Espoossa metroradan varressa on pieni luontokohde, jonka kallioilta avautuu henkeäsalpaava maisema - Kaupunki | HS.fi

Espoossa metroradan varressa on pieni luontokohde, jonka kallioilta avautuu henkeäsalpaava maisema

HS:n uudessa sarjassa esitellään joka päivä yksi vinkki pääkaupunkiseudun retkikohteeksi. Ensimmäinen kohde on Espoon Soukassa.

Hanikan luontopolku kulkee paikoin kalliopinnalla ja paikoin pitkospuita

30.12.2021 15:23

Minne mennä kiristyneiden koronarajoitusten aikana? HS julkaisee uudelleen matkailujuttuja, joiden kohteet sopivat päiväretkikohteiksi myös keskellä talvea. Alkuperäisiä juttuja on muokattu vuodenvaihteeseen sopivaksi, mutta vinkit kannattaa sovittaa kulloinkin voimassa oleviin rajoituksiin. Uusi retkikohde julkaistaan hs.fi:ssä joka aamu 9.1.2022 asti.

Hanikan luontopolku Espoon Soukassa sopii reippailuun vuoden ajasta riippumatta. Tämä aivan metroradan läheisyydessä oleva pieni luontokohde on ollut pitkään rauhassa kun retkeilymassat ovat suunnanneet tunnetumpiin kohteisiin pääkaupunkiseudulla.

Luontopolulla pääsee kävelemään pitkospuita pitkin ja ihailemaan merimaisemia näköalapaikoilta.

Hanikan luontopolku kiertää lähellä Soukan asutusta Soukansalmen, Kaitalahden ja Suinonsalmen välillä. Polku on merkitty keltaisilla merkeillä ja sillä on pituutta noin 5 kilometriä. Koko reitin kiertäminen kestää noin kaksi tuntia.

Polun varrella on 14 opastetaulua, joissa reittiä kiertävälle kerrotaan alueen historiasta, luonnosta ja kulttuurista. Alueella on useita luonnonnähtävyyksiä, kuten jääkauden pirunpelto ja yksi Espoon suurimmista siirtolohkareista.

Espoon 25 rapakivisiirtolohkareesta Hanikan lohkare on suurimpia. Jättimäinen lohkare on ollut vuodesta 1986 rauhoitettu luonnonmuistomerkki.

Keskellä aluetta yli 40 metriä merenpinnasta kohoaa Sundsbergetin kukkula, jossa on 3 000 vuotta vanhat muinaishaudat. Kiviröykkiöt ovat todennäköisesti peräisin pronssikaudelta.

Läheiseltä Kasavuoren kalliolta avautuu myös harvinaisen laaja merimaisema, sillä kukkula on noin 44 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kasavuoren merimaisema on Etelä-Suomessa lähes harvinaisuus.

Polku kulkee paikoin kalliopinnalla ja paikoin pitkospuita. Varsinkin talviaikaan on syytä pukeutua hyviin kenkiin, sillä pitkospuut ja voivat olla osassa kohtaa reittiä jäisiä ja liukkaita.

Merimaisemaa pääsee ihailemaan Kasavuoren lisäksi muun muassa reitin pohjoispuolelta Kaitalahden lintutornista.

Reitti ei ole esteetön ja Espoon kaupungin sivujen mukaan se soveltuu parhaiten hyväkuntoisille ja hyväjalkaisille.

Reitti alkaa Soukansalmentien pohjoispäästä. Jos reittiä ei kierrä numerojärjestyksessä, matkan voi aloittaa myös eteläpuolelta esimerkiksi osoitteesta Suvisaarentie 9, joka on Espoon kaupungin sivuilla ilmoitettu osoite polulle.

Hanikan luontopolun läheisyyteen pääsee linja-autoilla 145, 143 ja 542. Pysäköintialue on Suvisaarentien kuntoilupaikalla luontopolun eteläpuolella.

HS julkaisee joka päivä yhden päiväretken kohteen 20.12.2021-9.1.2022 välisenä aikana. Jutut löytyvät päivittäin osoitteesta hs.fi.

Lue lisää: Suositun luonto­polun varrella Espoossa on nähtävyyksiä, jotka pysäyttävät arkeologinkin ihmettelemään

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat