Husin Petäjä: Aattona tehdyistä koronatesteistä 21 prosenttia positiivisia – ”Kolme päivää sitten luku oli kymmenen prosentin tuntumassa” - Kaupunki | HS.fi

Husin Petäjä: Aattona tehdyistä korona­testeistä 21 prosenttia positiivisia – ”Kolme päivää sitten luku oli kymmenen prosentin tuntumassa”

Jouluaattona Huslabissa tehtyjen koronatestien tulokset ennakoivat synkkiä näkymiä virustilanteelle.

Jouluaattona Huslabissa tehdyistä noin 8 000 koronavirusnäytteestä positiivisia oli peräti 21 prosenttia. Kuva Husin Meilahden sairaala-alueelta marraskuulta 2020.

25.12.2021 21:20

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vs. johtaja­ylilääkäri Jari Petäjä sanoo, että positiivisten koronatesti­tulosten perusteella näyttää siltä, että omikron­muunnos leviää väestön keskuudessa vauhdilla.

Huslabissa tehtiin jouluaattona reilut 8 000 koronavirustestiä. Positiivisia tuloksista oli jo 21 prosenttia.

”Tämä on erittäin suuri osuus, kun vain kolme päivää sitten vastaava luku oli kymmenen prosentin tuntumassa ja siitä viikkoa aiemmin kuudessa prosentissa. Positiivisten tulosten suuri osuus kertoo sitä vakavaa viestiä, että omikron leviää nopeasti.”, Petäjä sanoo.

Petäjän mukaan tilanne etenee odotetulla tavalla.

”Koronapotilaiden määrä on alkanut pikkuhiljaa nousta päivä päivältä, kuten ennakoitiinkin.”

Tavallisena arkipäivänä testejä tehdään Huslabissa yli 10 000. Petäjä arvioi, että testattavaksi on aattona hakeuduttu normaalia korkeammalla kynnyksellä.

Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä. Kuva on helmikuulta 2017.

Tällä hetkellä päivittäin 40–50 Husin yhteispäivyksiin hakeutuvalta henkilöllä todetaan koronatartunta. Valtaosa heistä kotiutuu, mutta osa ohjataan osastohoitoon.

Joulupäivänä Hus-alueella oli 68 koronavirustautia sairastavaa vuodepotilasta, joista teho-osastoilla oli 22 potilasta.

”Viime viikolla vastaava luku oli 16–18. Vuodeosastoilla oli jonkin aikaa 30–40 potilasta, nyt sekin luku on noussut 46:een. Tasapaino on kääntynyt tällä tavalla nousujohteiseksi”, Petäjä sanoo.

Hän ennakoi, että tapaninpäivän luvut ovat joulupäivän lukujakin suuremmat.

Petäjän mukaan Husilla on joka tapauksessa kapasiteettia hoitaa joulun pyhien tilanne hyvin, vaikka potilasmäärät hitaasti nousevatkin.

”Maanantaina palataan virkatyöhön, ja silloin järjestellään toimintoja Husin korona­epidemian johdonkin tukemana. Etenemme niin sanotun eskalaatiomallin mukaisesti. Sen avulla olemme valmiudessa vastaanottamaan uusia potilaita”, Petäjä kertoo.

Hus-alueen tehohoito-osastojen koronavirus­potilaat ovat edelleen lähes yksinomaan rokottamattomia.

”Niillä muutamilla rokotetuilla, jotka ovat hoidossa teho-osastoilla, on sairastumisen taustalla selittäviä tekijöitä. Rokotuksen voimakas suojavaikutus näkyy koko ajan”, Petäjä sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat