Pasilaan suunniteltu valtava tornitalohanke kaatuu – ”Tilanne on valitettava”, sanoo apulaispormestari Sinnemäki - Kaupunki | HS.fi

Pasilaan suunniteltu valtava torni­talo­hanke kaatuu – ”Tilanne on valitettava”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

Kiinteistökehitys-segmentin johtaja Ilkka Tomperi toteaa, että hanke ei ollut laskelmien perusteella kannattava.

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen Helsingin Pasilaan suunnitellussa Trigonissa oli alun perin yhteensä yhdeksän tornitaloa.

22.12.2021 14:35 | Päivitetty 22.12.2021 20:30

Rakennusyhtiö YIT käynnistää neuvottelut vetäytyäkseen Helsingin Pasilaan suunnitellusta Trigoni-tornitalo­hankkeesta. Yhtiö hakee sopua Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa sopimuksen purkamisesta.

Korkeimpaa tornia kaavailtiin 190 metrin korkuiseksi.

Ensimmäinen vaihe on käsittänyt kaksi tornitaloa asuntoineen ja toimitiloineen. YIT:n Kiinteistökehitys-segmentin johtaja Ilkka Tomperi toteaa, että hanke ei ollut laskelmien perusteella kannattava.

”Pieni tontti ja kolmikulmaiset korkeat rakennukset osoittautuivat erityisen haasteelliseksi yhtälöksi. Lisäksi rakennus­kustannusten voimakas nousu ja koronapandemian taloudelliset vaikutukset kiinteistö­­markkinoihin, vuokralais­kysyntään ja sijoittajien näkemyksiin vaikuttivat lopulliseen päätökseemme aloittaa neuvottelut hankkeesta vetäytymiseksi”, Tomperi sanoi tiedotteessa.

YIT kirjaa alas hankkeen suunnittelukuluja 15 miljoonaa euroa.

”Tilanne on valitettava. YIT:n suunnitelma oli hieno”, kommentoi maankäytöstä ja rakentamisesta vastaava Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) YIT:n halukkuutta vetäytyä Trigoni-hankkeesta.

YIT:llä ja kaupungilla on nyt edessä neuvottelut sopimuksen purkamisesta. Sinnemäki sanoo tässä vaiheessa, että YIT:n antamat tiedot tarkoittavat sitä, ettei Trigoni-tornitalohanke toteudu.

Trigoni-ehdotus voitti kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen järjestämän Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun lokakuussa 2018.

Tämän jälkeen Trigoni-suunnitelma on kuitenkin elänyt.

Jo viime vuoden syksyllä uutisoitiin, että kaupungin ja YIT:n neuvottelut Trigonista olivat ajautuneet takalukkoon. Erityisesti rakennettavien talojen leveyksistä oli erimielisyyksiä. YIT halusi tehdä rakennuksista leveämpiä kuin alkuperäisessä ehdotuksessa sanottiin. Myös rakennusten määrä ja korkeudet ovat muuttuneet neuvotteluissa.

Kaupunki on ollut tyytymätön siihen, että YIT on halunnut tehdä torneista huomattavasti paksumpia kuin heidän alkuperäisessä kilpailuehdotuksessaan sanotaan.

Kaupunki on tullut jossain määrin YIT:n vaatimuksia vastaan. Sinnemäen mukaan kaupunki suhtautuu ymmärtävästi YIT:n perusteluihin, mutta kaikessa kaupunki ei voi tehdä kompromissia.

”Kaupungille on tärkeää, ettei laatua lasketa”, hän kommentoi.

Sinnemäki sanoo alueen jatkon olevan auki. Hän ei kuitenkaan usko, etteikö alueelle rakennettaisi lainkaan, mutta arvioi siihen menevän suunnitelman kaatumisen takia luonnollisesti enemmän aikaa.

Ensi vuonna kaupunki käy tilanteen läpi. Sitten pohdittavaksi tulee jatkomenettely. Olihan esimerkiksi taannoisessa arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailussa myös kakkossijalle tullut ehdotus.

”Mutta kaikki on vielä auki”, Sinnemäki muistuttaa.

Mihin Trigoni-hanke kaupungin mielestä kaatui?

”Uskomme, että hanke kaatui monen tekijän summaan: tornirakentaminen on hyvin kallista, ja tässä hankkeessa tornien muoto oli vielä erityisen vaativa”, Sinnemäki sanoo.

”Toimitilarakentamisessa on viime aikoina myös suosittu laajoja kerrospinta-aloja, ja siihen tarpeeseen tornit eivät vastaa. Vaikuttaa selvältä että hanke sisälsi yhtiölle liian suuria riskejä.”

Alun perin ensimmäisen tornin rakentamisen piti alkaa jo tänä vuonna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat