Potkut saanut virkamies väärensi asiakirjoja ja nosti lähes 22 000 euroa työttömyyspäivärahaa - Kaupunki | HS.fi

Potkut saanut virka­mies väärensi asiakirjoja ja nosti lähes 22 000 euroa työttömyys­päivä­rahaa

Valtionhallinnossa työskennellyt mies tuomittiin törkeästä petoksesta ja väärennyksestä. Hän onnistui nostamaan ansiosidonnaista päivärahaa lähes vuoden ajan ilman perusteita.

26.12.2021 15:01

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 60-vuotiaan miehen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen miehen nostettua perusteettomasti ansiosidonnaista päivärahaa Korkeasti koulutettujen työttömyyskassasta.

Lisäksi mies väärensi kassalle toimittamiaan asiakirjoja.

Mies nosti perusteetta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa vuonna 2016. Vuonna 2018 hän laati ja allekirjoitti toisen henkilön nimissä tulospalkkiota ja työsuhteensa keskeisiä ehtoja koskeneen asiakirjan.

Mies nosti päivärahaa 21 780 euroa helmi–joulukuussa 2016. Hän oli valheellisesti ilmoittanut työttömyyskassaan olleensa työtön. Todellisuudessa hän oli saanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelta päätöksen, joka koski miehen irtisanomisen riitauttamista.

Hallinto-oikeus kumosi vuonna 2014 tehdyn irtisanomisen tammikuussa 2016. Samalla miehen virkasuhde palautettiin voimaan, ja hänelle maksettiin takautuvasti täysi palkka. Koska mies ei ilmoittanut viran palauttamista työttömyyskassalle, hänelle maksettiin samalta ajalta myös täyttä päivärahaa.

Väärennetyn asiakirjan mukaan miehelle olisi myös maksettu tulospalkkiota. Työttömyyskassa alkoi epäillä asiakirjan aitoutta eikä ehtinyt laskea väitettyä tulospalkkiota mukaan päivärahalaskelmaan.

Epäilys heräsi, kun kassa sai vain yhden sivun alkuperäistä työsuhteen päättämistä koskevasta sopimuksesta, eivätkä siinä olleet tiedot täsmänneet miehen muiden tietojen kanssa.

Seitsemän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies velvoitetaan korvaamaan Korkeasti koulutettujen työttömyyskassalle 5 333 euroa sekä valtiolle rikosuhrimaksuna 80 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat