Uudellamaalla kielletään yleisötilaisuudet sisätiloissa ja tiloja määrätään suljettavaksi – Lapsille ja nuorille poikkeuslupa - Kaupunki | HS.fi

Uudellamaalla kielletään yleisötilaisuudet sisätiloissa ja tiloja määrätään suljettavaksi – Lapsille ja nuorille poikkeuslupa

Koronatilanne on pahentunut Suomessa nopeasti ja uhkaa Husin mukaan jo sairaanhoidon kantokykyä. Uudenmaan lisäksi rajoituksia asetettiin torstaina myös muualle Suomeen.

Esimerkiksi kuntosalit menevät kiinni Uudellamaalla kahdeksi viikoksi 28. joulukuuta.

23.12.2021 12:25 | Päivitetty 23.12.2021 16:23

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti torstaina iltapäivällä Uudellemaalle asetettavista kovista rajoituksista. Uudellamaalla kielletään yleisötilaisuudet sisätiloissa ja tiloja määrätään suljettavaksi.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona. Toiveena on vähentää ihmisten kontakteja.

Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa ajalla 28. joulukuuta – 17. tammikuuta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi elokuvateatterit suljetaan.

Asiakas- ja yleistiloja suljetaan kahdeksi viikoksi aikavälille 28. joulukuuta – 10. tammikuuta. Tiloja suljetaan tartuntatautilain pykälän 58 g nojalla.

Pykälä koskee muun muassa joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan tarkoitettuja tiloja sekä kuntosaleja ja muita vastaavia sisäliikuntatiloja.

Myös yleiset saunat, uimahallit, kylpylät, tanssin harrastamiseen tarkoitetut paikat, kuoro- ja harrastajateatteri­tilat, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljetaan.

Museoita ja kirjastoja ei suljeta.

Tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske myöskään ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Avi perustelee päätöstä nopeasti heikentyneellä Uudenmaan koronatilanteella, jonka esimerkiksi Hus katsoo jo uhkaavaan sairaanhoidon kantokykyä.

Avin mukaan rajoituksilla pyritään hidastamaan epidemian kasvua. Tällä tavoitellaan myös lisäaikaa rokotussuojan ja -kattavuuden kasvattamiselle.

Maan hallitus päätti tiistai-iltana merkittävistä rajoituksista muun muassa ravintolatoimintaan. Avin päätös tarkoittaa, että Uudellemaalle asetetaan laaja sulkutila.

Lue lisää: Hallitus otti hätäjarrun käyttöön, muun muassa ravintoloiden rajoitukset kiristyvät

Aluehallintovirastot määräsivät torstaina tiukkoja rajoituksia myös Pirkanmaan ja Satakunnan sairaanhoitopiirien alueelle.

Kummallakin alueella kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa. Rajoituksia ei voi kiertää koronapassilla.

Satakunnassa rajoitukset ovat voimassa jouluaatosta uudenvuodenaattoon, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueella taas joulupäivästä alkaen 7. tammikuuta saakka.

Päätöksen seurauksena Pirkanmaalla ja Satakunnassa suljetaan yleisöltä esimerkiksi ryhmäliikuntatilat, yleiset saunat, uimahallit ja muut harrastustilat, huvi- ja teemapuistot, sisäleikkipuistot sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat lukuun ottamatta liiketiloja ja kulkua niihin.

Suljettaviksi määrättyjä tiloja ei voi ottaa käyttöön koronapassilla liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaa varten.

Rajoitukset eivät koske ammattiurheilua eivätkä yksityis- tai perhepiirissä tapahtuvaa toimintaa. Suljettaviksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Etelä-Pohjanmaalla sisätilojen kokoontumisrajoitus kiristyy 20:een tapaninpäivästä alkaen.

Rajoituksen määräsi torstaina Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ja se on voimassa 23. tammikuuta saakka.

Rajoitukset koskevat esimerkiksi konsertteja, elokuvateattereita, festivaaleja ja urheilutapahtumia, joissa on paikalla yleisöä.

Etelä-Pohjanmaalla kokoontumisrajoitus kiristyy aiemmasta 50:stä 20:een 26. joulukuuta.

Tapahtuman tai tilaisuuden järjestäjä voi kiertää kokoontumisrajoitusta koronapassilla. Tosin myös koronapassin käyttöön on tulossa muutoksia lähipäivinä.

Hallitus päätti tiistaina, että 28. joulukuuta alkaen koronapassin käyttöä rajoitetaan kolmeksi viikoksi. Koronapassin avulla ei voi 28. joulukuuta alkaen vapautua rajoituksista niin sanotuissa suuren ja kohtalaisen tartuntariskin yleisötilaisuuksissa.

Asetusta koronapassin käytön rajoittamisesta odotetaan vielä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on olemassa vähäisen, kohtalaisen ja merkittävän tartuntariskin tilaisuuksista luokittelu, joka löytyy THL:n verkkosivuilta.

Jo olemassa olevan luokittelun perusteella Etelä-Pohjanmaalla kokoontumisrajoitusta voisi siis kiertää 28. joulukuuta lähtien esimerkiksi sellaisissa elokuvateattereissa, urheilutapahtumissa ja konserteissa, joissa istumapaikat on määritelty.

Tällä viikolla aluehallintovirastot ovat kertoneet useista uusista koronarajoituksista alueillaan.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti kieltävänsä kokonaan yleisötilaisuuksien järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella. Lisäksi se sulkee tiettyjä asiakas- ja yleisötiloja lyhytaikaisesti. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Lapin aluehallintovirasto ilmoitti kieltävänsä Lapin maakunnan alueella torstaista alkaen kaikki sisätiloissa järjestettävät yli 20 osallistujan yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Tämä koskee muun muassa konsertteja ja urheilu­tapahtumia sekä mielenosoituksia.

Yleisötilaisuuksissa rajoitusten vaihtoehtona voi yhä ottaa käyttöön koronapassin. Yleisissä kokouksissa rajoituksista ei voi poiketa edes koronapassilla.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi maanantaina kaikki yleisötilaisuudet Varsinais-Suomessa määräajaksi sisä- ja ulkotiloissa. Rajoituksista ei voi poiketa koronapassilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat