Pääkaupunkiseudun laajasta rakennusalan petosvyyhdistä tuomiot – käräjäoikeus katsoi keskeisten syytettyjen toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunki­seudun laajasta rakennusalan petos­vyyhdistä tuomiot – käräjä­oikeus katsoi keskeisten syytettyjen toimineen järjestäytyneen rikollis­ryhmän tavoin

Vältettyjen verojen ja muiden maksujen määrä nousi yli 2,3 miljoonaan euroon. Osalla tuomituista on myös Bandidos-kytköksiä, mutta heitä ei syytetty rikosten tekemisestä liivijengin lukuun.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi petosjutun keskeiset tekijät vankeuteen.

30.12.2021 17:39

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina useita ihmisiä vankeusrangaistuksiin ja liiketoimintakieltoihin laajasta rakennusalan petosvyyhdistä pääkaupunkiseudulla. Oikeuden mukaan jutussa keskeiset tekijät olivat toimineet järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin. Osalla tuomituista oli myös yhteyksiä Bandidos-liivijengiin.

Päätekijäksi katsottu Jani Johannes Ranta, 48, tuomittiin kahden vuoden vankeuteen muun muassa useista törkeistä veropetoksista ja törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista.

Oikeuden mukaan Rannan johdolla jatkumona vuosina 2014–2017 toimineet rakennusalan yhtiöt jättivät veronsa maksamatta, kirjanpidot pitämättä ja työntekijät vakuuttamatta. Vältettyjen verojen määrä nousi oikeuden mukaan yli 1,5 miljoonaan euroon ja työeläkevakuutusmaksujen yli 800 000 euroon.

Rannan lisäksi keskeisiä tekijöitä jutussa olivat kolme muuta yhtiöissä toiminutta miestä sekä vastaavana mestarina työskennellyt mies, joka järjesti yhtiöt töihin valvomiinsa kohteisiin.

Yhtiöissä toimineet Joona Alexsandro Mäkelä, 34, ja Hannu Tapio Seppänen, 58, saivat kahden vuoden ja neljän kuukauden tuomiot. Kolmas yhtiöissä toiminut mies tuomittiin vuoden vankeuteen ja vastaavana mestarina työskennellyt mies puolentoista vuoden vankeuteen.

Syyttäjä vaati miehille tavallista kovempia rangaistuksia, koska hänen mukaansa rikokset tehtiin osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Käräjäoikeus oli asiasta samaa mieltä.

Kokonaisuutta tutkineen keskusrikospoliisin (krp) mukaan toimintaan sisältyi sisäistä kurinpitoa ja väkivaltaakin. Oikeuden tuomiosta ilmenee, että yksi yhtiöissä toimineista miehistä oli pahoinpidelty, kun hän oli käyttänyt erään yhtiön tiliä omiin tarkoituksiinsa.

KRP:n ja syyttäjän mukaan jutussa oli syytettyjen kautta yhteyksiä myös liivijengi Bandidosiin ja sen alaryhmiin, vaikka syytteissä ei väitettykään, että rikoksia olisi tehty niiden nimissä. Krp pitää Bandidosia järjestäytyneenä rikollisryhmänä.

Ranta myönsi menneensä 2000-luvulla mukaan Bandidosiin liittyvään X-Teamiin, jota oikeudessa kuultu krp:n asiantuntija luonnehti Bandidosin juoksupojiksi ja rekrytointialustaksi. Ranta sanoi kuitenkin irtaantuneensa kerhosta syksyllä 2016 ja sanoi, ettei kerhotoiminnalla ollut mitään liityntää yhtiöihin.

Jutussa oli myös kuitinostopuoli, jossa yksi kuitinostoyhtiöiden edustajana tuomituista miehistä on krp:n mukaan kuulunut Bandidosiin lähes 20 vuotta ja on nykyisin sen Vantaan osaston presidentti. Myös yksi muista kuitinostopuolesta tuomituista miehistä liittyi krp:n mukaan Bandidosiin ainakin myötävaikuttajana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat