammattiryhmiä, joista on suurin pula

Lue lisää: Helsingin seudulla on jo päiväkoteja, joihin kukaan ei hae töihin – Ammattilaiset huolissaan lapsista: ”Kakataan housuun, piirretään seiniin, lyödään pää pöydän reunaan”

Helsingissä leikkipuistot eivät tarkoita pelkkiä ulkoleikkivälineitä vaan ne ovat pieniä taloja, joissa järjestetään toimintaa.

Leikkipuistojen ohjaajista monella on sellainen koulutus, että he ovat päteviä myös päiväkotien lastenhoitajiksi.

Oikaisu 22.12. kello 16.30: Uusia lapsia Helsingin päiväkodeissa aloittaa alkuvuodesta noin 1 200, ei 1 900, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti väitettiin. Juttuun lisätty myös tieto, että lisäksi 600 perhettä on jättänyt siirtohakemuksen toiseen päiväkotiin Helsingissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat