Liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu Uudellamaalla ainakin seuraavat kaksi viikkoa - Kaupunki | HS.fi

Liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu Uudellamaalla ainakin seuraavat kaksi viikkoa

Myös nyt voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta, jonka mukaan sisätilaisuudet on kielletty, jatketaan tammikuun loppuun.

Halli suljettu -kylttejä Mäkelänrinteen uimahallin ovessa Helsingissä 28. joulukuuta 2021.

7.1. 16:09

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt jatkaa nykyisiä koronarajoituksia kahdella viikolla. Liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu Uudellamaalla 24. tammikuuta asti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) aville antaman tilannekuvan mukaan epidemia on niin vakava, ettei avi voi lieventää rajoituksia.

Samalla nyt voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta, jonka mukaan sisätilaisuudet on kielletty, jatketaan tammikuun loppuun.

”Omikronmuunnos uhkaa nyt erittäin vakavasti terveydenhuollon kantokykyä, ja aluehallintoviraston on välttämätöntä tehdä ne sairaanhoitopiirin lausunnossa suositellut torjuntatoimet, joista lain puitteissa voimme päättää”, sanoo ylitarkastaja Oona Mölsä avin tiedotteessa.

Uusi sulkupäätös koskee kaikkia tiloja, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58 g mukaan määrätä suljettaviksi. Määräys velvoittaa tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu, huvi- tai virkistystoiminnassa.

Suljettuja ovat siis sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan. Myös kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat, yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat ovat suljettuja.

Lisäksi päätös koskee tanssipaikkoja, kuorolaulua, harrastajateatteria sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastamiseen käytettäviä tiloja.

Kiinni ovat huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat sekä sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat ovat kiinni. Auki ovat kauppojen liiketilat sekä palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat ja kulku niihin.

Lasten ja nuorten harrastuksia ei ajeta alas. Suljetuksi määrättyjä tiloja voi avin mukaan käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastuksiin.

Ikärajaa on siis nostettu. Uuden päätöksen mukaan kaikki viime vuonna 18 vuotta täyttäneet voivat osallistua toimintaan muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa. Harrastuksissa tulee kuitenkin huomioida terveysturvallisuus.

Toisen poikkeuksen tekevät tammikuussa pidettävien aluevaalien ennakkoäänestykseen tarvittavat tilat. Samoin on sallittua käyttää muuten suljettuja tiloja lakisääteisiin palveluihin, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Sulkupäätökset eivät koske ammattiurheilua eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvia tilaisuuksia.

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat. Kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Ulkotiloissa kokoontumisten henkilömäärää ei ole rajoitettu, mutta tiloissa täytyy huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Erilaisten tilojen käytöstä vastaavien tahojen on ehkäistävä lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Asiakas-, osallistuja- ja yleisötilojen ylläpitäjät voivat itse päättää toimista terveysturvallisuuden takaamiseksi.

He voivat rajata asiakasmääriä, porrastaa asiakkaiden saapumista tai sijoitella asiakaspaikkoja väljästi.

Hus on korostanut koronatilanteen heikkenemistä. Keskiviikkona Husin johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander sanoi tiedotteessa, ettei terveydenhuollon kantokyvyn heikkenemiseen ole nähtävissä paranemista ainakaan lähiviikkoina.

”Tartuntojen jäljittäminen ei pääkaupunkiseudulla enää pysy tautitapausten perässä. Myös koronatestaus on pahasti ruuhkautunut. Raju tartuntamäärien nousu aiheuttaa nyt vakavan haasteen, ei pelkästään terveydenhoitoalalla, mutta myös muilla yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisillä toimialoilla. Siksi nämä rajoitustoimet ovat tässä tilanteessa välttämättömiä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat