Ylilääkäri: Helsingissä jo 40 prosenttia testeistä positiivisia – ”Testaamalla ja jäljittämällä ei pystytä enää epidemian tehokkaaseen rajaamiseen” - Kaupunki | HS.fi

Ylilääkäri: Helsingissä jo 40 prosenttia testeistä positiivisia – ”Testaamalla ja jäljittämällä ei pystytä enää epidemian tehokkaaseen rajaamiseen”

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi vahvistaa HS:lle, että tartunnan­jäljityksessä keskitytään nyt korkean riskin tilanteisiin, kuten tartuntoihin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä.

Koronajäljitystä Kallion virastotalolla Helsingissä maaliskuussa 2021.

31.12.2021 11:53 | Päivitetty 31.12.2021 19:12

Koronavirustapausten tartunnanjäljitys on käytännössä lopetettu Helsingissä, kertoi kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi Ylen Radio Suomen Päivän haastattelussa perjantaina.

Isosomppi kertoo Ylelle, että jäljitystä tehdään enää ”rajatuissa korkean riskin tilanteissa”. Näitä ovat tartunnat sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Isosompin mukaan niissä jäljityksellä on edelleen tehoa.

Isosomppi kertoo HS:lle, että Helsinki on siirtynyt kansallisten ohjeiden mukaisesti kohti priorisoitua ja kohdennettua jäljitystä asteittain syksyn aikana.

Jo aiemmin on kerrottu, että tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Näin on tapahtunut siitä huolimatta, että tartunnanjäljittäjiä on viime aikoina jopa hieman lisätty. Helsingissä jäljityksessä työskentelee nyt 150 työntekijää.

Lue lisää: Koronan tartunnanjäljitys on tukossa pääkaupunki­seudulla – Altistuneita tavoitetaan niin myöhään, että karanteeni olisi jo loppunut

Lue lisää: Helsingin ruuhkautunut tartunnanjäljitys lähettää nyt ilmoituksia tekstiviestinä

Helsingissä viimeisten kolmen päivän aikana tehdyistä koronatesteistä yli 40 prosenttia on ollut positiivisia. Se tarkoittaa, että paljon tartuntoja jää piiloon.

”Tilanteessa, jossa väestössä on paljon tartuntoja, testaamalla ja jäljittämällä ei pystytä enää epidemian tehokkaaseen rajaamiseen”, Isosomppi sanoo.

Husin alueella testikapasiteettia kohdennetaan nyt taudin riskiryhmiin ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöihin.

Testaukseen ja jäljitykseen nojaaminen on erityisen hankalaa omikronvariantin aikana, sillä variantti leviää aiempia nopeammin ja herkemmin.

”Virus voi tarttua jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua, ja taudin itämisaika on kolme vuorokautta tai omikronin kanssa jopa alle sen. Jos ihminen hakeutuu oireisena testiin, hän on voinut jo kaksi vuorokautta aiemmin tartuttaa jonkun, joka on itse tartuttava jo siinä vaiheessa, kun tartuttaja hakeutuu testiin. Tällä logiikalla tartuntaketju karkaa meiltä”, Isosomppi sanoo.

Isosomppi korostaa nyt kaupunkilaisten omaa vastuuta epidemian leviämisen ehkäisyssä.

Taudille altistuneita kahdesti tai kolmesti rokotettuja ei pääsääntöisesti aseteta tartuntatautilääkärin määräämään karanteeniin, eikä kaikkia altistuneita tai edes oireisia testata Hus-alueella. Isosomppi suosittelee kuitenkin myös altistuneita täysrokotettuja käyttämään arkijärkeä ja välttämään kontakteja omaehtoisesti, oli oireita tai ei.

Kun tartunnanjäljitys ja testaus eivät riitä, mitkä ovat keinot, joilla epidemiahuippu saadaan taittumaan?

”Tärkeintä on, että kaikki rokotuksen piiriin kuuluvat hakevat koronarokotukset, kun oma vuoro tulee. Lisäksi on tärkeää noudattaa voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia sekä muutenkin vähentää kontakteja”, Isosomppi sanoo.

Koronatautiin viittaavia oireita saavan pitää välttää kontakteja muihin ja jäädä kotiin toipumaan.

Isosomppi korostaa kontaktien vähentämisen tärkeyttä paitsi koronaviruksen, myös rs-viruksen ja influenssaviruksen leviämisen ehkäisemisessä. Kaikkien kolmen viruksen leviämistä ehkäisemällä turvataan sairaaloiden kantokykyä.

Näidenkin torjunnassa auttavat maskin käyttö, turvavälit ja hyvä yskimis- ja käsihygienia.

Suomessa raportoitiin perjantaina yli 11 000 koronatartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan uusia koronavirustapauksia on raportoitu erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta, noin 8 000.

Raportointiviiveiden vuoksi tällä viikolla THL raportoi vielä perjantainakin lähes 2 000 tartuntaa joulun ajalta.

Lue lisää: THL:n Salminen: ”Suomessa tapaus­määrät voivat nousta merkittävästi” – Korona­tartuntoja raportoitiin perjantaina yli 11 000

Koko maassa tartuntoja on todettu viimeisten kahden viikon aikana lähes 43 000, kun sitä edeltäneiden kahden viikon aikana tartuntoja todettiin reilut 21 000.

Pääkaupunkiseudun kunnissa koronaviruksen ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä 100 000:ta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana on jo yli tuhat.

Isosomppi muistuttaa, ettei tilanne ole toivoton. Jokainen voi edelleen vaikuttaa koronatilanteeseen ottamalla vuorollaan rokotteet ja rajaamalla kontaktejaan ja huolehtimalla hygieniatoimista.

”Rokotukset ovat edenneet, ja väestössä on paljon immuniteettia. On liian aikaista sanoa, kuinka paljon omikron tulee aiheuttamaan sairaalahoidon tarpeen lisääntymistä, mutta ensiarviot ovat osoittaneet, että vaikka tartuntoja tulee paljon, omikron ei johda yhtä usein vakavaan sairastumiseen kuin delta.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat