Kiristyneet rajoitukset jaksettiin vielä ottaa vastaan helsinkiläisravintolassa, vaikka korona aiheuttaa jo turnausväsymystä - Kaupunki | HS.fi

Kiristyneet rajoitukset jaksettiin vielä ottaa vastaan helsinkiläis­ravintolassa, vaikka korona aiheuttaa jo turnaus­väsymystä

HS vieraili helsinkiläisessä ruokaravintolassa ja kysyi, millaisia ajatuksia uudet koronarajoitukset herättävät.

Uudet koronarajoitukset astuivat tiistaina voimaan. Ravintola Passiossa illallisella ollut Tanja Aisala tilasi timjami-bitter-mocktailin. Myös Heikki Aisala odotti lasiinsa alkoholitonta täydennystä.

28.12.2021 20:56

Tarjoilija-vuoropäällikkö Natalia Sjomina kaataa Heikki Aisalan lasiin punaviiniä.

Alkoholitonta, kuten tavallisestikin.

”Yllättävän tanniininen. Tulee mukavasti makua”, Heikki Aisala sanoo.

Espoolaiset Aisalat, Heikki ja Tanja, käyvät muutaman kerran vuodessa minilomalla pääkaupungissa. Sellaisella he olivat myös tiistai-iltana.

Nyt he valitsivat päivällisravintolakseen Kalevankadulla sijaitsevan fine dining -ravintola Passion.

Kello lähenee kuutta. 60-paikkaisessa ravintolassa on parikymmentä asiakasta.

Samana päivänä on otettu käyttöön yhä kiristyneet rajoitukset. Niiden mukaan ravintoloiden anniskelun pitää päättyä kello 17.

Ravintola Passion omistaja Jussi Hukkanen toivoo hallitukselta jatkossa muun muassa parempaa viestintää koronarajoituksiin liittyvissä asioissa.

Passion ravintoloitsija Jussi Hukkanen kertoo, että alati vaihtuvat koronarajoitukset tuntuvat stressaavilta, ja virusepidemian aiheuttama turnausväsymyskin on jo kova.

”Olemme kaikki koronan kanssa samassa veneessä, ja siinä mielessä rajoitukset ovat ymmärrettäviä”, Hukkanen sanoo.

Hän toivoisi kuitenkin hallitukselta tarkkuutta siihen, miten asiasta viestitään. Nyt viestintä on ollut sekavaa, ja osa rajoituksiin liittyvistä käytännön asioista on ripoteltu eri puolille.

”Hallitus ei myöskään ole tarjonnut sellaista exit-strategiaa, joka sen pitäisi tarjota”, hän sanoo.

Ravintola Passion vuoropäällikkö-tarjoilija Natalia Sjomina valmisti itse kehittelemäänsä alkoholitonta drinkkiä.

Tiistai ei ollut ensimmäinen kerta, kun anniskeluaikoja koskenut rajoitus otettiin käyttöön. Viime keväänä edessä oli samanlainen tilanne.

Ravintolat saavat olla avoinna kello 20:een. Alkoholilain mukaan alkoholia sisältävät juomat tulee kerätä pois tunti valomerkin jälkeen eli kello 18.

”Hallituksen antama kädenojennus onkin näin ollen kuluerä. Ravintolan on varauduttava järjestämään riittävä määrä henkilökuntaa töihin. Kun alkoholimyynti kello 18 loppuu, katkeaa kuitenkin myös sen tuoma tulovirta”, Hukkanen sanoo.

Passio on yksi harvoista Helsingin keskustassa joka päivä auki olevista ruokaravintoloista. Maanantai oli vilkas, mutta jäi silti jälkeen koronaepidemiaa edeltävistä asiakasmääristä. Silloin pöydät olivat miltei täynnä iltakuuden aikaan, myös arki-iltoina.

Hukkasen ravintola työllistää kymmenen henkilöä. Koronaepidemia ei ole aiheuttanut irtisanomisia, mutta henkilökuntaa on jouduttu lomauttamaan.

Kaikesta huolimatta Passio teki viime vuonna voitollisen tuloksen. Se vaati kovaa työtä ja uusia ideoita.

Natalia Sjomina kaatoi valkoviiniä Alli Rytsölälle Kalevankadulla sijaitsevassa ravintola Passiossa tiistaina.

”Ensimmäisen sulun aikana laitoimme pystyyn ensimmäisen ruokaa kotiin kuljettavan verkkokaupan. Ajoin lähetykset pääasiassa itse”, Hukkanen kertoo.

Työ voi kuulostaa ulkopuolisen korviin leppoisalta. Ravintoloitsija oli kuitenkin sairastanut koronan itse vain vähän aiemmin. Virustaudista oli silloin vielä vähemmän tietoa kuin tänä päivänä. Sen jälkeen iski loputtomalta tuntunut väsymys.

Hukkanen tietää, ettei viruksen vähättely auta. Siksi hän ymmärtää senkin, miksi rajoituksia on aika ajoin höllätty ja kiristetty taas uudelleen sitä mukaa, kun tilanne on muuttunut.

”Kaikkein pahinta olisi ollut se, että luukut olisi pidetty kiinni koko ajan. Niin ei nyt ole onneksi toimittu. Ihmisten on saatava elää silloin, kun tilanne sen sallii”, Hukkanen sanoo.

Ravintolan ikkunapöydässä istuvat Aisalat kertovat, etteivät rajoitukset vaikuta heidän päivällisvarauksiinsa, sillä he eivät ole aikoihin tilanneet alkoholia edes ruokajuomaksi.

Sitten Tanja Aisala muistaa, että kyllä vaikuttavat, jopa nämä kaikkein tuoreimmat:

”Varasimme tälle illalle pöydän aluksi eräästä toisesta ravintolasta. Sieltä soitettiin ja kerrottiin, että ravintola pysyy tänään suljettuna”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat