Koronatestiin pääseminen voi kestää pääkaupunkiseudulla päiviä - Kaupunki | HS.fi

Koronatestiin pääseminen voi kestää pääkaupunkiseudulla päiviä

Testituloksen saa tällä hetkellä keskimäärin kahdeksassa tunnissa.

Koronanäytteenottopiste Kruununhaassa maanantaina.

3.1. 16:17

Koronatestiin pääseminen on vaikeutunut pääkaupunkiseudulla. Mikäli testiajan varaa nyt, aikaa testiin pääsemiseen kuluu tyypillisesti 2–3 päivää ja Helsingissä enemmänkin.

Tilanne oli Helsingissä maanantaina se, että ensimmäinen vapaa testiaika saattoi löytyä vasta lauantailta.

”Näytteenoton tilauksia on nyt 23 384 ja mediaani odotusaika on 47 tuntia”, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Sen sijaan testituloksen saa keskimäärin kahdeksassa tunnissa.

”Nimenomaan näytteenoton henkilökunnasta on pulaa, laboratorio kyllä vetää. Pystymme analysoimaan 25 000 näytettä päivässä, mutta näytteitä kykenemme samassa ajassa ottamaan vain 10 000.”

Lehtonen sanoo olevan tietoinen päätös, ettei enempää henkilökuntaa sidota näytteenottoon. Näytteitä ottava henkilöstö on poissa perusterveydenhuollosta ja rokottamisesta.

”Testaa ja jäljitä -malli toimi ihan hyvin silloin, kun tartuntamäärät pyörivät päivittäin muutamissa sadoissa. Viime viikolla tartuntoja oli Hus-alueella liki 20 000.”

Kun tartuntamäärät ovat nykyisellä korkealla tasolla, vaihtoehdot ovat Lehtosen mukaan ”täydellinen lockdown” tai rokotuksiin panostaminen.

”Asiantuntijanäkemykset painottuvat kannattamaan rokotusstrategiaa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat