Mies pyysi uimahallissa alaikäiseltä lupaa koskettaa jalkoväliin – Hovioikeus vapautti syytteistä - Kaupunki | HS.fi

Mies pyysi uimahallissa alaikäiseltä lupaa koskettaa jalkoväliin – Hovioikeus vapautti syytteistä

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

29.12.2021 14:04 | Päivitetty 29.12.2021 16:20

Helsingin hovioikeus vapautti 32-vuotiaan miehen syytteestä, joka koski alaikäisen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritystä.

Syyte koski uimahallissa tapahtunutta tilannetta, jossa syytetty oli portaikossa lähestynyt pelkissä uimahousuissa olevaa uhria.

Mies oli kysynyt pojalta englanniksi hiljaisella äänellä ”Can I touch you?” eli suomeksi ”Saanko koskea?” Samaan aikaan mies oli osoittanut pojan uimahousuja kohti.

Poika oli vastannut miehelle kieltävästi ja poistunut tilanteesta pukuhuoneeseen, johon mies oli häntä seurannut.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut miehen teosta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mies myönsi syytteessä kuvatut tapahtumat, mutta puolustuksen mukaan kyseessä ei ollut yrityksen asteelle edennyt teko.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan hyväksikäyttö on jäänyt yritykseksi uhriin liittyvien satunnaisten syiden vuoksi, eli koska uhri on vastannut kieltävästi ja poistunut nopeasti paikalta.

Hovioikeus päätyi ratkaisussaan päinvastaiseen lopputulokseen. Hovioikeus ei pitänyt uhrin kieltäytymistä laissa tarkoitettuna satunnaisena syynä. Oikeuden tuomion mukaan tekijä olisi koskettanut uhria vain, jos olisi saanut siihen luvan ja näin olleen rikoksen täyttyminen on ollut tekijälle epävarmaa.

Sen sijaan asiassa oli hovioikeuden mukaan kyse tekijän vapaaehtoisesta luopumisesta.

Tyypillisesti vapaaehtoiseen luopumiseen on oikeuskäytännössä vedottu sellaisissa tilanteissa, jossa rikoksen tekijä on ryhtynyt johonkin tekoon, mutta päättänyt luopua sen loppuun viemisestä.

Esimerkiksi tilanteessa, jossa murtautumista yrittänyt kääntyy ja poistuu paikalta ennen ikkunan hajottamista.

Uimahallin tapauksessa hovioikeus katsoi, että tekijä olisi voinut koskettaa poikaa myös ilman tämän lupaa. Vaikka hän seurasi poikaa pukuhuoneeseen, ei hän sielläkään pyrkinyt kontaktiin. Tuomion mukaan tekijä on viimeistään pukuhuoneessa vapaaehtoisesti luopunut teosta.

Oikeuden päädyttyä tähän lopputulemaan, ei tekijää rangaista yrityksestä ja näin ollen syyte hylättiin. Hovioikeus kuitenkin katsoi miehen toiminnan aiheuttaneen uhrille kärsimystä, joten hänen maksettavakseen tuomittu 1 000 euron kärsimyskorvaus pidettiin voimassa.

Lisäys 29.12.2021 16.10 lisätty juttuun tieto tuomitusta kärsimyskorvauksesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat