Husin Lehtonen: Koronatesteihin hakeudutaan nyt Uudellamaalla vääristä syistä ja se ruuhkauttaa järjestelmän huolestuttavasti - Kaupunki | HS.fi

Husin Lehtonen: Koronatesteihin hakeudutaan nyt Uudellamaalla vääristä syistä ja se ruuhkauttaa järjestelmän huolestuttavasti

Testausjärjestelmä on pahasti ruuhkautunut.

Ihmiset jonottivat yksityiseen koronatestipaikkaan Narinkkatorilla Helsingissä alkuillasta tiistaina 21. joulukuuta.

23.12.2021 16:43

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) koronatestaus on jo niin ruuhkautunut, että epätoivoisimmat ovat hakeutuneet päivystykseen testattavaksi.

”Jonkin verran on hakeuduttu päivystykseen, vaikka ei ole oireita. Päivystykseen tulisi hakeutua vain, jos oireet ovat hoitoa vaativia”, sanoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Hus tiedotti asiasta perjantaina.

”Päivystykseen tulee hakeutua vain kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa. Koronavirustestiin pääsy ei ole syy hakeutua päivystykseen”, muistutetaan tiedotteessa.

Lasse Lehtonen.

Lehtosen mukaan nopeasti muuttuneen koronatilanteen myötä myös testaustilanne on oleellisesti muuttunut. Perusviesti on, että laajamittainen testaus laitetaan nyt ”jäihin”.

Tällä hetkellä koronatestiajan saa todennäköisesti vasta joulun jälkeen. Hus tiedotti jo viime perjantaina, että koronavirus­näytteenoton kapasiteetti on täydessä käytössä.

Todennäköisesti testeihin on nyt myös hakeuduttu ”varmuuden vuoksi” ennen joulun sukulointia, arvioi Lehtonen. Sitä on tosin vaikea selvittää varmasti.

Lehtosen mukaan testaus­kapasiteettia ei ole tarkoitus lisätä.

”Potilaita on niin paljon, että testauksella ei ole käytännön merkitystä”, hän toteaa.

Nyt ei ole tarkoitus testata ja jäljittää ihmisiä vaan priorisoida hoitoa vaativat potilaat sekä rokotukset, kertoo Lehtonen. Järjestelmän ei ole tarkoituskaan diagnosoida kaikkia.

Tärkeintä on nyt pitää sote-henkilöstö töissä, jotta pystytään hoitamaan koronapotilaat ja rokotukset, hän summaa.

”Seuraavien viikkojen aikana suurin huoli on, että meidän henkilökuntamme jää sairauslomalle tai karanteeniin potilasmäärien noustessa”, sanoo Lehtonen.

”Testaa–jäljitä-ajattelu on pääkaupunkiseudulla ainakin vähäksi aikaa menettänyt merkityksensä”, hän toteaa.

Lehtonen korostaa, että Husin koronatestiin tulisi hakeutua lähinnä lääketieteellisistä syistä. Tämä esimerkiksi tarkoittaa sitä, että sairauden oireet vaativat lääkärin arviota. Oireisiin saa tarvittaessa neuvoa esimerkiksi valtakunnallisesta päivystysavun puhelinpalvelusta tai virtuaalisista oirearviointivälineistä.

Jos täyden rokotesarjan saaneella on lieviä oireita, Lehtonen kehottaa tekemään halutessaan kotitestin, sairastamaan kotona ja toimimaan kuin kyseessä olisi koronatartunta.

Husin julkaiseman testausohjeistuksen mukaan yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua testiin, jos rokotussuoja on puutteellinen, kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveyden­huollossa tai on altistunut koronavirukselle.

Entä jos tietää altistuneensa koronalle, ruuhkautunut tartunnanjäljitys ei ole soittanut ja oireita ei ole: pitäisikö silloin mennä testiin?

Lähtökohtaisesti ei, ellei ole voimakkaita oireita tai kuulu riskiryhmään, Lehtonen sanoo.

Testiin tulisi mennä silloin, kun se on hoidon kannalta tarpeellista, hän muistuttaa.

”Altistumismäärät ovat tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla niin suuria, ettei ole mahdollisuuksia testata kaikkia”, sanoo Lehtonen.

Muille Hus suosittelee kotitestiä. Oireisten on pysyttävä kotona kunnes oireet ovat helpottaneet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat