Espoo aikoo myydä sairaalansa – Kauppahinta 295 miljoonaa euroa - Kaupunki | HS.fi

Espoo aikoo myydä sairaalansa – Kauppahinta 295 miljoonaa euroa

Kauppa toteutuu, jos maanantaina kokoontuva Espoon kaupunginhallitus sen hyväksyy.

Espoo on myymässä Espoon sairaalan kiinteistöä.

5.1. 15:31 | Päivitetty 5.1. 16:08

Espoon kaupunki on myymässä Espoon sairaalan kiinteistöä Lähi-Tapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomelle. Sairaalakiinteistön myyntiä on valmisteltu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanon takia.

Kotimaisessa kiinteistöpääomarahastossa ovat sijoittajina Keva, Lähi-Tapiola, Valtion eläkerahasto, Kirkon eläkerahasto ja Eläkekassa Verso.

Sairaalan toimintaan kauppa ei vaikuta. Jorvin sairaalakampuksella sijaitseva Espoon sairaala on ikääntyneiden hoidon ja kuntoutuksen asiantuntija sekä kotona asumisen tukipalvelu. Sairaalassa hoidetaan espoolaisten lisäksi myös Kirkkonummen ja Kauniaisten ikääntyneitä kuntalaisia.

Kauppa toteutuu, jos Espoon kaupunginhallitus hyväksyy sen ensi maanantain 10. tammikuuta kokouksessaan.

Kiinteistö Oy Espoon sairaalan osakekannan myynnin valmistelu on tehty pääosin viime syksynä. Kaupan vaatimuksena oli, että uudella omistajalla on Suomessa paikallinen hallinto. Tarjouksia tuli kymmenen, joista toiselle kierrokselle pääsi kuusi. Myyntikohteesta oltiin kiinnostuneita myös kansainvälisesti.

Osakkeiden velaton kauppahinta on 295 miljoonaa euroa. Jos kaupunginhallitus hyväksyy kaupan, uudelle omistajalle siirtyy sairaalan rakennuksen omistava yhtiö maanvuokraoikeudella.

Kaupan toteutuessa Espoon Tilapalvelut-liikelaitos vuokraa toimitilat edelleen hyvinvoinnin ja terveyden toimialan käyttöön.

Ensi vuoden alusta vuokrasopimus siirtyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Vuokrasopimus on tehty 20 vuodeksi ja sen jälkeen vuokralaisella on mahdollisuus jatkaa vuokra-aikaa viiden vuoden jaksoissa kolme kertaa.

Vuokranantaja vastaa peruskorjauksista ja uusimisista sairaalatoimintaan liittyviä laitteita lukuun ottamatta. Sairaalan ylläpito on Tilapalveluilla, joka vastaa siitä entisten sopimustoimittajien kanssa.

Tilapalvelujen vuokraamat tilat käsittävät noin 80 prosenttia kohteen vuokrattavasta pinta-alasta. Muita vuokralaisia ovat HUS-Tilakeskus, Jorvin apteekki ja R-kioski.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok) pitää sairaalakiinteistön myyntiä järkevänä. Vuornos muistuttaa lähettämässään tiedotteessa, että myyntihinta 295 miljoonaa euroa ylittää merkittävästi sairaalan rakentamiskustannukset.

”Espoo ei järjestä enää vuodesta 2023 eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluita, joten kaupungin ei kannata myöskään omistaa kiinteistöjä, jotka liittyvät sosiaali- ja terveyspalveluihin”, Vuornos perustelee.

Hänen mukaansa sairaalan myymisellä pystytään vähentämään merkittävästi Espoon velkataakkaa ja tasapainottamaan kaupungin taloutta. Vuornoksen mukaan myyntipäätös on järkevä myös tulevan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kannalta.

Uutista on täydennetty klo 16.08 Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajan Henrik Vuornoksen kommenteilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat