Etelä-Suomen avi: mahdolliset uudet rajoitukset tulisivat voimaan vajaan kahden viikon päästä - Kaupunki | HS.fi

Etelä-Suomen avi: mahdolliset uudet rajoitukset tulisivat voimaan vajaan kahden viikon päästä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päättää uusista rajoituksista todennäköisesti ensi viikon keskiviikkona tai torstaina.

Hallitus suositteli perjantaina, että myös lasten ja nuorten sisäharrastukset keskeytetään. Asiasta päättävät aluehallintovirastot.

8.1. 17:55 | Päivitetty 9.1. 17:13

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tekee päätökset hallituksen uusien suositusten pohjalta todennäköisesti ensi viikon loppupuolella, kertoo avin johtaja Kristiina Poikajärvi. Avit saavat sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) ohjauskirjeen todennäköisesti maanantaina.

”Arvioimme alkuviikosta uusia linjauksia ja kuulemme alueellisia korona­koordinaatioryhmiä. Päätöksiä tehdään todennäköisesti keskiviikon ja torstain paikkeilla”, Poikajärvi sanoo.

Uudellamaalla omat suosituksensa aville tekevät Pääkaupunkiseudun korona­koordinaatioryhmä ja Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä. Etelä-Suomen avi tekee rajoitukset kullekin alueensa sairaanhoitopiirille erikseen.

Lue lisää: Kiuru: Hallitus suosittaa nykyisten rajoitusten jatkamista ainakin kuun loppuun, suositusta etä­opetuksesta ei tule – Ravintoloiden aukiolo­aikaa rajataan kello 18:aan

Hallitus suositteli perjantaina uusien rajoitusten käyttöönottoa. Uusista linjauksista aluehallintovirastojen päätösvaltaan kuuluvat asiakas- ja osallistujatilojen sulkeminen, sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien rajoittaminen sekä lasten ja nuorten sisäharrastusten keskeyttäminen.

Uudellamaalla asiakas- ja osallistujatilojen rajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa 24. tammikuuta saakka. Esimerkiksi liikunta- ja muut harrastustilat ovat suljettuina.

Rajoitus ei kuitenkaan koske vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneitä, eli lapset ja nuoret saavat edelleen harrastaa sisätiloissa. Tämä lievennys rajoituksiin tulee siis nyt aveille uudelleenarvioitavaksi.

Lue lisää: Urheilu­seurat ovat käärmeissään suosituksesta lasten ja nuorten sisä­harrastusten keskeyttämiseksi: ”Vaikea on käsittää, mitä tällä saavutetaan”

Uudellamaalla ei myöskään toistaiseksi rajoiteta lainkaan ulkona järjestettäviä tilaisuuksia. Sen sijaan sisällä järjestettävät sisätilaisuudet on kielletty tammikuun loppuun asti.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Kristiina Poikajärvi.

Poikajärvi ei toistaiseksi arvioi, aikooko avi asettaa uusia rajoituksia vai ei.

”En lähde spekuloimaan sitä, minkälaisia päätökset voisivat olla.”

Jos uusia rajoituksia asetetaan, ne tulisivat voimaan todennäköisesti viikon päästä siitä, kun päätökset on tehty. Jos rajoituksista päätetään ensi viikon loppupuolella, rajoitukset tulisivat siis voimaan vajaan kahden viikon päästä.

Lain mukaan asiakas- ja osallistujatilat voidaan sulkea kahdeksi viikoksi kerrallaan. Kokoontumisrajoituksista voidaan päättää kuukaudeksi kerrallaan.

Hallitus teki perjantaina joukon suosituksia asioissa, joissa sillä ei ole suoraa päätösvaltaa:

ASIAKAS- JA OSALLISTUJATILAT suositetaan sulkemaan ja yleisötilaisuudet kieltämään ainakin tammikuun loppuun saakka. Mahdolliset päätökset asiasta tekevät aluehallintovirastot. Tällä hetkellä rajoitukset ovat jo pääosin voimassa Uudellamaalla ja useilla muilla alueilla.

LASTEN JA nuortenkin sisäharrastukset suositetaan keskeytettäväksi. Jos alue­hallintovirastot näin päättävät, se olisi muutos nykytilaan. Tällä hetkellä ne ovat mahdollistaneet sisäliikuntatilojen käytön vuoden 2003 jälkeen syntyneille.

MATALAN RISKIN ulkotilaisuuksia voidaan hallituksen suosituksen mukaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää. Tästäkin päättävät aluehallintovirastot.

KORONAPASSIN JÄÄDYTYSTÄ on valtioneuvoston asetuksella määrä jatkaa niin, ettei ravintola- ja tapahtumarajoituksia pysty kiertämään koronapassin avulla ainakaan tammikuun loppuun saakka.

HALLITUS SUOSITTAA ihmisiä toimimaan niin, että sisätiloissa tapahtuviin yksityisiin tilaisuuksiin otettaisiin enintään viisi perheen ulkopuolista henkilöä.

KOULULAISILLE suositetaan tarjottavaksi kaksi kotitestiä viikossa. Jos opetus­ryhmässä todetaan useita tartuntoja, testausta voitaisiin lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

KOKO KOULULUOKKA voitaisiin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan asettaa vaikeassa tautitilanteessa karanteeniin yhdestäkin tartunta­tapauksesta.

FFP2-KASVOMASKIEN käytön laajentamista suositellaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat