Helsingin Kirurginen sairaala voidaan muuttaa koronasairaalaksi jo tammikuun puolivälissä, jos tarve vaatii, arvioi ylilääkäri - Kaupunki | HS.fi

Helsingin Kirurginen sairaala voidaan muuttaa korona­sairaalaksi jo tammikuun puoli­välissä, jos tarve vaatii, arvioi yli­lääkäri

Hus varautuu tilanteeseen, jossa sairaala­hoitoa tarvitsevien koronavirus­potilaiden määrä kasvaa entisestään.

Helsingin Kirurgisen sairaalan tiloja Kasarmikadulla Ullanlinnassa ollaan muuttamassa koronasairaalaksi.

31.12.2021 14:27

Valmistelut Helsingin Kirurgisen sairaalaan muuttamiseksi koronasairaalaksi etenevät.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan terveydenhuollon edustajat kokoontuivat perjantaina keskustelemaan asiasta.

”Kaikilla on samanlainen tahtotila, että paikkoja tarvitaan lisää. Pitää varautua siihen, että potilasmäärät nousevat vielä”, sanoo Husin valmiusyksikön ylilääkäri Eero Hirvensalo.

”Jatkamme valmistelua ja seuraamme potilasmäärien kehittymistä.”

Koronaviruksen ärhäkästi leviävä omikronmuunnos on lisännyt tartuntoja nopeasti maailmalla ja herättänyt huolen sairaalahoidon kapasiteetin riittävyydestä myös Suomessa.

Koko maassa todettiin perjantaina runsaat 11 300 uutta koronavirustartuntaa. Sairaala­hoidossa oli esimerkiksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella 190 ja tehohoidossa 24 koronapotilasta.

Sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrät ovat kasvaneet loppuvuoden aikana.

Hirvensalo arvioi, että koronasairaala on mahdollista ottaa ainakin osittain käyttöön tammikuun puolivälissä, jos tarve tulee.

Hoitopaikkojen määrää koronasairaalassa on tarkoitus nostaa asteittain tarpeen mukaan. Paikkamäärään vaikuttaa myös henkilöstön saatavuus.

Täysin lukkoon lyöty koronasairaalan käyttöönotto ei vielä ole.

”Tässä tilanteessa mikään ei ole varmaa. Emme tiedä oikeaa taudin vaatimaa sairaan­hoidon tarvetta”, Hirvensalo sanoo.

Varautuminen etukäteen on tärkeää, jotta lisähoitopaikkojen mahdollinen käyttöönotto onnistuu sujuvasti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat