Hallinto-oikeus: Sipoon kunnanjohtaja teki virheen salatessaan tulvia aiheuttaneen maanläjityksen tietoja - Kaupunki | HS.fi

Hallinto-oikeus: Sipoon kunnanjohtaja teki virheen salatessaan tulvia aiheuttaneen maanläjityksen tietoja

Asiakirjoja oli pyytänyt kunnanhallituksen jäsen Marketta Mattila (vihr).

Nevaksen mökkialueelle on läjitetty muun muassa voimalatuhkaa ely-keskuksen luvilla.

3.1. 15:51

Helsingin hallinto-oikeus on päättänyt, että Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannaksen on luovutettava Nevas Gårdin alueen maanläjitykseen liittyvät asiakirjat kunnanhallituksen jäsenelle Marketta Mattilalle (vihr).

Hallinto-oikeus perustelee tuomiotaan sillä, että kunnanhallituksen jäsenen tietojensaantioikeus koskee luottamustoimen hoitamisen kannalta tarpeellisia tietoja ja asiakirjoja, riippumatta siitä, sisältävätkö asiakirjat salassa pidettäviä tietoja.

Kunnanjohtajan on nyt luovutettava paperit Mattilalle.

Tapaus liittyy Sipoon kunnanhallituksen kokoukseen syksyllä 2020. Tuolloin kunnanhallituksessa keskusteltiin Nevas Gårdin kaava-alueen tilanteesta. Ympäristövalvonta oli keskeyttänyt alueen maanrakennustyöt läjitykseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Sipoon kunta oli pyytänyt asiantuntijalausuntoja siitä, oliko Sipoolla oikeus keskeyttää rakennustyöt. Sipoon kunnanhallitukselle kerrottiin, että lausunnot kyseenalaistaisivat rakennustöiden keskeyttämisen.

Grannas ei suostunut antamaan kunnanhallituksen jäsen Mattilalle alkuperäisiä asiakirjoja sillä perusteella, että ne olisivat julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä.

Grannas ei myöskään HS:n haastattelussa toukokuussa suostunut kertomaan, millaisia korvausvaateita Nevaksen toimijat ovat kunnalle esittäneet. Sipoon tarkastuslautakunnan mukaan korvausvaade oli 13,6 miljoonaa euroa.

Lue lisää: ”Fysiikan rajoja” rikkova tulva tuhosi Toni Suurinkeroisen piha­tien – suuren mökki­kylän rakentaminen kuohuttaa Sipoossa

Nevas Gårdin alueelle on läjitetty useamman vuoden ajan maamassoja sekä ely-keskuksen luvilla erilaista kierrätysmateriaalia kuten voimalaitostuhkaa ja betonimursketta.

”Nyt on selvää, että kunnanhallituksen jäsenenä minun olisi pitänyt saada nähtäväkseni kunnanjohtajan asiantuntijoilta tilaamat asiakirjat, etenkin kun niistä tehdyillä tulkinnoilla meille perusteltiin tarvetta käynnistää sovintoneuvottelut Nevas Gårdin alueella maata läjittävän yrityksen kanssa”, Mattila kommentoi.

Mattila pitää tilannetta päättäjän kannalta erikoisena.

Lomakylä-hankkeen maanläjitys on työllistänyt Sipoon kunnan rakennus- ja ympäristövalvontaa hallitsemattomien hulevesien ja tulvien vuoksi. Viimeksi marraskuussa läjitysalueelta tulvi sadevesiä yksityispihalle.

Mökkikylähankkeen viritti maa-alueen alkuperäinen maanomistaja Leif Fredriksson. Ensin hanke oli yksin Fredrikssonin, mutta neljä vuotta sitten hän päätyi myymään alueen pohjoispään Hotela oy:lle.

Maanrakennusilmoitukset ja mökkien rakennusluvat ovat Hotelan sijasta maanrakennusyritys Contialin nimissä. Contialin toiminta on lupamenettelyn jälkeen päättynyt, ja maanrakennustöitä on jatkanut Terratiimi-yhtiö Sipoon myöntämän maisemointityöluvan nojalla. Vastuuhenkilöt Contialissa ja Terratiimissä ovat osin samoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat