Husin sairaaloissa nyt 99 koronapotilasta – ”Näyttäisi, että rokotesuoja pitää” - Kaupunki | HS.fi

Husin sairaaloissa nyt 99 koronapotilasta – ”Näyttäisi, että rokotesuoja pitää”

Tartunnoissa saattaa tällä viikolla mennä Uudellamaalla 20 000 tartuntaa rikki, mikä tarkoittaa satojatuhansia altistuneita.

Tehohoidossa olevaa koronapotilasta hoidettiin Seinäjoella joulukuun alussa.

2.1. 16:16

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloissa ei vieläkään näy suurta määrää koronapotilaita, jos lukuja verrataan valtaviin tartuntalukuihin.

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo, että Husin sairaaloissa on sunnuntaina yhteensä 99 koronapotilasta, joista 19 tehohoidossa.

Sairaalassaolijoiden määrä on toisin sanoen kasvanut, mutta tahti on maltillinen.

”Määrä voi mennä yli sadan, mutta tämä on vähemmän kuin pelättiin. Näyttäisi, että rokotesuoja pitää”, Lehtonen sanoo.

Toisin sanoen kaksikin rokotetta suojaa kaikkein pessimistisimpiä arvioita paremmin sairastumiselta vakavasti.

Helsingin kaupungin sairaaloissa koronapotilaita oli lisäksi perjantaina julkaistun tiedon mukaan 49.

Husin alueella testatuista koronavirusnäytteistä edelleen noin kolmannes on viikonloppuna osoittautunut positiivisiksi. Helsingissä osuus oli jo perjantaina tätäkin korkeampi, yli 40 prosenttia.

Lehtonen arvelee, että osuus pysyy suunnilleen samana lähipäivät. Näin siksi, että testejä tehdään niin paljon kuin pystytään, täydellä kapasiteetilla.

Uudellamaalla on lauantaina varmistunut noin 3 000 koronatartuntaa ja Lehtonen arvioi, että sunnuntain luku on lopulta samaa luokkaa. Tästä voidaan päätellä, että koko tältä viikolta Uudeltamaalta kirjataan lopulta vähän alle tai yli 20 000 tartuntaa.

Se tarkoittaa satojatuhansia altistuneita. Lisäksi läheskään kaikki oireilevat eivät hakeudu testiin, koska lievästi oireilevia rokotettuja on neuvottu tekemään kotitesti ja pysyttelemään erossa ihmisistä.

”Määrä on sellainen, ettei testauksen tai jäljityksen ole mahdollista selviytyä siitä. Nyt täytyy siis vain toivoa, että rokotesuoja kestää”, Lehtonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat