Lumen peittämä Helsinki oli kymmenien pukkien työmaa perjantaina – HS:n kuvaaja seurasi neljän aattourakkaa - Kaupunki | HS.fi

Joulupukkina työskentely on mielekästä muun muassa siksi, ettei tarvitse miettiä, mitä jouluaattona tekisi, Jari Koponen kertoo.

Neljän pukin aattourakka

Helsingin Sanomien valokuvaaja Emilia Anundi seurasi jouluaattona neljän pukin työtä Helsingissä.


24.12.2021 19:13 | Päivitetty 25.12.2021 9:38

Puhtaan valkoisen lumen peittämä Helsinki oli kymmenien pukkien työmaa jouluaattona perjantaina. Tässä heistä neljä kertoo päivästään.

Pasi Laitinen työskentelee satunnaisesti joulupukkina. Hän on yksineläjä, joten joulupukkina kiertely on hyvä vaihtoehtoinen mahdollisuus viettää joulua.

Joulupukki Pasi Laitisella on tänä jouluna seitsemän keikkaa. Hänellä on siis melko väljä aikataulu.

Yksi keikka peruuntui perheen flunssan takia.

Laitinen on satsannut joulupukin asuun. Hän ei halua käyttää markettikampetta, joten hän vuokraa asun Kuokkasen peruukkiliikkeestä.

Joulupukki Laitisella on reen sijaan kulkuvälineenä henkilöauto.

Joulupukki Tapio Salmi asuu Lapin Korvatunturin sijaan Helsingissä Malmilla. Hän kiertelee joulupukin työssään malmilaisten lisäksi myös pukin­mäkeläisten kodeissa.

Salmen innostus joulupukin töitä kohtaan alkoi jo nuorena.

Joulupukki Tapio Salmi ottaa kaiteesta tukea noustessaan portaita.

Salmen innostus joulupukin hommia kohtaan alkoi jo nuorena, kun hänen äidinsä isä perusti Pukinmäkeen joulu­koristeyrityksen vuonna 1924. Salmen äiti eli joulua koko vuoden ympäri työskennellessään joulukoristeiden parissa.

Salmen asuun kuuluu hänen isoisänsä tekemät huopatossut.

Myös Salmen ensimmäinen keikka peruuntui flunssan vuoksi, joten lähtö viivästyy. Perjantaina hänellä on yhteensä 14 keikkaa. Kuski helpottaa aikataulussa pysymistä.

Pertti-pukki aloitti joulupukin hommat nuorena miehenä rahatilanteen ollessa huono. Alun perin Pertin päällä oli Halpahallista ostettu edullinen puku.

Se on vuosien varrella vaihtunut autenttisempaan versioon.

Pertti-pukki uskoo, että hänen suosionsa on osittain hienon puvun ansiota.

Pertti-pukin taskusta löytyy laulukirja. Ensimmäisessä kodissa Käpylässä hän aikoo laulaa Joulupukki-laulun.

Tuntemattomaksi jäänyt joulupukki löysi aattona aikaa myös pipolätkälle Helsingin Maunulassa:

Joulupukki Jari Koposen pukkitaival alkoi, kun hän löysi yli 20 vuotta sitten Pukeva-vaateliikkeen konkurssipesästä valkoisen virtahepoasun.

Koposen kaveri sai siitä idean, että he lähtisivät jouluna kiertelemään ihmisten koteihin, hän pukeutuneena virtahevoksi ja Koponen joulupukiksi. Söpö valkoinen virtahepo sai jopa enemmän huomiota lapsilta kuin itse joulupukki.

Kaksikko jatkoi ihmisten ilahduttamista yhdessä joitakin vuosia, mutta nykyään Koponen kiertelee yksin ilman virtahepoa.

Joulupukkina työskentely on mielekästä, sillä työssä tapaa erilaisia perheitä ja näkee erilaisia jouluperinteitä, eikä tarvitse miettiä sitä, mitä aattona tekisi, Koponen kertoo.

Kun on paljon keikkoja, haastavaa on aikataulussa pysyminen. Pukin pahin vihollinen onkin kello. Tällä joulupukilla, Jari Koposella, on porojen sijaan kuusi Rolls-Roycea ja yksi Bentley, joita hän vuokraa asiakkaille häistä hautajaisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat