Kotitestien löytäminen vaatii pääkaupunkiseudulla onnea: ”Olemme haalineet kaikki pienet tukkuritkin tyhjiksi” - Kaupunki | HS.fi

Kotitestien löytäminen vaatii pää­kaupunki­seudulla onnea: ”Olemme haalineet kaikki pienet tukkuritkin tyhjiksi”

Koronaviruksen pikatestien valtaisa kysyntä joulun alla erityisesti Uudellamaalla on ylittänyt vähittäismyyjien odotukset.

Koronan kotitestejä oli helsinkiläisessä S-Marketissa hyvin saatavilla vielä viikko sitten joulukuun 16. päivänä. Sittemmin kysyntä on kasvanut joulun alla räjähdysmäisesti.

23.12.2021 18:10

Koronaviruksen kotitestien huima kysyntä joulun alla on johtanut siihen, että kaupat ja apteekit ovat joutuneet myymään eioota ja kuluttajat yrittävät tavoitella testejä mitä moninaisimpien reittien kautta.

Vähittäiskaupoissa ja apteekeissa asiakkaat ovat tyhjentäneet hyllyt testeistä viime päivinä tehokkaasti. Testejä on ollut jonkin verran jälleenmyynnissä Tori.fi:n ja Huuto.net:in kaltaisilla myyntisivustoilla, mutta valtaisa kysyntä on näkynyt niidenkin tarjonnassa. Aatonaaton aamuna kohteita oli julki enää muutamia.

Saatavilla olevista kotitesteistä on liikkunut vinkkejä myös sosiaalisessa mediassa. Helsingin kauppoihin ilmestyneistä testi­apajista on välitetty tietoa muille anonyymin Jodel-viestipalvelun kautta.

Alkuviikosta muun muassa Pamark, joka on yksi koronatestien suurimmista maahantuojista Pohjoismaissa, lupaili Suomeen vielä tämän viikon aikana uutta miljoonan testin erää, joka parantaisi testien saatavuutta.

Åman-Toivio varoittaa markkinoille ilmaantuneen kopiotuotteita, joista puuttuvat suomenkieliset käyttöohjeet.

Pamarkin toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio vahvistaa, että luvatut testit ovat saapuneet Suomeen ja lähteneet yhtiön logistiikka­keskukselta keskiviikkoon mennessä eteenpäin.

”Seuraavat testit tulevat jo ensi viikolla. Tammikuussa tavaraa tulee vähintään yksi lento per viikko, eli ainakin miljoona testiä viikoittain”, hän kertoo.

Åman-Toivio varoittaa markkinoille ilmaantuneen paljon kopiotuotteita, joista puuttuvat suomenkieliset käyttöohjeet ja joita ei ole välttämättä kuljetettu vaadittavalla tavalla lämpimässä.

”Tilanne vaatii erittäin suurta tarkkaavaisuutta apteekeilta ja vähittäiskaupoilta.”

HOK-Elannon toimialajohtaja Lassi Juntunen kertoo, että kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset. S-ryhmä on myynyt kotitestejä viimeisen viikon aikana lähes 100 000 kappaletta.

”Testejä toimitetaan kauppoihin sitä mukaan kun niitä saadaan varastolle”, Juntunen kertoo.

"Uskomme, että kotitesteihin kohdistuu kova kysyntä myös joulun pyhien jälkeen, mikäli epidemia­tilanne jatkuu vaikeana.”

Yliopiston Apteekkien farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas kertoo apteekkiketjun saaneen keskiviikkona suuremman erän pikatestejä logistiikka­keskukseensa. Testejä pitäisi olla saatavilla verkkokaupasta ja valtaosassa apteekeista.

Suuremmissa kaupungeissa testejä on voinut hankkia kotiovelleen myös ruokalähetti­palveluistaan tunnettujen Foodoran ja Woltin avulla.

Foodora Market -palvelun ketjupäällikkö Jarno Lehtimäki kertoo, että kotitestit ovat olleet tällä viikolla palvelun suosituimpia tuotteita.

”Tilanne on todella kehno, testit loppuvat käsiin. Mekin olemme haalineet kaikki pienet tukkuritkin tyhjiksi, jotta saamme testejä ensi viikolla ripotellen lisää myyntiin”, Lehtimäki kertoo.

Wolt Marketin maajohtaja Joel Järvinen kertoo, että pääkaupunki­seudulla testit ovat toistaiseksi loppu, ja lisää on tulossa ensi viikolla. Foodoralla tilanne on samankaltainen.

”Esimerkiksi Oulussa testejä olisi vaikka kuinka, mutta pääkaupunki­seudulla viimeisimmät viisi päivää ovat olleet hirveää tykitystä. Tänäänkin on tulossa vielä yksi erä myyntiin, mutta käytännössä tiedämme, ettei se tule riittämään pyhien yli”, Lehtimäki sanoo.

Keskon päivittäistavarakaupan tavarakaupan johtaja Harri Hovi kertoo, että kysyntä on painottunut Uudenmaan lisäksi voimakkaasti Pohjois-Pohjanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. K-kaupan myymistä testeistä 80 prosenttia on myyty näillä alueilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat