Avi: Koulut alkavat lähiopetuksessa pääkaupunkiseudulla – Helsinki ilmoitti jo vanhemmille lähiopetuksesta - Kaupunki | HS.fi

Avi: Koulut alkavat lähiopetuksessa pääkaupunki­seudulla – Helsinki ilmoitti jo vanhemmille lähiopetuksesta

Päätösvalta etäkouluun siirtymisessä on kunnilla ja aluehallintovirastoilla. Jos koronaministeristö päätyy suosittamaan etäkoulua, aloitetaan alueilla harkinta etäkoulun välttämättömyydestä.

Koululaiset opiskelivat Itäkeskuksen peruskoulussa Helsingissä viime vuoden tammikuussa.

7.1. 11:19 | Päivitetty 7.1. 17:04

Pääkaupunkiseudun kouluissa mennään maanantaina lähiopetukseen. Vaikka sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila esitti keskiviikkona, että päätös etäkouluun siirtymisestä tehtäisiin poikkihallinnollisessa koronaministerityöryhmässä, päätösvalta asiassa ei ole ministeristöllä vaan kunnilla ja aluehallintovirastoilla.

Helsingissä kouluista vastaava toimialajohtaja Satu Järvenkallas ilmoitti perjantaina vanhemmille Wilma-viestissä, että kevätlukuvuosi käynnistyy normaalisti lähiopetuksessa.

”On tärkeää, että teemme yhdessä kaiken mahdollisen, jotta turvaamme esimerkiksi lähiopetuksen jatkumisen kevätlukukaudella”, Järvenkallas viestitti Wilmassa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Oona Mölsä kertoi HS:lle, ettei päätöstä mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä edes ehdittäisi tehdä maanantaiksi. Koronaministerityöryhmän kantaa etäkouluihin odotetaan perjantaina.

”Mekin odotamme koronaministerityöryhmän kokousta ja sen lopputulosta. Sitten meille mahdollisesti annetaan STM:n ohjauskirje”, Mölsä sanoo.

Ylitarkastaja Oona Mölsä

Vaikka valta päättää etäkoulusta on avilla ja alueen kunnilla, Mölsä katsoo ministeriön mahdollisen ohjauskirjeen käynnistävän avissa harkinnan etäkouluun siirtymisen välttämättömyydestä, jos ministeristö suosittaa etäkoulua.

”Näin prosessi on aiemminkin edennyt. Lopullinen päätösharkinta tehdään alueilla ja kunnissa”, Mölsä sanoo.

Käytännössä esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnat ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) arvioisivat, onko etäkouluun siirtyminen välttämätön ja oikeasuhtainen toimi nykyisessä koronatilanteessa. Avi siis kokoaisi näiltä toimijoilta kannat etäkoulupäätöstä varten.

Husin vt. johtaja Markku Mäkijärvi ei suoraan ota kantaa etäopetukseen mutta viittaa siihen, että ”iso osa asiantuntijoista tuntuu olevan sitä mieltä, että etäkoulun hyödyt olisivat pienet, jos niitä olisi”.

”Kantaa ei ole muodostettu, kun ei ole sitä vielä kysytty. Keinovalikoimassa etäkoulu on kuitenkin kokonaisuudessa aika pieni työkalu”, Mäkijärvi sanoo.

Aika menee niin tiukalle, ettei ainakaan Etelä-Suomen avista ole Mölsän mukaan luvassa päätöstä etä- tai lähiopetuksesta kuin aikaisintaan ensi viikon aikana.

Esimerkiksi Helsingissä pormestari Juhana Vartiainen (kok) ja kouluista vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) ovat pitäneet etäkouluun siirtymistä epätoivottavana ratkaisuna. Myös Espoon ja Vantaan johto vastustaa etäkoulua.

”Riippuen siitä, miten tässä edetään, mahdollisesti ensi viikolla tehtäisiin joitain ratkaisuja”, Mölsä sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat