Kirurginen sairaala Helsingissä halutaan muuttaa takaisin koronasairaalaksi – Syynä koronan jatkuminen jopa ”vuosikausia” - Kaupunki | HS.fi

Kirurginen sairaala Helsingissä halutaan muuttaa takaisin koronasairaalaksi – Syynä koronan jatkuminen jopa ”vuosikausia”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri suunnittelee yhteistyötä pääkaupunkiseutujen kuntien koronapotilaiden hoitopaikoissa.

Kirurgisessa sairaalassa toimi vuonna 2020 koronapotilaiden hoitoon erikoistunut yksikkö.

30.12.2021 14:25

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) suunnittelee yhteistyössä pääkaupunkiseutujen kuntien kanssa koronapotilaiden hoitoon lisäkapasiteettia.

Alustavia keskusteluja on käyty Helsingin Kirurgisen sairaalan vapaana olevien tilojen palauttamisesta koronapotilaiden hoitoon. Kirurgisen sairaalan tiloissa toimi koronapotilaiden hoitoon erikoistunut yksikkö vuonna 2020.

Virallista päätöstä asiasta ei vielä ole tehty. Ajatuksena on, että sairaalaa voitaisiin käyttää, mikäli koronapotilaiden määrä edelleen kasvaa. Tilanteen pahentuessa sairaalan vapaana olevia tiloja voitaisiin ottaa käyttöön tammikuun aikana.

Viime viikolla keskiviikkona Hus-alueelle oli sairaalahoidossa 58 koronapotilasta, joista 17 tehohoidossa.

”Tarvittava välineistö ja laitteisto sinne saadaan, mutta pullonkaulana on henkilöstön riittävyys”, kertoo Husin valmiusyksikön ylilääkäri Eero Hirvensalo.

Erillisen sairaalan perustamista olisi Hirvensalon mukaan voitu pohtia jo aikaisemmin. Koronaviruksen aiheuttamien vakavien tautiaaltojen toistuvuutta ei kuitenkaan osattu ennakoida tässä mittakaavassa.

”Poikkeustilanteet ovat siedettäviä kestäessään rajatun ajan, mutta kun vuosikausia muut toiminnot joutuvat kärsimään tulee hoitoviiveitä, joilla voi olla vakavia seuraamuksia.”

Koronapotilaiden määrän kasvaessa muiden sairauksien hoito kärsii. Pandemian aikana on useaan otteeseen uutisoitu muun muassa leikkausjonojen kasvusta.

Helsingin sairaalan johtajalääkärin Laura Pikkaraisen mukaan nyt ei kuitenkaan ole aihetta paniikkiin siitä, että kuolleisuus lisääntyisi hoitovelan vuoksi.

”Hoitovelkaa on, sen ymmärtää kuka tahansa. Terveydenhuolto ei kuitenkaan ole vielä mennyt sellaiseen kriisiin, että tarvitsisi harkitakaan koronahoidon asettamista erityisen rajatuksi.”

Pikkarainen muistuttaa, että koronapotilaiden hoito on henkilökuntaa sitovaa, eikä erillisen sairaalan perustaminen vähennä henkilökunnan tarvetta.

”Akuuttiaallossa henkilökunnan sijoittaminen on järkevää mutta vuosiksi eteenpäin tehtävä suunnitelma on mielestäni ennenaikainen.”

Hirvensalon mukaan näköpiirissä ei ole, että koronaviruspandemiasta päästäisiin terveydenhuollossa eroon lähiaikoina.

”Nyt näyttää siltä, että sairastuvuutta on jatkossakin ja aaltoilu jatkunee vuosikausia.”

Kirurgisen sairaalankoronaosastojen avaaminen edellyttää pääkaupunkiseudun kuntien yhteisponnistusta. Resurssien vähyyden vuoksi sairaalan avaaminen ei ole selviö.

Pikkaraisen mukaan tähän mennessä on tehty erilaisia valmiussuunnitelmia ja käydään läpi vaihtoehtoja, joista yksi on Kirurgisen sairaalan koronaosastojen uudelleenperustaminen.

”Katsotaan millaiseen malliin päädytään. Kaikilla on niukat resurssit ja henkilökuntaa joudutaan koko ajan pyytämään lisää myös omiin koronatoimintoihin”.

Pikkaraisen mukaan Helsingin sairaalassa hoidettavien iäkkäiden koronapotilaiden määrä on joulun jälkeen kasvanut ja määrän odotetaan kasvavan edelleen.

Kirurgisen sairaalan käytöstä saatiin viime vuonna hyviä tuloksia, ja siellä on tällä hetkellä käyttöön soveltuvaa tyhjää tilaa. Tilaratkaisu voisi kuitenkin myöhemmin muuttua.

”Jos konsepti toimii, sitä kannattaa miettiä laajemminkin. Pääkaupunkiseudulla on useita kiinteistöjä, joita voisi harkita tähän käyttöön”, Hirvensalo kertoo.

Lue lisää: ”Tämä on hänen hengellään leikkimistä” – Lasten teho­hoito ajautui kriisiin Helsingissä, 10-vuotiaan Jessen kiireellinen avo­sydän­leikkaus siirtynyt useasti

Lue lisää: Keuhkovuode­osastolla työskentelevä erikois­lääkäri kertoo joulusta sairaalassa – ”Osa potilaista on melko nuoriakin”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat