Koira puri lasta takista ja toista repusta – Oikeus tuomitsi naisen sakkoihin eläimen vartioimatta jättämisestä - Kaupunki | HS.fi

Koira puri lasta takista ja toista repusta – Oikeus tuomitsi naisen sakkoihin eläimen vartioimatta jättämisestä

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaan naisen sakkoihin eläimen vartioimatta jättämisestä.

Luonteeltaan voimakkaita ja valppaita saksanpaimenkoiria käytetään ominaisuuksiensa vuoksi muun muassa virka- ja työkoirina. Kuvan koira ei liity tapaukseen.

24.12.2021 17:38

Valvomatta ollut saksanpaimenkoira puri 8-vuotiasta tyttöä takista ja toista repusta Lohjalla maaliskuussa 2019.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi asiasta kansliatuomion marraskuun lopulla.

8-vuotiaan tytön mukaan omakotitalon pihalla olleet kaksi saksan­paimen­koiraa olivat päässeet pois aidatun takapihan portista, kun tyttö oli kotimatkalla kahden muun tytön kanssa.

Kaikki kolme asianomistajaa olivat tapahtuma-aikaan 8–9-vuotiaita.

Lapset pakenivat ensin toista koiraa lumikasan päälle. Koira lähti pois, ja paikalle tuli toinen saksan­paimen­koira, jota lapset menivät piiloon puun taakse. Heitä seurannut koira haukkui, hyppeli ja hyökkäsi kohti. Koira puri 8-vuotiasta takista ja toista tyttöä repusta.

Lapset pääsivät läheisen omakotitalon pihaan, josta koirista vastuussa ollut nainen oli huutanut koirat pois.

35-vuotiaalla naisella oli tapahtuma-aikaan vastuullaan kaksi kolmannen henkilön omistamaa saksanpaimenkoiraa.

Koirat olivat pihalla naisen valvonnassa ja näköpiirissä. Naisen mukaan koirat olivat kuitenkin päässeet poistumaan näkö­etäisyydeltä lyhyeksi ajaksi, mutta ne olivat palanneet kutsusta takaisin.

Nainen ei kertomansa mukaan ollut jättänyt koiria valvomatta tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta. Koirat eivät hänen mukaansa ole ihmiselle vaarallisia, ja hän kertoi, että ne ovat suorittaneet käyttäytymis- ja tottelevaisuuskokeita hyväksytysti.

Käräjäoikeus katsoi toisin. Sen mukaan kyseiset koirat voivat ihmistä purressaan aiheuttaa vakavia ja hengenvaarallisia vammoja, pahimmillaan jopa ihmisen kuoleman.

Asianomistaja, tässä tapauksessa 8-vuotias lapsi, vaati naista myös korvaamaan hänelle koirapelon vuoksi koulumatkoille aiheutuneita kuluja tuhat euroa. Hän vaati myös, että nainen määrätään eläinten­pito­kieltoon.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi eläinten­pitokielto­vaatimuksen. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että koirapelon taustalla oli tapahtuneen lisäksi muitakin syitä.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen 875 euron sakkoihin eläimen vartioimatta jättämisestä. Nainen velvoitettiin lisäksi korvaamaan valtiolle todistelu­kustannuksia 128 eurolla sekä 8-vuotiaalle 200 euroa koulumatkan erityisjärjestelyistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat