Pääkaupunkiseudun koronaryhmä: nykyisiä rajoituksia jatkettava kahdella viikolla - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä: nykyisiä rajoituksia jatkettava kahdella viikolla

Rajoitusten jatkamisesta päättää lopullisesti Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Uudet rajoitukset tulivat voimaan 28. joulukuuta.

3.1. 14:12 | Päivitetty 3.1. 15:56

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että tämänhetkisten rajoitusten jatkaminen on perusteltua. Koordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaisten tilarajoitusten jatkamista kahdella viikolla nykyisten rajoitusten voimassaolon päättyessä 10. tammikuuta.

Sulkulistalla ovat edelleen kuntosalien ja muiden sisäliikuntatilojen lisäksi yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat, tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Myös huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat ovat sulkulistalla.

Ryhmä suosittaa, että uudet rajoitukset eivät koskisi vuonna 2003 tai tämän jälkeen syntyneiden ohjattua harrastustoimintaa. Lisäksi ryhmä suosittelee, että uimahallien käyttö voitaisiin sallia erityisuimakortin haltijoille.

Nykyiset yleisötilaisuusrajoitukset ovat voimassa pääkaupunkiseudulla 17. tammikuuta asti. Sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia koskevien tiukkojen rajoitusten jatkamista suositellaan kahdeksi viikoksi myös tämän jälkeen.

Koordinaatioryhmä siis suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kieltämisen jatkamista pääkaupunkiseudun alueella määräajaksi kokonaan.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan rajoitukset ovat välttämättömiä heikkenevän epidemiatilanteen ja sairaalakuormituksen kasvun takia myös tammikuun alkupuolen jälkeen.

”Tilannekuva huomioiden rajoitusten jatkamiselle on perusteet”, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoi maanantaina HS:lle.

”Epidemia kuormittaa nyt meidän terveydenhuoltoamme.”

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä piti kokouksensa maanantaina. Rajoitusten jatkosta päättää lopullisesti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander sanoi maanantaina HS:lle, että Husin näkökulmasta tilanne on siinä määrin hankala, että rajoitusten jatkolle on perusteita.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on ajoittain yli 50 prosenttia, vaikka testiaikoja ei ole välttämättä ollut saatavissa kaikille oireisille.

Myös sairaalakuormitus on noussut merkittävästi, kirjoittaa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotteessaan. Husissa oli joulunalusviikolla sairaalassa noin 60 potilasta, ja tällä hetkellä potilaita on 110. Myös perusterveydenhuollossa potilasmäärät ovat lisääntyneet koronaryhmän mukaan kaikissa kunnissa merkittävästi.

Kunnissa ja Husissa valmistaudutaan kiireettömän toiminnan vähentämiseen, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja hoivaan.

”Samalla suuret tartuntamäärät merkitsevät sitä, että yhä useampi työikäinen joutuu jäämään sairastamisen ajaksi tai altistumisen myötä pois työstään. Näin ollen suuret tartuntamäärät muodostavat myös selkeän riskin yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiselle, kun henkilöstöä on samanaikaisesti poissa huomattavia määriä”, koronaryhmän tiedotteessa kerrotaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat