Helsingin ruuhkautunut tartunnanjäljitys lähettää nyt ilmoituksia tekstiviestinä - Kaupunki | HS.fi

Helsingin ruuhkautunut tartunnanjäljitys lähettää nyt ilmoituksia tekstiviestinä

Kaikille tartunnan saaneillekaan ei ehditä soittaa eristyksen aikana.

Koronajäljittäjä Kaarina Salmi työssään vuonna 2020.

28.12.2021 15:09

Pääkaupunkiseudulla tartuntojen jäljittäminen on ollut pahasti ruuhkautunut jo pitkään. Ihmiset ovat saaneet jo ennen omikronin leviämistä yhteydenottoja jäljityksestä vasta pitkän ajan päästä testituloksen selviämisen jälkeen.

Nyt ruuhkaa yritetään purkaa niin, että osaa ei edes yritetä saada soittamalla kiinni vaan tietoa välitetään tekstiviestillä.

Positiivisen tuloksen virallisesta testistäkin saaneita on niin paljon, että kaikille ei millään pystytä soittamaan itse eristyksen aikana.

Tartunnan saaneen pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin vähintään kymmenen päivän ajan. Aika alkaa joko oireiden alkamisesta tai oireettomalla näytteenottopäivästä.

Helsinkiläisille tartunnan saaneille lähetetään nyt jäljityksestä tekstiviesti. Viestissä on linkki vahvaa tunnistautumista vaativaan verkkolomakkeeseen, jossa on tarkempia toimintaohjeita.

Lomakkeen avulla voi kertoa tietoja esimerkiksi mahdollisesti altistamistaan ihmisistä. Kaupunki suosittelee myös, että tartunnan saaneet kertoisivat itse läheisilleen, että nämä ovat voineet altistua.

Lievästi oireilevan ei tarvitse itse tämän jälkeen olla yhteydessä epidemiologiseen toimintaan, jos ennen eristyksen päättymistä on kaksi oireetonta päivää.

Kaupunki lupaa ottaa myöhemmin yhteyttä tartunnan saaneeseen virallisesta eristyspäätöksestä. Tällaista päätöstähän ihminen voi tarvita esimerkiksi tartuntatautipäivärahan hakemista varten.

Epidemiologiseen toimintaan ei siis pidä ottaa yhteyttä vain tätä päätöspaperia varten itse paitsi siinä tapauksessa, että kuumetta ja muita selviä oireita on vielä yhdeksäntenäkin eristyspäivänä ja eristystä pitää jatkaa.

Jos edes tekstiviestiä ei kuulu ajoissa, ohjeita eristyksestä löytyy myös kaupungin nettisivuilta.

Lue lisää: Moni sairastaa nyt korona­taudin kotona – Asian­tuntija kertoo, mistä oireista pitää lähteä lääkäriin ja mitä kotiin kannattaa hankkia jo etu­käteen

Jäljitystä on pääkaupunkiseudulla pyritty priorisoimaan jo jonkin aikaa niin, että keskitytään kriittisimpiin tapauksiin kuten esimerkiksi riskiryhmien kanssa työskenteleviin.

Jäljitykseen on lisätty henkilökuntaa, mutta ruuhkaa ei ole saatu purettua. Jäljitykseen velvoittaa myös laki.

Lue lisää: Koronan tartunnanjäljitys on tukossa pääkaupunki­seudulla – Altistuneita tavoitetaan niin myöhään, että karanteeni olisi jo loppunut

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat