Helsinkiin on kunnostettu viikonlopun aikana uusia latuja, ympäri kaupunkia pääsee jo hiihtämään - Kaupunki | HS.fi

Helsinkiin on kunnostettu viikon­lopun aikana uusia latuja, ympäri kaupunkia pääsee jo hiihtämään

Helsinki suunnittelee avaavansa matkaluistelu­radan Malmin lentokentälle.

Laduilla on tänäkin talvena ruuhkaa. Kuvassa hiihtäjiä Paloheinässä tammikuussa 2021.

8.1. 19:45 | Päivitetty 9.1. 9:17

Helsingissä pääsee nyt hiihtämään useissa paikoissa: kaupungin 200 kilometrin pituisesta latuverkosta suurin osa on jo hiihdettävässä kunnossa.

Latujen tilannetta päivitetään ulkoliikunta.fi-sivulle sitä mukaan, kun latuja kunnostetaan. Suurin osa laduista oli lauantai-iltana merkattu keltaisiksi, mikä tarkoittaa joko ladun tyydyttävää kuntoa tai sitä, että reitille on tehty latupohja, mutta ei latu-uraa.

Helsingin laduista vastaavan tiimi­esimiehen Mircos Kienasen mukaan keltaisten latujen kunto vaihtelee. Niille reiteille, joille on tehty vain latupohja, kannattaa ensi­sijaisesti lähteä luistelu­hiihtämään. Tyydyttävä-merkinnällä varustetut ladut ovat Kienasen mukaan hiihdettävässä kunnossa.

”Varovaisuutta kannattaa noudattaa. Reiteillä voi olla esimerkiksi alikulku­tunneleita, joissa ei ole latua lainkaan.”

Parhaimmassa kunnossa olevat ladut löytyvät Helsingissä tällä hetkellä Paloheinästä ja Vuosaaren Mustavuoresta. Paloheinän latuja lukuun ottamatta Keskuspuiston laduille oli lauantai-iltaan mennessä tehty vasta latupohja, mutta ei latu-uraa.

Latuja on kunnostettu viikonlopun aikana. Lauantaina avautui esimerkiksi Vantaanjoen vartta pitkin kulkeva Paloheinä–Taivaskallio-latu.

Latuja saadaan parannettua, kun lunta tulee lisää, Kienanen sanoo.

Hyväkuntoinen latu vaatii pääsääntöisesti 20 senttimetriä lunta. Kienanen arvioi perjantai-iltana, että lunta tarvittaisiin noin viisi senttiä lisää. Lunta on satanut lisää lauantain aikana, ja myös sunnuntaille on luvattu lumisadetta.

Parhaat ladut ovat Kienasen mukaan pääsääntöisesti ympyrälenkit tasaisessa maastossa. Tällaisia ovat Helsingissä esimerkiksi Malmin lentokentän lenkki ja Paloheinän peltolatu.

”Yhteysladut ovat huonommassa kunnossa.”

Myös Espoossa ja Vantaalla on runsaasti latuja, joilla pääsee hiihtämään. Esimerkiksi Vantaan Petikossa ja Hakunilassa sekä Espoossa Oittaalla on hyväkuntoisia latuja.

Talviset säät ovat aiheuttaneet laduilla myös ruuhkaa. Oittaalla autoletkat kasvoivat loppiaisena satojen metrien mittaiseksi.

Lue lisää: Espoon Oittaalla täysi kaaos: Autojono ulkoilu­paikalle kasvoi satojen metrien mittaiseksi loppiaisena

Hiihdon lisäksi monet ovat innostuneet luistelemaan. Lukuisten tekojäiden ja luistelukenttien lisäksi pääkaupunkiseudulla on tänä vuonna päässyt retkiluistelemaan ainakin Espoon Bodomjärvelle ja Suvisaaristoon.

Helsingin kaupunki on viime vuosina tehnyt matkaluisteluradan jäätilanteen salliessa Laajalahdelle. Kaupungin ulkoilu­palvelu­päällikkö Stefan Fröberg kuitenkin kertoo, että Laajalahden rataa ei todennäköisesti tänä vuonna tehdä.

Kaupungilla on tiukat kriteerit jään paksuudelle, ja siksi Laajalahden rataa ei tällä hetkellä voitaisi vielä tehdä. Fröbergin mukaan rataa on menneinä vuosina voitu pitää auki turhan lyhyitä aikoja.

”Kymmenen viimeisen vuoden aikana rata on saatu tehtyä vain joka toinen vuosi, ja se on voitu pitää auki 2– 4 viikkoa.”

Laajalahden sijaan kaupunki suunnittelee matkaluistelu­radan tekemistä Malmin lento­kentälle. Fröberg ei vielä osaa arvioida, milloin rata saataisiin avattua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat