Helsingin sairaalaruuhka on todella vakava: ”On jopa todennäköistä, että näillä luvuilla terveydenhuollon toimintakyky on uhattuna” - Kaupunki | HS.fi

Helsingin sairaala­ruuhka on todella vakava: ”On jopa todennäköistä, että näillä luvuilla terveyden­huollon toiminta­kyky on uhattuna”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella kaupunkien sairaaloissa on jo enemmän koronaviruspotilaita kuin Husin omissa sairaaloissa. Husin Mäkijärvi ennakoi tartuntapiikkiä, joka saa sairaalat tukkoon.

Helsingin kaupunki varautuu koronaviruspotilaiden määrän lisääntymiseen avaamalla Herttoniemen varasairaalaan 50 potilaspaikkaa.

8.1. 19:54

Koronapotilaiden määrä on ruuhkauttamassa pääkaupunkiseudun kaupunkien sairaalat. Helsingissä tilanne ”on jo todella vakava”, kertoo kaupungin sairaaloista vastaava johtajalääkäri Laura Pikkarainen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) sekä alueen kaupunkien sairaalat jakavat koronaviruspotilaiden hoitovastuun. Viruksen omikronmuunnos leviää Husin vt. toimitusjohtajan Markku Mäkijärven mukaan nyt niin nopeasti, että tätä vauhtia Husin alueen sairaalat ovat tammikuun edetessä suurissa vaikeuksissa.

”On mahdollista, jopa todennäköistä, että näillä luvuilla terveydenhuollon toimintakyky on oikeasti uhattuna.”

Lue lisää: Husin päivystykset täysin tukossa, potilaat odottavat pahimmillaan lähes kolme vuorokautta

Tartunta- ja potilaskäyrissä on aaltoja, ja nyt jylläävän epidemian tartuntapiikki asettuu arviolta tammikuun jälkipuoliskolle.

Mäkijärvi esittää laskelman sairaaloiden ruuhkautumisesta:

Keväällä 2020 noin viisi prosenttia koronaviruspotilaista joutui sairaalaan. Omikron­muunnos on lievempi kuin aiemmat virustyypit mutta samalla tartuttavampi.

Kun yhden prosentin potilaista voi Mäkijärven mukaan arvioida joutuvan nyt sairaalaan, se olisi Husin alueella tammikuussa 30–40 uutta sairaalapotilasta päivässä.

”Olisimme tätä vauhtia parissa viikossa tosi suurissa vaikeuksissa.”

Helsingin Pikkarainen ei pidä arviota sairaalapotilaiden määrästä ”ollenkaan mahdottomana”.

Perjantaina Husin omissa sairaaloissa oli 121 koronaviruspotilasta. Pää­kaupunkiseudun kaupunkien sairaaloissa oli Mäkijärven mukaan yhteensä noin 150 koronapotilasta. Näistä potilaista Helsingin sairaaloissa oli perjantaina 86.

”Kaupungin sairaaloissa on jo enemmän koronapotilaita kuin Husissa”, Mäkijärvi sanoo.

Samalla Husin sairaaloissa oli ruuhkan takia jumissa noin 150 muuta potilasta, jotka jonottivat kaupungin sairaaloihin jatkohoitoon.

”Kaupungin sairaaloissa ei juuri ole tyhjiä paikkoja. Koronapotilaat myös sitovat henkilöstöä enemmän kuin muut potilaat, koska heidät pitää eristää ja hoitajien pitää suojautua”, Mäkijärvi sanoo.

Siksi Helsingin kaupunki on avaamassa maanantaina Herttoniemen varasairaalan. Varasairaalaan on tulossa henkilöstöä myös Husista sekä muista kunnista.

Helsingin kaupungin sairaaloihin on Pikkaraisen mukaan odotettavissa erittäin paljon iäkkäitä koronaviruspotilaita.

”Olemme jo ruuhkautuneet, kun olemme joutuneet avaamaan Herttoniemen vara­sairaalan”, hän sanoo.

Lue lisää: Helsinki valmistelee Hertto­niemen vara­sairaalan käyttöön­ottoa huonontuneen korona­virus­tilanteen takia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat